-
Odp: jak to mawiają - i tyle w temacie
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Postproces jest dobry dla tych którzy nie potrafią robić zdjęć krajobrazowych. Jeśli wykonasz dobrą fotografię to już po obróbce rawa praktycznie nic nie musisz ruszać. Im więcej ingerujesz tym otrzymujesz gorszy efekt. Miejsce trzeba sobie poszukać i na tym polega cała sztuka. Owszem są widoki które z założenia są świetne bo tak je uformowała natura np Niagara, Wielki Kanion itd. Ale nie o takich widokach mówię. Często jest tak że zakładasz jakiś cel z nadzieję że tam będzie super kadr a na miejscu okazuje się że to nie jest tak jak sobie wyobrażałeś. I na tym polega sztuka szukania i patrzenia. Pogoda jak najbardziej. Szpaler drzew na polnej drodze zupełnie inaczej będzie wyglądał zimą, jesienią a jeszcze inaczej we mgle. Musisz to umieć sobie wyobrazić i wrócić tam w odpowiedniej porze roku. Z odpowiednim szkłem jest tak że definiuje ono co będziesz robił i jak to wykonasz ale nie ogranicza Cię. Tu nie ma przymusu że muszę mieć zabójcze tele bo nic nie sfotografuję. Po prostu inaczej spoglądasz na otoczenie jeśli dysponujesz np tylko szerokim obiektywem a inaczej przy teleobiektywie. Co do ostrości to tutaj naprawdę ciężko coś zepsuć bo w krajobrazie niemal wymagana jest ogromna głębia ostrości. To nie portrety gdzie trzeba trafić z płytką GO prosto w oko modelki.
Ja dzielę swoje wykonywane zdjęcia na 2 typy :
a. dokładnie tak jak widzą moje oczy
b. "podkreślające" to dlaczego je chciałem zrobić.
Robię w RAW i w postprocesie (większym lub mniejszym) staram się osiągnąć wynik a lub b.
Ale rozumiem że różnimy się tym "co nam w duszy gra", dlaczego jesteśmy/uprawiamy to hobby i jak je uprawiamy.
A pouczanie innych jak mają uprawiać i ocenianie że nie potrafią bo robią inaczej to jest .....
jp
--- Kolejny post ---
Mamy dalszy rozwój AI, wreszcie wypracowano jednostkę miary
https://www.tabletowo.pl/amazon-skle...gowe-afera-ai/
jp
PS
Tak Bangi, wiem ....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
@
mirror Za Ansela to się wywoływało negatywy a nie wklejało niebo w PS. Teraz wywołuje się RAW-y i taką postprodukcję mam na myśli. Ale jak już ktoś niebo podmienia bo było pochmurno albo przepalił, lub wycina obiekty z kadru bo zapomniał wsześniej że ma śmietnik na pierwszym planie to dla mnie to już nie jest postprodukcja. Ale dobra bo już się OT zrobił. Tu chyba dyskusja toczy się w kwestii obiektywów RF.
--- Kolejny post ---
Na przykład. I można? Można.
Być jak Marek Waśkiel.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
do tego podmienionego nieba dorzuciłbym jeszcze kadrowanie po zrobieniu zdjęcia - kadrowanie może znacząco zmienić zdjęcie nawet bardziej niż podmiana nieba, i zawsze jak czytam że ktoś nie obrabia to się uśmiecham ;)
Dlaczego? To zupełnie inne manipulacje. Kadrowanie to wybranie ciekawego, istniejącego fragmentu rzeczywistości i nie różni się ideologicznie od nożnego lub optycznego zoomu. Wstawienie nieba to fotograficzne oszustwo. Celowo mówię "fotograficzne", bo gdy autor powie "kolaż, montaż, grafika" to jest to normalny środek wyrazu.
Ostatnio wstawiłem zdjęcie rozpędzającego się żurawia - oczywisty montaż czterech zdjęć. Oszukiwałem czy może ciekawie pokazałem ruch?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Dlaczego? To zupełnie inne manipulacje. Kadrowanie to wybranie ciekawego, istniejącego fragmentu rzeczywistości i nie różni się ideologicznie od nożnego lub optycznego zoomu. Wstawienie nieba to fotograficzne oszustwo. Celowo mówię "fotograficzne", bo gdy autor powie "kolaż, montaż, grafika" to jest to normalny środek wyrazu.
Ostatnio wstawiłem zdjęcie rozpędzającego się żurawia - oczywisty montaż czterech zdjęć. Oszukiwałem czy może ciekawie pokazałem ruch?
Uważasz że oszukiwałeś bo zrobiłes co sprawiło Ci frajdę, z czego jesteś zadowolony ?
jp
-
Nie, nie oszukiwałem. Tak jak nie oszukuję kadrując. Zadałem pytanie w dyskusji.
-
Z tych kolesi których oglądam to przynajmniej trzech robi dość prostą obróbkę RAW-a. Wyciąganie cieni, światła, kontrast, rozjaśnienie, winiete i uzyskują całkiem sympatyczne efekty. Oczywiście do tego używają filtrów szarych i polaryzacyjnych. Pokazują surowy RAW i później jpg-a bo obróbce. Inni podejrzewam że ingerują mocniej ale nie chwalą się tym. Jednak nie ma mowy w żadnym wypadku o podmianie czegokolwiek w kadrze.
Adam Karnacz fajnie robi foty https://youtu.be/qiXQ4NdZUYk?si=3y-GIArbwU9QnGp8
-
Standardowo w regulaminach konkursów fotograficznych dopuszczalna jest obróbka globalna, a dyskwalifikująca obróbka miejscowa i manipulacja zawartością. No chyba, że takie operacje uzasadnia temat konkursu.
-
Dałoby się robić krajobrazy bez obróbki, ale wtedy wszystkie zdjęcia miałyby miejsce przy wschodzie lub zachodzie słońca, kiedy ogół planu (ciemne vs jasne miejsca) jest bliski siebie. W dzień natomiast jest ciężko, gdzie mamy np las (mnóstwo cienia) + słoneczne niebo. Wtedy niestety suwak przejrzystości wchodzi w grę + wyciąganie cieni/przyciemnianie jasnych partii. Minimalna obróbka jest wskazana, natomiast zabawa w zmianę tła to żenada.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Dałoby się robić krajobrazy bez obróbki, ale wtedy wszystkie zdjęcia miałyby miejsce przy wschodzie lub zachodzie słońca, kiedy ogół planu (ciemne vs jasne miejsca) jest bliski siebie. W dzień natomiast jest ciężko, gdzie mamy np las (mnóstwo cienia) + słoneczne niebo. Wtedy niestety suwak przejrzystości wchodzi w grę + wyciąganie cieni/przyciemnianie jasnych partii. Minimalna obróbka jest wskazana, natomiast zabawa w zmianę tła to żenada.
Nie rozumiem dlaczego nie mielibyśmy wykonywać obróbki plików RAW z krajobrazu. Mam tu na myśli taką podstawową w celu rozjaśnienia/przyciemnienia to tu to tam. Podmiany tła, usuwanie ludzi, rzeczy tutaj w pełni zgoda żenada i dla mnie to już nie jest fotografia a praca graficzna.
-
ja usuwam czasem jakieś drobne przeszkadzajki :)
ale nie widzę powodu dla którego nie można by było robić zmian lokalnych, chociażby dlatego że matryca aparatu nie rejestruje obrazu w takiej rozpiętości jak ludzkie oko i dopóki nie będzie rejestrować to korekty lokalne w LR są konieczne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Nie rozumiem dlaczego nie mielibyśmy wykonywać obróbki plików RAW z krajobrazu. Mam tu na myśli taką podstawową w celu rozjaśnienia/przyciemnienia to tu to tam. Podmiany tła, usuwanie ludzi, rzeczy tutaj w pełni zgoda żenada i dla mnie to już nie jest fotografia a praca graficzna.
Jadę/lecę daleko, widziałem w necie wiele zdjęć obiektu gdzie jadę, mam wyobrażenie jak je chcę zrobić.
Ale akurat pogoda "nie ta".
Wtedy czasami zmieniam tło by było tak jak sobie wymarzyłem ja i współuczestnicy
Robię dla siebie, dla nas którzy tam byliśmy
Mam z tyłu że to dla kogoś jest żenada, grafika itd.
To jest moje hobby.
Ale rozumiem że inni mają inną ocenę lub inną definicję swojego hobby lub inne ograniczenia.
Ich sprawa.
Nie pouczam co ok a co źle, jak mają je uprawiać
jp
-
Dla mnie wszelkie zmiany są OK, o ile mniej więcej wiadomo, że zostały dokonane.
I nie chodzi tu o usuwanie przeszkadzajek, syfów na matrycy czy podrasowywanie nieba.
IMHO realny problem jest tylko wtedy gdy autor mniej lub bardziej celowo wprowadza odbiorców w błąd - chodzi mi tu o ten wysyp "fotografów" AI.
Na resztę dyskusji trochę szkoda już czasu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jadę/lecę daleko, widziałem w necie wiele zdjęć obiektu gdzie jadę, mam wyobrażenie jak je chcę zrobić.
Wtedy czasami zmieniam tło by było tak jak sobie wymarzyłem ja i współuczestnicy
To jest moje hobby.
Ale rozumiem że inni mają inną ocenę lub inną definicję swojego hobby lub inne ograniczenia.
Ich sprawa.
jp
Kiedyś w tym celu kupowało się pocztówki.
-
A teraz można se obrazek wyguglać. Po pocztówkę jednak trzeba było pojechać, wyguglać można nawet nie wychodząc z łóżka.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To jest moje hobby.
Ich sprawa.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Kiedyś w tym celu kupowało się pocztówki.
Zakup pocztówek zawsze będzie lepszym wyborem od nieudolnych prób wykonania zdjęć przez osobę , która nie ma pojęcia o kompozycji, warunkach pogodowych w docelowym miejscu oraz milionie turystów w tle :mrgreen:
Załącznik 16023
-
#mxw - dokładnie, na FB mi sugeruje mnóstwo jakiś dziwnych "zdjęć". Temat świeży to zaćmienie słońca i nagle ktoś zrobił zdjęcie zaćmienia + 2 samoloty sportowe na pierwszym planie (lecące oczywiście). Za Chiny nie uwierzę, że gość miał takiego ultra farta, że uchwycił taki moment. Aktualnie niestety jest za dużo kłamstwa w ... fotografii? Bardziej grafice. AI to niestety spotęgowało. Co do samej obróbki zdjęć, to osobiście jestem za, ale bez przesady (tak jak pisałem - zmiana tła to już dramat). I też jak Cauchy napisał - nie mam nic do obróbek lokalnych, danych partii zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A teraz można se obrazek wyguglać. Po pocztówkę jednak trzeba było pojechać, wyguglać można nawet nie wychodząc z łóżka.
przypomina mi się jeden tekst, że jak chcesz mieć wszystkie pamiątki świata wystarczy pojechać do jednej chińskiej fabryki ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Temat świeży to zaćmienie słońca i nagle ktoś zrobił zdjęcie zaćmienia + 2 samoloty sportowe na pierwszym planie (lecące oczywiście). Za Chiny nie uwierzę, że gość miał takiego ultra farta, że uchwycił taki moment.
To uwierz ;)
https://www.tiktok.com/@redbullusa/v...66918616927521
-
OMG - czyli AI spowodowało już, że przestajemy wierzyć też w prawdziwe zdjęcia. :twisted:
Kiedyś postulowałem na innym forum/galerii, że każde zdjęcie powinno być oficjalnie oznaczone tagiem 'AI' albo 'non-AI'. I tylko wtedy jest ok.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
To się nazywa ustawka, też zabronione przez konserwatywnych fotografów krajobrazu :p
Nie bez kozery Robert Jackson dostał nagrodą Pulitzera za to zdjęcie. Był we właściwym czasie, we właściwym miejscu i wykazał się niesamowitym refleksem.
Załącznik 16052
-
#Bangi - ok, siadło im, niech będzie :) właśnie zdziwiło mnie, że są tak podświetlone od spodu te samoloty co jest nienaturalne, a one leciały z podwieszonymi lampami. Widziałem, że to samoloty Redbulla, ale pomyślałem, że nie ma bata, żeby robili taką akcję, a tu jednak :)). Ale spokojnie, tu nie siadło moje "niewiarstwo", ale jest mnóstwo innych. Wystarczy wejść na FB i poscrollować trochę a zaraz się coś nawinie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Bangi - ok, siadło im, niech będzie :) właśnie zdziwiło mnie, że są tak podświetlone od spodu te samoloty co jest nienaturalne, a one leciały z podwieszonymi lampami. Widziałem, że to samoloty Redbulla, ale pomyślałem, że nie ma bata, żeby robili taką akcję, a tu jednak :)). Ale spokojnie, tu nie siadło moje "niewiarstwo", ale jest mnóstwo innych. Wystarczy wejść na FB i poscrollować trochę a zaraz się coś nawinie.
Spokojnie. Zanim zobaczyłem ten filmik też myślałem, że fejk :)
Generalnie masakra z wysypem fejków, a najgorsze, że masa ludzi to lajkuje i pcha dalej.
-
Czego się nie robi dla reklamy. A właśnie Redbull mi pasuje do takiej akcji. Ciekawe ilu obserwatorów wk.rw.li latając w polu widzenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Czego się nie robi dla reklamy. A właśnie Redbull mi pasuje do takiej akcji. Ciekawe ilu obserwatorów wk.rw.li latając w polu widzenia.
Myślę, że żadnych ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mxw
OMG - czyli AI spowodowało już, że przestajemy wierzyć też w prawdziwe zdjęcia. :twisted:
Kiedyś postulowałem na innym forum/galerii, że każde zdjęcie powinno być oficjalnie oznaczone tagiem 'AI' albo 'non-AI'. I tylko wtedy jest ok.
W klasycznych aparatach cyfrowych jest dużo oprogramowania które przy każdym zdjęciu służy zarówno do zapewnienia optymalnego środowiska wykonywania zdjęcia i optymalnego zapisu w matrycy jak i zamiany "czarno-białego" zapisu w matrycy na sposób jaki człowiek widzi świat.
Chyba nie ma szans by w tym oprogramowaniu nie było w przyszłości (już teraz ?) udziału AI.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Chyba nie ma szans by w tym oprogramowaniu nie było w przyszłości (już teraz ?) udziału AI.
Jan, jasne, już jest, poza tym każde otwarcie lepszego programu edycyjnego czy Photoshopa to już jest udział AI - ale nie mylmy pojęć - zdjęcia (prawdziwe) 'podrasowane' z udziałem AI (lub bez) imho są nadal okay (dopóki oczywiście korekty nie zmieniły totalnie sensu zdjęcia - choć w sumie, jeżeli to było nasze zdjęcie i nasza edycja - to why not).
To co dla mnie nie jest okay, to zdjęcia od podstaw wygenerowane przez AI - a udające prawdziwe zdjęcia (chociażby przez to, że nie mające na środku napisu 'fake' ani 'AI-generated').
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mxw
Jan, jasne, już jest, poza tym każde otwarcie lepszego programu edycyjnego czy Photoshopa to już jest udział AI - ale nie mylmy pojęć - zdjęcia (prawdziwe) 'podrasowane' z udziałem AI (lub bez) imho są nadal okay (dopóki oczywiście korekty nie zmieniły totalnie sensu zdjęcia - choć w sumie, jeżeli to było nasze zdjęcie i nasza edycja - to why not).
To co dla mnie nie jest okay, to zdjęcia od podstaw wygenerowane przez AI - a udające prawdziwe zdjęcia (chociażby przez to, że nie mające na środku napisu 'fake' ani 'AI-generated').
Myślę ze to przegrana wojna z jakimś rozdziałem czy to co widzimy na ekranie lub wydruku to było zrobione z udziałem AI czy bez AI.
Definicje z Wolna Wikipedia.
Fotografia (ang. photography) – zbiór wielu różnych technik, których celem jest zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła. Potoczne znaczenie zakłada wykorzystanie układu optycznego, choć nie jest to konieczne
Zdjęcie fotograficzne, zdjęcie, fotografia – ogólna nazwa czegoś, co zostało sfotografowane, czyli sam obraz zapisany dowolną techniką fotograficzną.
1.
Na aktualnym poziomie technologii AI korzysta z tysiecy zdjęć zrobionych klasycznymi aparatami by się naumieć i stworzyć z tych zdjęć to co ma wygenerować
2.
Piszesz ...od podstaw wygenerowane przez AI... ale jak ja skieruję smartfona (w trybie auto AI) na jakiś kadr i nacisnę spust to przecież była moja decyzja
3.
Robię zdjęcie bo chcę utrwalić to co widzę albo pokazać to co widzę w specyficzny sposób by mi przypominało emocje które wtedy miałem, dla których zrobiłem to zdjęcie.
Wyobrażam sobie sytuacje że nie mam żadnego sprzętu do robienia zdjęć tylko dyktuję co na zdjęciu ma być i jakie ma być.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
(...)
Wyobrażam sobie sytuacje że nie mam żadnego sprzętu do robienia zdjęć tylko dyktuję co na zdjęciu ma być i jakie ma być.jp
Tylko w takiej sytuacji NIE REJESTRUJESZ ŚWIATŁA, tylko tworzysz no właśnie nie wiem co, bo światła dalej nie tworzysz ;)
-
Te definicje są fajniejsze:
https://nonsa.pl/wiki/Fotografia
https://nonsa.pl/wiki/Fotografia_artystyczna
To jest istota fotografii: zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła.
A to, na co pewnie chcesz się powoływać (tak, czytam w myślach), czyli "potoczne znaczenie zakłada wykorzystanie układu optycznego, choć nie jest to konieczne", to nie ma nic wspólnego z generowaniem obrazów przez sztuczną inteligencję *). Jak byłem mały, to często wystawiało się na słońce kawałek niezużytej kliszy lub papieru fotograficznego, z położoną na nim na przykład agrafką lub kwiatkiem. To właśnie przykład fotografii bez użycia układu optycznego, za to z użyciem światła.
*) W innym wątku już pisałem, że sztuczna inteligencja (AI) to klasa zaawansowanych algorytmów uczących się, które tak nazwano ze względów marketingowo-idiotycznych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tylko w takiej sytuacji NIE REJESTRUJESZ ŚWIATŁA, tylko tworzysz no właśnie nie wiem co, bo światła dalej nie tworzysz ;)
Zgoda.
Zauważ proszę dlaczego jestem fotoamatorem, jaki mam cel (chyba jak większość z używających teraz aparaty), dla mnie sposób jest podrzędny.
Robię zdjęcie bo chcę utrwalić to co widzę albo pokazać to co widzę w specyficzny sposób by mi przypominało emocje które wtedy miałem, dla których zrobiłem to zdjęcie.
Technologia się zmienia, wtedy będę miał na monitorze/wydruka to co chcę bez aparatu tak jak teraz podróżuję bez woźnicy, tak jak teraz słucham muzyki bez taśmy itd.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
tak jak teraz podróżuję bez woźnicy,
jp
Jesteś w stanie wymienić chociaż jedno źródło transportu, którym podróżujesz bez woźnicy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Zgoda.
Zauważ proszę dlaczego jestem fotoamatorem, jaki mam cel (chyba jak większość z używających teraz aparaty), dla mnie sposób jest podrzędny.
Technologia się zmienia, wtedy będę miał na monitorze/wydruka to co chcę bez aparatu tak jak teraz podróżuję bez woźnicy, tak jak teraz słucham muzyki bez taśmy itd.
jp
Spoko, generalnie wisi mi co kto robi, ale proszę nie nazywać zdjęciem "grafiki" stworzonej przez AI w oparciu o prompt, nawet jeśli odzwierciedla daną rzeczywistość.
-
mnie ciekawi to, że ludzi z jakiegoś powodu to jara, bo mnie zupełnie nie...
tak samo jak ciekawe jest to, że są faceci po 40tce co grają w gry komputerowe, czego również nie rozumiem
boomer jestem już i tyle :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
tak samo jak ciekawe jest to, że są faceci po 40tce co grają w gry komputerowe, czego również nie rozumiem
boomer jestem już i tyle [emoji38]
Dla fotografów robiących fotografie kreacyjna gdzie kadr trzeba wymyśleć i zrobić, generatywne algorytmy się sprawdzają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Dla fotografów robiących fotografie kreacyjna gdzie kadr trzeba wymyśleć i zrobić, generatywne algorytmy się sprawdzają.
tak, ale nigdy nie słyszałem żeby twierdzili że to pamiątka z podróży - bo pogoda była nie taka, a czas wolny na wycieczce objazdowej wypadł w samo południe :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Bo mogą. Tak samo jak kogoś może dziwić że dorosły facet biega z aparatem i fotografuje np. kwiatki czy mrówki ;)...
-
A ja parę miesięcy temu kupiłem recyklingowane wersje Quake'a I i II ze wszystkimi dodatkami i idę już drugi raz na normal skill. 25 lat temu chodziłem na nigthmare i grałem deathmatch'e. Teraz mam cel dojść do hard.
I na co to się kwalifikuje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Myślę ze to przegrana wojna z jakimś rozdziałem czy to co widzimy na ekranie lub wydruku to było zrobione z udziałem AI czy bez AI.
To na pewno, ale cały czas mylisz pojęcia: co innego 'z udziałem AI', co może być sensowne i akceptowalne (np. content aware fill, object selection), a co innego 100% AI, co jest oszustwem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Na aktualnym poziomie technologii AI korzysta z tysiecy zdjęć zrobionych klasycznymi aparatami by się naumieć
Nic tam 'naumieć' - po prostu zaindeksować, tu jest rewolucja, bo to zawsze było, tylko było mega wolne, teraz zrobili to szybciej, więc może trafić pod strzechy, i tyle - poza tym nie ma żadnej rewolucji czy nowości.
I to AI nic nie generuje - tylko skleja płaskie fragmenty czyichś obrazków, które wykorzystuje bez zgody i wiedzy ich autorów, klejąc je na podstawie listy tych indeksów wynikającej z query (zwanego obecnie promptem).
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Spoko, generalnie wisi mi co kto robi, ale proszę nie nazywać zdjęciem "grafiki" stworzonej przez AI w oparciu o prompt, nawet jeśli odzwierciedla daną rzeczywistość.
Dokładnie. To są grafiki. I to jest okay.
Ale nazywanie ich fotografiami już nie jest okay. Zwykły fake i oszustwo. Jak te dzieci z Gazy. Tyle w temacie.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Masz rację, też tego nie rozumiem - wiek pasuje. Choć bywa. Choć wolę te gry jednak pisać. :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Bo mogą. Tak samo jak kogoś może dziwić że dorosły facet biega z aparatem i fotografuje np. kwiatki czy mrówki ;)...
Hehe, dokładnie, bo mogą. Albo inne ptaki czy samoloty. Nie rozumiem. No chyba, że du*py. To rozumiem. :mrgreen:
Specjalizacja w marnowaniu czasu też musi być.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A ja parę miesięcy temu kupiłem recyklingowane wersje Quake'a I i II ze wszystkimi dodatkami i idę już drugi raz na normal skill.
Witaj w klubie. :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Rozumiem intencje ale może być trudno odciąć to co robi AI od nazwy fotografia/zdjęcia.
Jak do tej pory AI nie tworzy na monitorze obrazu np. wersji wieży Eiffla z planów papierowych jej budowy czy tylko z samego opisu słownego wieży lecz korzysta z zapisanych wielu setek klasycznych fotografii wieży w różnych sytuacjach i ujęciach zdjęciowych.
To jest taki "smart" postproces na zdjęciach.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Rozumiem intencje ale może być trudno odciąć to co robi AI od nazwy fotografia/zdjęcia.
Jak do tej pory AI nie tworzy na monitorze obrazu np. wersji wieży Eiffla z planów papierowych jej budowy czy tylko z samego opisu słownego wieży lecz korzysta z zapisanych wielu setek klasycznych fotografii wieży w różnych sytuacjach i ujęciach zdjęciowych.
jp
A jak wyłączysz internet w telefonie to też stworzy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Panie nie obrażaj Pan co :) To powiem Ci że są tacy co nie grają tylko patrzą jak inni grają i jeszcze im za to płacą.
-
W telewizorze jest kanał o grach w kategorii "sportowe" i, jak widzę, głównie CS tam pokazują. Ostatnio zapowiadali transmisję z Mistrzostw chyba świata z Las Vegas.
O planszowych też mówili.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
A jak wyłączysz internet w telefonie to też stworzy ?
Nie jątrz. Według tej filozofii pierwszym fotografem był jakiś koleś z Lascaux. Jego mózg smartsprocesował tura, którego widział w świetle jak polował.
Janku, rozróżniaj fotografię od pamiątki - to nie są synonimy. Nikt Ci nie zabrania mieć pamiątek (a na pewno nie ja), ale nie rób na siłę ze wszystkiego zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
W telewizorze jest kanał o grach w kategorii "sportowe" i, jak widzę, głównie CS tam pokazują. Ostatnio zapowiadali transmisję z Mistrzostw chyba świata z Las Vegas.
O planszowych też mówili.
--- Kolejny post ---
Nie jątrz. Według tej filozofii pierwszym fotografem był jakiś koleś z Lascaux. Jego mózg smartsprocesował tura, którego widział w świetle jak polował.
Janku, rozróżniaj fotografię od pamiątki - to nie są synonimy. Nikt Ci nie zabrania mieć pamiątek (a na pewno nie ja), ale nie rób na siłę ze wszystkiego zdjęcia.
ok.
Czym więc dla Ciebie jest fotografia, ?
Ja
I w postprocesie staram się by być najbliżej tego celu.
Czasami dużo wysiłku/czasu/kasy mnie kosztuje by znaleźć się w odpowiedniej sytuacji zdjęciowej by zrobić TO zdjęcie, czasami potrzeba dużo szczęścia lub dobrego refleksu.
Ty
Więc dlaczego Ty robisz TO zdjęcie, co Tobą kieruje że bierzesz aparat i naciskasz spust ?
Co sprawia że Twoje to zdjęcia a moje to pamiątki ?
jp
-
1 załącznik(ów)
cd #143
piszesz :
Janku, rozróżniaj fotografię od pamiątki - to nie są synonimy
Więc proszę ustal czy to zdjęcie czy pamiątka
Załącznik 16107
Wieczorem telefon że umarł mój szef dużej firmy tworzącej i produkujacej systemy sterowania kolejowego. Wyszedłem na tory i zrobiłem.
Przez wiele lat duże powiększenie wisiało w holu firmy
jp
-
Po dawnych czasach PRAWDZIWEJ FOTOGRAFII pozostał mi jeszcze na strychu Opemus 6, zegar do odmierzania czasów, mikar obiektyw, kuwety, a nawet koreks
do wywoływania negatywów. Cha.......nawet Pratica VLC też - działająca.
Póki da się jeszcze cokolwiek kupić, trzeba wrócić do początku drogi...........
Swoją drogą to ciekawe, jak jeden wpis z 9 strony potrafił zmienić tory - nomen omen dyskusji ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
cd #143
Wieczorem telefon że umarł mój szef dużej firmy tworzącej i produkujacej systemy sterowania kolejowego. Wyszedłem na tory i zrobiłem.
Przez wiele lat duże powiększenie wisiało w holu firmy
jp
Drogi Janku!
Tak długo, jak nie wydłubiesz sobie oczu i nie wstawisz czegoś innego, np. radaru, echosondy, albo wykrywacza metalu, tak długo fotografia będzie polegała na odtwarzaniu mechanizmu ludzkiego oka, które składa się z soczewki i materiału światłoczułego zwanego siatkówką, która rejestruje rzeczywiste obrazy, zamienia je na prądy elektryczne, które w Twoim mózgu tworzą obrazy wywołujące owe Twoje sławetne emocje.
Żebyś nie wiem co cudował i jakimiś nieoptycznymi technikami obrazy tworzył, to i tak muszą one trafić do Twojego oka, aby wywołać emocje.
Od tego fotografia się zaczęła, że odtwarzała mechanizm ludzkiego oka i zatrzymywała rzeczywiste obrazy, żeby sobie można było na nie dłużej popatrzeć, natomiast tworzenie obrazów nigdy nie istniejących fizycznie metodami nieoptycznymi żadną fotografią nie jest i nigdy nie będzie. Fotografia bezwzględnie opiera się na rejestrowaniu światła i nie może się bez niego obyć tak, jak ludzkie oczy.
-
Co to jest fotografia, kiedy to co widzimy na ekranie monitora (np. wieża Eiffla czy z #144) jest zdjęciem.
Czyli rozwój technologii, rok 2024 i definicja zdjęcie
Pojawiają się w wątku dylematy i różne opinie
1.
Jaki i na jakim etapie tworzenia w aparacie przed i w trakcie zapisu na matrycy, w czasie tworzenia pliku RAW/jpg oraz w postprocesie udział AI (oraz z jak duży) powoduje że to już nie jest zdjęcie
2.
Czy dlatego że na monitorz jest obraz w zakresie widzenia oka to jest to zawsze zdjęcie ?
3.
Czy dlatego że chce się mieć na monitorze to co widzą oczy lub podcięgniete by podkreślić emocje to jest to pamiątka która nie jest synonimem zdjęcia ?
4.
.......
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Co to jest fotografia, kiedy to co widzimy na ekranie monitora (np. wieża Eiffla czy z #144) jest zdjęciem.
Pojawiają się w wątku dylematy i różne opinie
1.
Jaki i na jakim etapie tworzenia w aparacie przed i w trakcie zapisu na matrcy, w czasie tworzenia pliku RAW/jpg oraz w postprocesie oraz z jakim dużym udaziałem AI powoduje że to już nie jest zdjecie
2.
Czy dlatego że na monitorz jest obraz w zakresie widzenia oka to jest to zawsze zdjęcie ?
3.
Czy dlatego że chce się mieć na monitorze to co widzą oczy lub podcięgniete by podkreslić emocje to jest to pamiątka która nie jest synonimem zdjęcia ?
4.
.......
jp
Janku!
Przestań filozofować i zacznij robić zdjęcia. Ręczę Ci, że im bardziej sprzęt, którym się posłużysz, będzie przypominał aparat fotograficzny, a mniej telefon, tym bardziej będą to zdjęcia, czyli fotografia :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Janku!
Przestań filozofować i zacznij robić zdjęcia. Ręczę Ci, że im bardziej sprzęt, którym się posłużysz, będzie przypominał aparat fotograficzny, a mniej telefon, tym bardziej będą to zdjęcia, czyli fotografia :mrgreen:
Czyli fotografia obliczeniowa nie tworzy zdjęć ?
Gdybym #144 zrobił w 2024 roku smartfonem S24U a nie jak w 2006 roku EOS-1Ds2 to nie byłoby to zdjęcie ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
cd #143
piszesz :
Janku, rozróżniaj fotografię od pamiątki - to nie są synonimy
Więc proszę ustal czy to zdjęcie czy pamiątka
To pytanie nie ma sensu, to też: Czy ta gruszka jest zielona, czy słodka?
To jest zdjęcie, bo - zgodnie z podaną przez Ciebie definicją i wyjaśnieniem sposobu utworzenia - jest rejestracją pojedynczego obrazu za pomocą światła. Dla mnie to efektowne zdjęcie pociągu, dla Ciebie dodatkowo pamiątka i symbol.