Neptun lądowy :mrgreen:
Wersja do druku
Neptun lądowy :mrgreen:
Z tej samej wsi, tylko w innym miejscu ;)
EOS R + EF 135/2 L
27.
Załącznik 14522
Ostanie podrygi ciepła.
R + C 135/2
28.
Załącznik 15277
29.
Załącznik 15278
jak Ci się portretuje 135tką?
Władca liści ;)
EOS R + Canon EF 135/2 L
30.
Załącznik 15459
Aż się drzewa pochyliły przed władcą :)
Dalej zabawy z liśćmi.
R + EF 135/2 L
31.
Załącznik 15519
"Dzieci liście zbierają na WF."
https://www.youtube.com/watch?v=2UVy5Z-AAAo
Zabawy pod choinką.
R + EF 85/1.8 + bokeh eksperymentalny z aktualnego Lr.
32.
Załącznik 15646
Odnośnie klocków to przejdź się z młodym na Floriańską https://swiatwbudowie.pl/ wystawa klocków Lego. Prowadzi to taki 40 latek, którego syn wszystko co tam widać zbudował sam. Jest tego mnóstwo (można porobić ciekawe zdjęcia swoją drogą), no i jest też pokój zabaw, w którym można sobie pobudować i pobawić się klockami.
Dzięki. Nie znałem tego miejsca.
Szukamy wiosny :)
33. R + RF 24-105/4 L +Marumi DHG CPL
Załącznik 15854
34. R + EF 85/1.8
Załącznik 15855
Świetne obydwa!
To z samolotem super, to robione na typowej górce? Tylko tam ciut dalej, co jest ulica w górę górki?
Co do drugiego to dziwny ten bokeh z EF85mm. Tj nie że brzydki, ale nie jest to takie masełko. I też górny róg zdjęcia (tu może to złudzenie bo drzewo tak się układa) oraz światła samochodów się "zwijają" jakby. Światła po skosie.
Dokładnie to miejsce https://maps.app.goo.gl/zD4vqwubifhNCwh6A
Zazwyczaj po deszczach jest kałuża. Tą drogą w górę można robić sobie spacerki, poza tym idąć dalej aż "za górkę" i potem w prawo w taki opuszczony sad jest widok na Kraków - mniej więcej stąd https://maps.app.goo.gl/UCy1PU7b2rpX7nsD7
A co do 85-tki - to czasami tak wychodzi dziwnie.
Dalej rowerowo i wiosennie :)
35. R + EF 135/2 L
Załącznik 15991
Jaki przejęty!:D Fajne!
Po dłuższej przerwie wyciągnąłem z czeluści szafy Canon EF 200/2.8 i zabrałem na wieś.
Prosto z R - tylko kadrowane i zmniejszane w FastStone.
36 i 37
Załącznik 16325 Załącznik 16326
Dziękuję.
No trzeba odejść dość duży kawałek. Ja to tak bardziej spontanicznie robię i akurat te foty to w "siedlisku" u Rodziców więc bardziej prywatnie i ciszej. Junior jeszcze ma frajdę i chce pozować, ale to jednak duży spontan cały czas. Jakoś ciągle nie mam odwagi, by poszukać jakichś modelek, nawet na zasadzie TFP. No i czasu brak niestety, niemiłosiernie.
Bardzo lubię te twoje fotki! Za każdym razem zaglądam tu z wielką chęcią. I tym razem się nie zawiodłem - super kadry Młodego!
Są takie momenty, że akurat nie zawsze mam sprzęt (klasyczny) pod ręką, ale prawie zawsze mam smartfon - aktualnie Pixel 6 Pro.
Czasem jest też tak, że trudno byłoby mi uzyskać efekt jaki bym chciał uzyskać, bo trudno byłoby utrzymać ostrość Juniora przy dłuższej ekspozycji, jeśli chciałbym złapać ruch wody. Funkcja "Długa ekspozycja" czasami daje naprawdę przyzwoite efekty.
Pixel 6 Pro tryb "Długa ekspozycja" + lekka obróbka w Lr Mobile
38.
Załącznik 17857
Tak wyglądał oryginał z którego aparat stworzył ruch wody (w Lr był de facto bardziej retusz i drobne poprawki).
39.
Załącznik 17858
R + RF 100-500
7,5 km do Rynku w Krakowie ;)
40.
Załącznik 17928
Testy nowego nabytku.
R + EF 50/1.2 L
41.
Załącznik 18108
42.
Załącznik 18109
Ile dałeś za EF50 f1.2? Szukałem chwilę, ale ceny to nadal 3000+
PS: zdjęcia nie działają :P
3500, szkło z 2018 r. w idealnym stanie.
Trudno było wynegocjować niżej, a negocjowałem kilka, zależało mi na możliwie "młodym".
Poprawiłem zdjęcia, mam nadzieję że widać.
A z ciekawości patrzyłeś jeszcze na coś innego? Sigma ma jakąś ciekawą alternatywę? Bo odrzucam Canonowskie EF f1.4 i f1.8 od razu. Miałem i nie chcę. Ewentualnie co jeszcze jest ciekawego 50mm pod bagnet EF?
Super foty.
Technicznie rzecz biorąc waśnie dlatego unikam ogniskowej 50mm. Tło i bokeh w nieostrościach, jakie generują niektóre 50-tki na pełnym otwarciu jest dla mnie niezjadliwe i tu właśnie mamy przykład strasznie "nerwowego tła" (niektóre szkła systemu Fuji FX cechowała ta sama wada). Osobiście wolę zwykłe delikatne (niektórzy piszą "maślane") rozmycie ze szkieł np: 85mm (przykładowo moja Sigma Art 85 mm f/1.4 DG DN Art ma 11 listków przysłony). Jeśli jednak chcę bardziej "ostry" bokeh na krawędziach obiektów będących w nieostrości to wolę swojego Pentacona 50 mm f/1.8 na M42 (6 listków przysłony).
Jest to również pochodna tego, że Canon EF 50mm f/1.2L USM ma jedynie 8 listków przysłony a najnowsze konstrukcje mają ich 12 (np: Canon RF 50mm f/1.2L USM ma już 10 listków przysłony). Liczba i kształt listków przysłony wpływa tylko i aż na kształt rozproszenia każdego “punktu” będącego poza głębią ostrości. Najmocniej to widać na jasnych punkach będących na ciemnym tle. Do tego dochodzi jeszcze kwestia dyfrakcji czyli załamywania się światła na krawędziach listków.
Ten bokeh jest z d...:mrgreen:
Masełko to jest na poprzednich, z 200/2.8
Co do bokehu - czy przypadkiem przy portrecie w kasku użyto trybu migawki EFCS (czyli pierwszą elektroniczną) ?
Bywa, że EFCS ma niekorzystny wpływ na bokeh.
Nie patrzyłem i za bardzo nie myślałem o niczym innym.
Pełna zgoda, choć wg moich obserwacji znaczenie ma również samo tło i odległość od niego. Oczywiście w tym przypadku, gdyby użyć 85 (nawet 1.8) czy 135/2, 200/2.8 to nerwowe tło nie miałby znaczenia, bo by się pięknię rozmyło.
Racja!
Wszystkie były w trybie EFCS - nie pomyślałem o tej kwestii, spróbuję powtórzyć w pełnej mechanicznej, choć wydaje mi się, że chyba to nie spowoduje dramatycznej zmiany, szczególnie na tym na wodą.
W kasku 1/500, nad wodą 1/400.
Ja tam 50mm lubię. Rozmycie nie to samo co w 85'ce ale coś za coś. Przynajmniej w głębi można zmieścić dwie osoby i nie przymykać do 2.8 lub f4.
Mnie chodzi o to, że przy otwartej przysłonie czy trochę domkniętej, blaszki są schowane, one nijak nie ingerują w obrazowanie.
To zawsze jest koło. Przynajmniej ja nie po to kupują f1.2 żeby pracować na 5.6-8.
Zresztą przy tak przymkniętych przysłonach bliki są tak małe, że dywagacje na temat 8 vs 11 blaszek dla mnie są dziwne.
Bokeh jest uzależniony najbardziej od konstrukcji optycznej, dopiero po przymknięci o 2-3 działki widać kształt blików, ale i znacznie zmniejszoną ich wielkość.
Takiemu Biotarowi choćbyś zwiększył dwukrotnie ilość listków nic nie pomoże w złagodzeniu "nerwowości" bokehu i nie zlikwiduje "kocich oczek".
G... prawda. To nigdy nie jest koło. Ale im więcej blaszek, tym mniej to przypomina np. pięciokąt. Bokeh zależy m.in. od liczby listków przysłony w obiektywie. Nie napisałem, że optyka nie ma na to wpływu.
https://m.digitalcamerapolska.pl/com...rticle&id=2908
Nie znam się na obecnych Canonach, ale wszystkie moje obiektywy (łącznie ze starymi Canonami) przy w pełni otwartej przysłonie miały i mają idealne koło.
Załącznik 18110
No masz rację. Chyba ;) Na pełnej dziurze te blachy całkowicie chowają się w obudowie obiektywu.
Się rzucili na zabytkowy bokech 1.2 jak szczerbaty na suchary.
A ostrość gdzie? jak na współczesne standarty to te mydło na oczach razi jak diabli.
Dalsze testy R6m2 + EF 50/1.2 L
43.
Załącznik 18189
44.
Załącznik 18190
W weekend były kolejne testy R6m2 + EF 50/1.2 L.
Ogólnie jestem zadowolony zarówno z body jak i szkła. Ze szkłem mam taki problem, że jednak nie radzę sobie jeszcze dobrze z płytką GO. Jak ustawię sprzęt stabilnie na statywie i stoję grzecznie to trafia 100% jak focę z ręki Juniora to czasami jednak jest lekki ruch mój/jego/nasz i ucieka z GO. Przejrzałem foty z testów kiedy miałem wcześniej R6m2 i RF 50/1.2 i muszę wrócić do focenia nawet takich statycznych scen w trybie SERVO ze śledzeniem oczu oczywiście. Zresztą śledzenie tutaj działa wybitnie lepiej od R.
Na moje hobbystyczne potrzeby EF 50/1.2 jest wystarczający, tym bardziej że w cenie jednego RF 50/1.2 mogę mieć EF 50/1.2 i EF 85/1.2.
Takich jeszcze kilka spłodziłem, akurat lubię takie klimaty i bokeh. Popołudniowy skraj lasu jest idealny.
45.
Załącznik 18216
46.
Załącznik 18217
47.
Załącznik 18218
48.
Załącznik 18219
Drugie spoko, ładnie młody "odcięty" od tła przez światło. W pierwszym trochę ten bokeh jest chaotyczny. W tym drugim tło wygląda niemal identycznie, jak w pierwszym, ale dzięki słońcu jednak skupienie idzie na Twojego syna niż na tło.