Obejrzałem wszystkie zdjęcie i zdecydowanie bardziej podoba mi sie kolor w Twoim wydaniu. BW jest strasznie szary a do tego na niektórych zdjęciach masz mocne nie za fajnie wyglądające szumy. Pozdr.
Wersja do druku
Obejrzałem wszystkie zdjęcie i zdecydowanie bardziej podoba mi sie kolor w Twoim wydaniu. BW jest strasznie szary a do tego na niektórych zdjęciach masz mocne nie za fajnie wyglądające szumy. Pozdr.
Szumy akurat dla mnie wadą nie są, wręcz przeciwnie, bardzo mi odpowiadają - co do samego BW, to kwestia gustu- nie zrobiłem ich jaśniej a przecież mogłem.
Moim zdaniem są wystarczająco kontrastowe.
Nie o to chodzi szumy pojawiają się w niektórych miejscach zdjęcia co wygląda niezbyt naturalnie. A zdjęcia BW są po prostu szare, tak jak byś dał desaturację i tyle.
Pewnie piszesz o zdjęciu z 3 facetami na balkonie - zdjęcie robione przez szybę, i niestety odbiło się trochę mojej koszuli , na reszcie szum raczej równomierny.
Co do samej szarości zdjęć, spróbuję popracować jeszcze nad tym.
Zdjęcia BW robię mieszając kanały i później pracuję na warstwach.
Jedno co wiem, to to, że nie chcę przesadzać i zbliżać się do przepaleń, choć czasem się nie da tego uniknąć, ale staram się być daleki od tego.
Kanały ? to tak się da ? :O)
Channel mixer - chyba dobrze przetłumaczyłem.
A jaki jest Twój sposób na BW?
Zdjęcia dobre, kolory czasem ciut wyblakłe (ostatnio panna młoda powiedziała mi, żebym tak nie rozjaśniał/robił pasteli bo nie po to na solarium chodziła, żeby na zdjęciach nie było tego widać :mrgreen: ) Ciekawi mnie jakiego użyłeś oświetlania do pstryknięcia fotek przed salą (domyślam się, że tam). Sam niewiele próbowałem strzelać w plenerze (zwłaszcza późnym popołudniem) a efekty na Twoich fotkach bardzo udane.
Ps. Jakiego szkła używasz zazwyczaj na sali? Ja 35% 50/1,8, 45% T28-75/2,8, 20% inne jakie mam. Zazdroszczę ostrości.
Przed salą to 2 lampy systemowe, szkła to albo T 17-35, albo C28/1.8, lub 50/1.4
Co do kolorów to są one zamierzone.
Suwaczki w acr ot mój sposób :)
Pobaw się filtrem do zdjęć czarno białych nie wiem jak on się tam zwie. ale daje dobre efekty :) A tego tutka z cb nie stosuje ale może czas zacząć :P
Black & White się zwie. Alt + Shift + Ctrl + B.
Trochę mnie tu nie było, ale nie żebym nic nie robił, jest wręcz przeciwnie.
Oto wyniki mojej pracy:
22.
23.
24.
25.
Jak zwykle zapraszam do komentowania i wytykania błędów
jaka suknia omg
23 słabo wyszło , fajna opcja taka perspektywa , ostatnio też tak się bawiłem ale tutaj nie wyszło zbyt dobrze , ani to tlo jakoś ciekawe ani pary widać w miarę
24 motyw rozumiem z odbiciem , samego kadru i ustawienia już , co ma pokazywać bądź sugerować oglądającemu ?
Ot siedzi po prostu:) i się przygląda swojemu odbiciu - no wiesz kobieta i kawałek lustra:P
hmm no dobra ok , ale to można było z kadrem powalczyć bo to jakoś kupy mi się nie trzyma ;]
ciąg dalszy reportażu tej pary
26.
27.
28.
29.
30.
w sumie ok , poza 26 , tzn za mało wrzucasz i tak z kontekstu wyrwane całość
co do 26 , nie dało się skadrować nie centralnie ? ;] , po co to wszystko z prawej , masz gości przed kościołem było więcej lewej dać i już ładniej
tu było ciężko, szedłem razem z PM od księdza po podpisywaniu akt, aparat na dużym iso i pełna dziura, odszedłem od pary na chwilę aby zobaczyć ten kadr, było nieźle, niestety to reportaż..... ledwo zdążyłem.
Mi bardziej przeszkadza w tym zdjęciu wierzchołek kościoła, no ale cóż bywa, i tak je lubię:)
no ale zanim oni dojdą do kościoła z 10 zdjęć jeszcze byś zrobił ;]
ja właśnie nie chciałem aby na zdjęciu byli ludzie inni, inaczej to widziałem!
niestety było za późno na postawienie ich poza miejscem gdzie są (czyli środek kadru)w taki sposób aby nie było widać ludzi
plener mi się bardzo podoba:)
a dziękuję:)
kilka następnych klatek z następnego wesela
31.
32.
33.
34.
Takie troszkę smutne...
Fakt, szczególnie ostatnie, ale tak jakoś pogoda mnie nastrajała
ostatnie cieniuśkie, na ostatnim wkurza mnie winieta
to mnie wkurza, czemu nie wiem ale poważnie, może zmęczony jestem. Pierwszy raz jak oglądałem "Dzień Świra" film wywarł na mnie cholernie negatywne wrażenie i podminował mnie, że miałem ochotę wyrzucić płytę za okno , za dwa dni obejrzałem i bylo zupełnie inaczej- takie moje emocje:cry:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
we wszystkich trzech zdjęciach mam wrażenie, że młody nie chciał się żenić lub conajmniej robić zdjęcia...?? Czasem się zdarza i trzeba wtedy porozmawiać, bo taka sesja jak młody/młoda nie chce to o dupę rozbić
hmm, może dlatego, że Dzień świra do najlżejszych filmów nie należał, a i generalnie żywot Adasia sielanką nie był, a jak obejrzałem Wszyscy jesteśmy Chrystusami, to alko nie tykałem przez 2 miesiące:)
Co do chęci lub ich braku, to faceci zazwyczaj mają z tym większy lub mniejszy problem, ale bywa:)
ostatnim to ja bym się raczej nie chwalił ;]
Młodzi to wyglądają jakby ktoś umarł a nie jakby wzięli ślub:) Wg mnie zdjęcia byłyby całkiem dobre, gdyby młodzi trochę się bawili a nie siedzą jak na skazaniu. Młodzi spaprali zdjęcia!
Widzicie, czasem bywa i tak. Zatem może oceniajmy zdjęcia, obróbkę, a nie zachowanie młodych:)
Gratulacje...., ja mam niedługo też pierwsze wesele do zrobienia i życze sobie aby poszło mi tak jak Tobie. Chciałbym chociaż zrobić zdjęcia poprawne, tutaj są takie i więcej niż poprawne. Rób wiecej w kolorze.....pozdrawiam
Dzięki, Ja już mam trochę więcej za sobą niż pierwszy reportaż:)
Co do koloru, to nad BW pracuję nieustannie, ale nie zmieni się to drastycznie dopóki nie zmienię monitora, bo w tym co mam nic nie widzę niestety.
Monitor - 3K najmniej:(
Nowe kadry z nowego reportażu:
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
59.
tak jak by prze ostrzone
Może te z pleneru i owszem, co prawda mam na to gotową akcję i zawsze wychodziło podobnie, czytaj dobrze, ale wypadki się zdarzają:(
piękna młoda
Całość jak najbardziej na +
Podoba mi się to, że potrafisz (podczas wesela) złapać naturalne zachowanie bawiących się.
Podmien pliki na serwerze na 800pix bo chyba taki jest max.
Zebys tylko zdazyl przed Modem.. ;)
a teraz z serii uchwycone, które bardzo polubiłem:
50.
51.
52.
53.
Dla mnie 50 jest CUDNA :-)
dzięki:) - to również jedno z moich ulubionych zdjęć.
Teraz mała część z pleneru grudniowego - mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
Znacznie lepsze niż poprzednie..
Mi również tak się wydaje - ale to normalne, że jest jakiś progres:)
oto kilka następnych kadrów z sesji narzeczeńskiej:
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
Wszystkie uwagi mile widziane.
kadry fajne ,ale te świecone lampą to jakby bez modyfikatorów albo trochę za mocno ,dokładnie chodzi o 69,73,75. ale wcześniejsza seria jak patrzę to bajka :)