-
Odp: Komputer dla fotografa 2024
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Którą wersję zamówiłeś?
Zamówiłem 16/256. Na razie na próbę. Jak mi się spodoba to będę się rozglądać za czymś lepszym. W tej cenie głupio by było nie spróbować, a jeszcze mogę przecież zrezygnować.
Komputer składałem z myślą, że będę w wolnych chwilach grać. Jest cichutki, bo chlodzenie to NZXT Kraken Elite 360, wszystko zamknięte w odbudowie NZXT H9 Elite, Rzeczywistość pokazała, że głównie pracuję na programach od Adobe, a jak już gram to na PS5.
-
Dodatkową zaletą u mnie to fakt że miejsce w biurku gdzie kiedyś stała ta duża obudowa pc teraz mam na plecak foto i inne małe torby a na mini stoi monitor. No i jest cicho w końcu :) Wydajność u Ciebie to ciężko zapewne będzie pobić podstawową wersją, raczej tego bym nie oczekiwał, ale jestem ciekaw jak to będzie wyglądać w praktyce na programach Adobe porównanie
--- Kolejny post ---
Ja jeszcze wykorzystuję Maca do zarządzania playlistami w Apple Music. Muzyka (jazz) jest dla mnie tak samo ważna jak fotografia. Korzystam też z TuneMyMysic do synchronizacji playlist na Tidala i Spotify. I w końcu mogę tworzyć sobie playlisty w jednym miejscu wygodnie na macu gdzie potem mam to samo na telefonie, streamerze i do samochodu.
--- Kolejny post ---
A odkąd podpiąłem do mini monitor Apple Studio Display to już wiedziałem, że nie ma odwrotu do pc :D Za dużo plusów przy minimalnym wysiłku konfiguracji. Zarządzanie barwą po prostu jest wprost z pudełka i w to nie muszę wnikać jakoś wcale.
-
ja mam jeszcze playlisty na Winampie, v2.95, z 2003r
-
W winampie najlepszą zabawą było szukanie odjazdowych skórek.
-
Tak :) od 20lat używam jednego, nazywa sie bodajże ampdeck, taki czarnopomaranczowy
Maczek pewnie nie umie w fajne skórki [emoji12]
-
Chyba najb. kompletny przewodnik o wyborze komputera do fotografii był u Thomasa swego czasu (poniżej linki). Obiecał, że przygotuje też wersję o PC, ale może czekał na 15. generację procków Intela. W skrócie sprowadza się to do tego, że do podstawowych rzeczy dobry jest Mac, do bardziej zaawansowanych rzeczy, odszumiania i pracy z AI lepszy PC z dobrym dedykowanym GPU. Te nowe sprzęty od Apple z CPU na architekturze ARM są fajnie zrobione, bo wydajność nie spada na pracy na baterii i są bezgłośne.
– https://thomasvoland.com/blog/mac-vs...fii-i-retuszu/
– https://thomasvoland.com/blog/komput...retuszu-lista/
-
dzięki wielkie za te artykuły
no właśnie.. mój Rtx 3060ti jest wciąż świetną kartą odszumianie R5 zajmuje 25sek, dopiero M3 Max może z nim konkurować
popatrzyłem też na cenową konfigurację Maca Mini M4 Pro, i to jest dokładnie taka sama kwota jak podstawowy Mac Studio, który będzie znacznie wydajniejszy (GPU)
więc to są rzeczy do rozważenia, ja jednak sporo siedzę w odszumianiu AI i zależy mi na wydajnosci.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Dodatkową zaletą u mnie to fakt że miejsce w biurku gdzie kiedyś stała ta duża obudowa pc teraz mam na plecak foto i inne małe torby a na mini stoi monitor. No i jest cicho w końcu :) Wydajność u Ciebie to ciężko zapewne będzie pobić podstawową wersją, raczej tego bym nie oczekiwał, ale jestem ciekaw jak to będzie wyglądać w praktyce na programach Adobe porównanie
W benchmarku Thomasa na obecnym zestawie zszedłem do 8,1s, gdzie M2 Max ma 16,4s, M3 Max 15s, M2 Ultra (24/60) 14,2s.
Myślę, że wydajnościowo nie tylko podstawową wersją będzie ciężko to pobić ;) a to tylko 4070 super.
Składając obecny komputer brałem pod uwagę to, że AM5 jest stosunkowo nowe i spokojnie tu wsadzę 9950x czy 9950x3d którego jeszcze nie ma. Pewnie kolejna generacja też będzie na ten socket. Płyta to topowy model z rewelacyjnym zasilaniem, z 4 miejscami na NVMe (w tym dwa 5.0). Łatwo tez będzie przejść na kolejną generację RTX 5070 czy 5080.
Właśnie przy działaniach AI mam największe obawy. Może jeszcze się wstrzymam z tym maciem mini na pierwsze testy, aby się nie zrazić... Może warto będzie zacząć od M4 Pro. No nic, mam czas na podjęcie decyzji, bo to przecież dopiero był preorder.
-
M4 MAX ma być podobno mocniejszy niż M2 Ultra. Właśnie dlatego celuję w M4 MAX.
-
"Mac Studio z M4 Max i M4 Ultra – połowa 2025 r."
OK, poczekam ;)
ciekawi mnie też jak wypadnie Rtx 5060 ti
-
-
Fajnie ale nas bedzie bardziej interesowac czas renderu, exportu czy odszumiania ;)
-
Też pewnie to wszystko będzie z czasem w testach.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Z drugiej strony to dla nas bardzo dobrze że pojawił się w końcu kolejny gracz stawiający czoło na szczycie stawki. Jakiś rok temu też rozważałem mocny konfig pc, pisałem o tym na nikoniarzach.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/...mat-Mac-czy-PC
Jednak suma sumarum postanowiłem spróbować Maca i do dziś uważam to za dobrą decyzję. Zabawy w pecety już mi przeszły na dobre. Nie chce mi się już po prostu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Z drugiej strony to dla nas bardzo dobrze że pojawił się w końcu kolejny gracz stawiający czoło na szczycie stawki. Jakiś rok temu też rozważałem mocny konfig pc, pisałem o tym na nikoniarzach.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/...mat-Mac-czy-PC
Jednak suma sumarum postanowiłem spróbować Maca i do dziś uważam to za dobrą decyzję. Zabawy w pecety już mi przeszły na dobre. Nie chce mi się już po prostu.
Gdybym nie bawił się czasami w gry, to pewnie też poszedłbym w Mac-a. Uprzedzając sugestie - konsole to nie moja bajka. Była konsola w domu, to w zasadzie leżała, dość szybko poszła do ludzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
dzięki
widzę, że Mac Mini jak celowałem na początku czyli M4 Pro z 48GB byłby na poziomie mojego aktualnego PCta z i7-12700kf, więc taki upgrade nie ma sensu
raczej poczekam na nowego Maca Studio z M4 Max, ale raczej skonczy się na upgradzie rtx do 5060
-
Mnie się właśnie pojawił kupiec na mojego MBP M1, tak więc pewnie będę zamawiał MBP M4 w jakiejś wypaśnej konfiguracji (bo tu też potaniało znacząco)
I ten matowy nano-ekran ;-)
p,paw
-
MBP ma teraz mat?? :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
MBP ma teraz mat?? :shock:
Tak, od M4 jest opcja (za 750 PLN) na nano-coat znany z XDR Display.
p,paw
-
Serio non stop siedzicie na komputerach i obrabiacie zdjęcia? Ile zdjęć dziennie trzeba robić, żeby kupować komputer tylko do tego? (czy tam przede wszystkim do tego)? Obrabiałem ostatnio ponad 3000 zdjeć i nie miałem jakiś problemów zrobienia tego na PC. Pewnie jak ktoś poszedł w Apple np kupując telefon, to też cały ten system byłby spoko (zegarek, komputer itp), ale nie mając doczynienia z Apple i kupować stricte komputer pod obróbkę zdjęć? Dziwne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Serio non stop siedzicie na komputerach i obrabiacie zdjęcia? Ile zdjęć dziennie trzeba robić, żeby kupować komputer tylko do tego? (czy tam przede wszystkim do tego)? Obrabiałem ostatnio ponad 3000 zdjeć i nie miałem jakiś problemów zrobienia tego na PC. Pewnie jak ktoś poszedł w Apple np kupując telefon, to też cały ten system byłby spoko (zegarek, komputer itp), ale nie mając doczynienia z Apple i kupować stricte komputer pod obróbkę zdjęć? Dziwne :)
Nie to to chyba nie tak. Nie postrzegam tego wątku jako dedykowanego komputerom które mają służyć tylko do obróbki zdjęć.
Ja swojego MBP przede wszystkim używam do pracy. Jest w zasadzie moim podstawowym narzędziem pracy. Gdybym nie zajmował się fotografią, to pewnie mógłbym się zastanowić nad jakąś nieco uboższą wersją.
Nigdy w życiu nie kupił bym komputera tylko po to żeby obrabiać zdjęcia (o ile nie zajmował bym się tym zawodowo).
p,paw
-
nie tylko po to
za rok Win kończy wsparcie dla Win10, a mi z Win11 nie po drodze, jest równie upierdliwy co nauka MacOSa, a jednak wszystko na maczku jest stabilniejsze
perspektywa redukcji miejsca z 40x50x20 do pudełka 10x20x20 i przesiadka na tylko USB-C jest również kusząca (ze zdumieniem kupując prawie 3 lata temu szafę dowiedziałem się, że prawie żadna obudowa nie ma portów usbc)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
nie tylko po to
za rok Win kończy wsparcie dla Win10, a mi z Win11 nie po drodze, jest równie upierdliwy co nauka MacOSa, a jednak wszystko na maczku jest stabilniejsze
perspektywa redukcji miejsca z 40x50x20 do pudełka 10x20x20 i przesiadka na tylko USB-C jest również kusząca (ze zdumieniem kupując prawie 3 lata temu szafę dowiedziałem się, że prawie żadna obudowa nie ma portów usbc)
Kurde mam win 10 z intel i5 na zwykłym dysku talerzowym. Nie mogę mieć 11, bo mam zbyt stary komp. Żona ma świeżaka na I7 nowych dyskach itp itd Win 11 i kurde różnica w tym co robimy jest tak nie duża... no nic mam nadzieję, że pociągnie jeszcze 2-3 lata bez updatów bo porównując specki naszych kompów to jej powinien fruwać i zmywać naczynia. Różnica oczywiście jest w wydajności, ale spodziewałem się przepaści, a nie zmiany z 1.9 na 2.0.
Całe szczęście mam sąsiada co ogarnia polisingówki i inne "starocia" bo bez kitu dziś pakować się Wina przy szybkościach i cenach MACa, to trochę głupota.
-
Tak naprawdę to na czym polega brak tego wsparcia? Według MS zainstalowana na dzisiaj wersja Win10 jest ostateczna, wsparcie polega na aktualizowaniu bazy wirusów. Jeśli Win10 chodzi dobrze, to wystarczy wyłączyć Windows Defendera i zainstalować jakiegoś darmowego antywirusa. Avasta, Bitdefendera czy coś w tym stylu.
Nie dajmy się zwariować.
-
No właśnie mnie chodzi o to co Leon pisze, czyli "nie dajmy się zwariować". Jak dużo szybszy jest Mac od Windowsa, żeby kupować specjalnie komputer z tego powodu? Czy to jest przesiadka z silnika 1.6 100KM na silnik 1.8 120KM, czy to jest przesiadka z 1.6 100KM na 2.0T 200KM? Czy zaoszczędzone 5-10 sekund na odszumianiu zdjęcia jest warte kilku tysięcy złotych? Ja to bardziej patrzę na to w ten sposób, taki bardziej chłopski.
-
niech będzie, na XPku jeszcze ludzie pracują ;)
mi już się trochę MS opaczył, wygląda jak upgrade Win95, a nie jak OS z 3ciej dekady XXIw.
tak tylko przypominam, że za 5 lat T800 cofnie się do 84r żeby szukać Sary Connor, a z Win10 raczej mu się to nie uda ;)
-
Mystku , kwestia podniesienia wydajności słabo wiąże się z wersją Windy. Chcesz mieć szybciej, wyżej, dalej to dopakowujesz procka albo grafikę.
Ale jak ktoś jest zadowolony z aktualnej konfiguracji sprzętu, to kupowanie nowego kompa, tylko po to, żeby zainstalować system jest słabo uzasadnione. Według mnie oczywiście. O zabezpieczeniu już napisałem. Przeglądanie bezpieczne netu - browser trzeciej firmy z własnymi algorytmami (Firefox?). Stan sprzętu - ja mam program narzędziowy Intela, który regularnie testuje procka, dyski, kartę graficzną itd.
Jeszcze w zeszłym roku miałem w domu kompa na Win7 tak zrobionego i żyję!
-
dla mnie jeszcze inny powód jest taki, że mając ajfona i maczka, miałbym kompletny ekosystem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
niech będzie, na XPku jeszcze ludzie pracują ;)
mi już się trochę MS opaczył, wygląda jak upgrade Win95, a nie jak OS z 3ciej dekady XXIw.
tak tylko przypominam, że za 5 lat T800 cofnie się do 84r żeby szukać Sary Connor, a z Win10 raczej mu się to nie uda ;)
No i Twoje motywacje są trochę innego rodzaju. Ktoś woli żółte zamiast zielonego, to sobie przemalowuje. Nic w tym złego ani nagannego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
nie tylko po to
Nie wszystko na Macu jest stabilniejsze. Stabilność Maca i to że Win się niestabilnie zachowuje to taki urban legend. Są plusy i minusy każdego z tych systemów. Znam też linuxa (przerabiałem slackware, oscentos, ostał się debian na serwerach, a prywatnie tez mint na staroci bo win7 nie dal już rady ) więc to nie jest tak że jakies systemy nie mają wad, mają. Maci też mają plusy i minusy. I są programy które na Macu po prostu się wywalają. Jak na każdym systemie jeśli są słabo napisane. System Mac to klon jakiś linuxa i tyle.
-
z linuxem miałem ostatni raz styczność w maju 2007 gdy pisałem mgr
miałem na osobnej partycji Fedorę i uruchamiałem na zmianę z WinXP w zależności od potrzeb
tam wszystko chodziło jak chciało, aż raz ukatrupiło mi partycję windowsową łącznie z moją pracą tuż przed oddaniem do recenzji, na szczęści miałem kopię na zewn. dysku, tylko starszą wersję
z ulgą pozbyłem się tego systemu i nigdy więcej do niego nie wróciłem
-
#Leon - nie no, hardware to wiem, że podstawa. Co do bezpieczeństwa, to szczerze powiedziawszy nie korzystam z żadnego antywirusa od przynajmniej 10 lat i nigdy nie miałem problemu z jakimiś trojanami, czy coś w ten deseń. Umiem w internet :P.
#Cybulski - ot co, też jakoś nigdy nie miałem problemu z stabilnością Windowsa. A szczerze mówiąc 11 już jest całkiem spoko, nie ma jakiś przedziwnych błędów (nie mam takich wcale bym rzekł), na 10 coś tam się zdarzyło, ale to mogło być spowodowane też hardwarem (blue screen zdaje się jakiś miałem)
#Cauchy - no i sytuację, gdzie mam iPhone'a i jakiegoś iPada rozumiem, żeby sobie dokoptować Maca. Ma to sens.
-
Może Ci się tak wydawać. Windows ma defoltowo włączonego Windows Defendera, który właśnie jest programem antywirusowym. Niektórzy mówią, że ch.j.wym, ale ja nigdy nie korzystałem z innego, dopóki było wsparcie i też nie miałem problemów, a nawet raz coś wykrył.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
z linuxem miałem ostatni raz styczność w maju 2007 gdy pisałem mgr
miałem na osobnej partycji Fedorę i uruchamiałem na zmianę z WinXP w zależności od potrzeb
tam wszystko chodziło jak chciało, aż raz ukatrupiło mi partycję windowsową łącznie z moją pracą tuż przed oddaniem do recenzji, na szczęści miałem kopię na zewn. dysku, tylko starszą wersję
z ulgą pozbyłem się tego systemu i nigdy więcej do niego nie wróciłem
A Mac, jak kolega wyżej napisał, to malowany linux. Nie boisz się? :twisted:
-
U mnie na Win 7 wszystko było git przez wiele lat. Do momentu kiedy Apki do PS zaczęły krzyczeć, że tylko z Win 10! No i przymuliło... ale pod cRaw w R6 da się żyć.
-
Kurde, mam aktualnie Win 11 i zero jakichkolwiek problemów. Jest tu upgrade z Win 10, kry był kupiony w 2019 r.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
za rok Win kończy wsparcie dla Win10, a mi z Win11 nie po drodze, jest równie upierdliwy co nauka MacOSa
Że co proszę? A czym on się różni w obsłudze (poza innym menu start) od Win 10? Tak naprawdę w obsłudze to takie Win 10 po liftingu. Oczywiście są różnice, jeśli pokopać głęboko w zaawansowanych funkcjach, ale dla przeciętnego użytkownika to bez znaczenia. Obydwa są bardzo stabilne i z tym nie ma żadnych problemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Tak naprawdę to na czym polega brak tego wsparcia? Według MS zainstalowana na dzisiaj wersja Win10 jest ostateczna, wsparcie polega na aktualizowaniu bazy wirusów. Jeśli Win10 chodzi dobrze, to wystarczy wyłączyć Windows Defendera i zainstalować jakiegoś darmowego antywirusa. Avasta, Bitdefendera czy coś w tym stylu.
Nie dajmy się zwariować.
Barak wsparcia dla Win 10 to przede wszystkim brak aktualizacji bezpieczeństwa. Kwestia aktualizacji bazy wirusów jest tutaj zupełnie pomijalna, bo i tak mało kto korzysta tylko z wbudowanego antywira. W dzisiejszych czasach nawet najlepszy antywirus (a już na pewno nie darmowy!) niewiele pomoże, jeśli system będzie dziurawy. Korzystanie z systemu bez wsparcia to proszenie się o kłopoty, to jakby samemu prosić się o włamanie na niego. No chyba, że ktoś chce korzystać z kompa tylko offline, to nie ma to żadnego znaczenia. Ale wtedy to i XP styknie;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A Mac, jak kolega wyżej napisał, to malowany linux. Nie boisz się? :twisted:
Tylko nie linux! MAC to nie klon, a w zasadzie UNIX. Mieszanka BSD po stronie systemu i jądro Mach'a.
Na dodatek duży kawełek tego systemu jest OpenSource - Apple regularnie publikuje kod źródłowy.
Oczywiście położone na tym środowisko graficzne to już zamknięty produkt Apple.
p,paw
-
Wiem. Ale na podstawie wcześniejszej wypowiedzi chciałem postraszyć Cauchy'a.
;)
-
Sam musiałem cos kupić i w tamtym roku zakupiłem Srtix'a G18. 14gen intela ;( rtx4070 i 32GB ramu. Dysk był 1GB ale następnego dnia dorzuciłem kolejne 4GB. Używam tylko do tetheringu z 5D4.
-
Trzeba zdawać sobie sprawę że pewne rzeczy są fajniejsze na Windows a niektóre na Macu. Obecnie jest tak że od wypuszczenia procesorów M, Maci zbliżają się do najbardziej pradozernych konfiguracji na pc z wydajnością lecz są oszczędne w poborze energii. To duża zaleta. Małe pudełko może dawać taki sam komfort pracy przy zdjęciach jak rozbudowany konfig na pc. Wybór czy pc czy Mac zależy od indywidualnych preferencji myślę bo do zdjęć to już te różnice wydajności nie mają aż takiego znaczenia myślę. Trzeba samemu sprawdzić co bardziej odpowiada. Pisanie o Macu, bez znajomości tego systemu, myślę mija się z celem :)
--- Kolejny post ---
Na dzień dzisiejszy Apple obniżyło lekko ceny tych Mini M4 i mam nadzieję że to jakaś polityka Apple a nie tylko chwilowy wyskok.
--- Kolejny post ---
Linux, osMac, BSD to są jakieś pochodne Unixa. Linuxowe, jeśli można tak powiedzieć, klony po prostu lepiej nadają się na systemy serwerowe gdzie musi to po prostu działać bez awaryjnie. Obecnie duża większość NASow, serwerów w datacentrach, to linuxy. Nie wyobrażam sobie posiadać serwerów storagowych czy produkcyjnych na innym systemie niż Linux. I to się nie zmieniło od 25 lat w mojej praktyce :)
--- Kolejny post ---
Dla mnie serwery Windowsa nadają się co najwyżej na tzw pulpit zdalny (RDP) i nic poza tym, sorry guys :D a pecet z win tylko dla użytkownika końcowego jako desktop. Poza tym są po prostu lepsze specjalizowane rozwiązania /systemy gdzie indziej.
--- Kolejny post ---
Fedora, jak też oscentos, to są darmowe klony RedHata, komercyjnego linuxa. OsCentos pracował u mnie chyba z 10lat, zanim przestał być dalej rozwijany.
--- Kolejny post ---
Jeśli weźmiemy do ręki NASy takie jak Qnap czy Synology to tam pracuje jakiś Linux. Po prostu jest to wygodniejsze i bardziej stabilne rozwiązanie do takich systemów storagowych, z narzędziami z interfejsem graficznym przeglądarkowym. Ten system się po prostu lepiej sprawdza. FreeNas (teraz to chyba TrueNAS się nazywa) natomiast oparty jest z tego co pamiętam na freeBSD. Tak czy inaczej to wszystko jedna rodzina. OSMaca też.
-
Przypomniałeś mi fajne czasy kiedy trzeba było myśleć żeby zrobić coś z niczego. Stare komputery z wykorzystaniem Linuxa zamieniałem w routery, wykorzystywane do usługi SDI (ktoś to pamieta?) a później do Neostrady zanim pojawily sie routery ADSL, stawiałem na Linuxie na starych komputerach serwery WWW, FTP i pocztowe. Fajnie powspominać.
-
Komputer do obróbki zdjęć do mały wuj w porównaniu do problemu, z którym mi się idzie zmierzyć.
Mianowicie bank odciął mnie od bankowości internetowej, bo im się odpodobały wszystkie moje przeglądarki internetowe, które mam poinstalowane na windzie 8.1.
Aby więc martwe cielę machnęło ogonem muszę co najmniej apgrejdować system do windy 10, co mi się z dwóch powodów nie uśmiecha: raz, że system lada moment straci wsparcie, więc się znowu przeglądarki mogą komuś odpodobać, a dwa, że kompa muszę odpalać dwa razy (normalnie i natychmiast "Uruchom ponownie"), żeby poszedł jak w książce pisze. Informatycy wybałuszją gały i nie wiedzą, o co kaman :mrgreen: Strucel ma już 8 lat, więc chyba cokolwiek nowszego będzie lepsze, szybsze, i żywotniejsze bez oddawania nerki.
Zastanawaiam się nad taką konfiguracją podstawową opartą na zintegrowanej grafice, w którą chyba- w razie czego- da się wsadzić normalną kartę graficzną:
https://allegro.pl/oferta/vist-ryzen...11-15218720715
Co o tym sądzicie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Komputer do obróbki zdjęć do mały wuj w porównaniu do problemu, z którym mi się idzie zmierzyć.
Mianowicie bank odciął mnie od bankowości internetowej, bo im się odpodobały wszystkie moje przeglądarki internetowe, które mam poinstalowane na windzie 8.1.
Aby więc martwe cielę machnęło ogonem muszę co najmniej apgrejdować system do windy 10, co mi się z dwóch powodów nie uśmiecha: raz, że system lada moment straci wsparcie, więc się znowu przeglądarki mogą komuś odpodobać, a dwa, że kompa muszę odpalać dwa razy (normalnie i natychmiast "Uruchom ponownie"), żeby poszedł jak w książce pisze. Informatycy wybałuszją gały i nie wiedzą, o co kaman :mrgreen: Strucel ma już 8 lat, więc chyba cokolwiek nowszego będzie lepsze, szybsze, i żywotniejsze bez oddawania nerki.
Zastanawaiam się nad taką konfiguracją podstawową opartą na zintegrowanej grafice, w którą chyba- w razie czego- da się wsadzić normalną kartę graficzną:
https://allegro.pl/oferta/vist-ryzen...11-15218720715
Co o tym sądzicie?
Nie baw się w gotowce. Złóż sobie https://techlipton.pl/2024/polecane-...listopad-2024/
Ewentualnie na potrzeby banku kup sobie "chrombooka"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Zawsze tak robiłem, że zamawiałem kompy wg własnej specyfikacji, ale trochę mi się odechciało. Oprócz cen samych podzespołów trzeba też uwzględnić koszt systemu operacyjnego, a w ww. podanym przykładzie jest już zainstalowany Win 11 Pro, 32 GB RAM DDR4, dysk SSD M.2 1 TB, oraz zasilacz 550W, więc sprawa rozbija sie wyłącznie o procesor i grafikę. AMD Ryzen 5700G to cienizna w porównaniu do topowych procesorów, ale one są topowe dla giercmanów napierajacych w gry 3D, a mi chodzi o obróbkę zdjęć w 2D.
-
5700G cienizna? Nie przesadzaj. Ten SSD to jakiś noname więc kopia danych obowiązkowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Zawsze tak robiłem, że zamawiałem kompy wg własnej specyfikacji, ale trochę mi się odechciało. Oprócz cen samych podzespołów trzeba też uwzględnić koszt systemu operacyjnego, a w ww. podanym przykładzie jest już zainstalowany Win 11 Pro, 32 GB RAM DDR4, dysk SSD M.2 1 TB, oraz zasilacz 550W, więc sprawa rozbija sie wyłącznie o procesor i grafikę. AMD Ryzen 5700G to cienizna w porównaniu do topowych procesorów, ale one są topowe dla giercmanów napierajacych w gry 3D, a mi chodzi o obróbkę zdjęć w 2D.
Nie neguje Twojego toku rozumowania. Ja bym jednak przemyślał jakiś bardziej "markowy" zasilacz i bardziej markowy dysk SSD. RAM tez jest naname, bo "zdjęcie poglądowe". Karta sieciowa to tez będzie jakiś dramat.
Generalnie ta oferta to jakaś ściema jak dla mnie, bo w "normalnym" sklepie, sam procek, płyta, RAM i SSD to koszt prawie 1500 PLN... a gdzie zasilacz, obudowa, inne koszty, no i gdzie jest cena "oryginalnego" Win 11???
Pytanie oczywiście trochę retoryczne, no ale jeśli wg ceneo można kupić Windowsa 11 już od kilkunastu złotych...
-
RAM bym się nie czepiał bo kiedyś wszystkie pamięci były noname a komputery pracują na nich do dziś. Podobnie z zasilaczem, który był kiedyś częścią obudowy.
-
W lutym kupiłem używany komputer za 3900zl. Używany 6 miesięcy: Ryzen5700X,GPU 7800XT 16GB Sapphire, 32GB Ram CL16 3200mhz, dysk 2TB nvme2 Lexar, chłodzenie Silver monkey zdaje się wodne 2x120mm, obudowa Zalman Z1 Plus, zasilacz Gigabyte 750W Gold. Gość go kupił pół roku wcześniej za coś około 6000zl jako nowego. Takich okazji trzeba szukać :). Naturalnie to w moim przypadku komputer na jakieś 10 lat.
-
Do normalnego banku to wystarczy apka na telefonie.