Jak pisałem wcześnie na początku raczej obstawiam 5.000 Euro za R5, bo 1Dx mkIII wyceniono na 6.499 $
Wersja do druku
Nie znam takiego powodu.
Dzisiaj zrobiło się nieco nieprzyjemnie, ponieważ pojawił się pewien news https://www.canonwatch.com/upcoming-...stake-or-real/ na portalu Canon Watch a w nim:
Cytat:
Could it be possible that the upcoming Canon EOS R5 price is set at €9,999?
Luxembourg based site Photo-Mirgain.lu lists the Canon EOS R5 at exactly this price, €9,999 (approx US$10,829, and for the body only). We think (i.e. we strongly hope) this is either a mistake or just a placeholder price.
What do you think, is this the real Canon EOS R5 price?
Ja natomiast znalazłem coś innego na stronie pewnego duńskiego fotograficznego sklepu internetowego.Cytat:
A Swedish site also listed the price as around 10000 dollar (99'999 sek). its not visible on the site anymore but the pricing can be seen on "price compairison websites". I really hope its a place holder price otherwise its about 6000 dollars over my budget.
https://www.photografica.com/canon-eos-r5.html
Tam widnieje cena 39999 DKK i napis "Canon EOS R5 (ingen officiel pris endnu)" czyli "Canon EOS R5 (no official price yet)". Nie mam pojęcia skąd Duńczycy wytrzasnęli tę cenę.
Duńczycy mają 25% VAT. 39999 DKK to około 23000 PLN. Od tej ceny trzeba będzie odjąć duński 25% VAT, i do tego co wyjdzie dodać polski 23% VAT.
Czyli 23000 PLN - 5750 PLN (25% VAT) = 17250 PLN + 3967,50 PLN (23% VAT) = 21217,50 PLN.
Także cena tego modelu aparatu może przekroczyć 20000 PLN.
Do swoich wyliczeń użyłem tych narzędzi:
https://www1.oanda.com/currency/converter/
http://www.math.edu.pl/narzedzia.php...ocent-z-liczby
Jak dla mnie zapowiedzi R5 i R6 są kontynuacją linii 5d i 6d. Ceny powinny być podobne 13.000zł i 7.000 ;) R5 jest ewidentnie skrojony pod działalność komercyjną - śluby/portret, studio/moda, content reklamowy foto+video. Więc jeśli będzie kosztował więcej to Ci, dla których został stworzony i tak zapłacą, bo kupują na 5 lat i sprzęt na siebie i tak zarobi.
I tyle też będzie kosztował ;) Pamiętam jak na 5d2 były zapisy i długie kolejki a kosztował ponad 13 tys z kitem. 5d3 był droższy. A dla przypomnienia cena 5d4 po premierze:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3a2dd8cef1.jpg
Zarówno obiektyw IS jak i body IBIS mają swoje (niezależne) czujniki ruchu sterujące pracą (swojej) stabilizacji.
W Sony body i obiektyw "dogadują się" jakie ruchy stabilizuje obiektyw a jakie body tak aby się nie dublować.
Taka współpraca wymaga jednak wbudowanej możliwości w obiektywie której chyba nie ma w IS obiektywów lustrzankowych Canona jako że nie była planowana IBIS w lustrzankach Canona.
Istniej oczywiście możliwość pracy szeregowej, IS robi niezależnie swoje a body "wiedząc" jaki podpięty obiektyw i jak pracuje IS tego obiektywu odpowiedni poprawia/ulepsza stabilizację.
To trudne i wymagałoby wpisywanie info o obiektywach IS do body.
Myślę że będzie tak :
- gdy podpięty obiektyw RF z IS to pełna współpraca IBIS+IS
- gdy podpięty obiektyw EF z IS to albo tylko IS (gdy długa ogniskowa) albo tylko IBIS (gdy krótkoogniskowy)
jp
Luzik :) R5 będzie u nas za 24k zł i zdania nie zmieniam ;) A R6 za to może będzie już na wejściu za 4k zł bo wsadzą w niego matryce 20 Mpix z 2012 roku z 6D. Nie będę wcale zaskoczony, bo pewnie wzorem nieśmiertelnych 18 Mpix mają wiele takowych na składzie i szkoda wyrzucać 8-)
Niby nie mamy, ale jednak ... mamy.
Body za 20 tys kupuje ktoś, kto w fotografii "siedzi" i ma zapewne jakieś graty. Warte sporo, skoro kupuje cosik za 20 tys.
Mało kto będzie chciał zmieniać system, bo na tym mocno straci. Ekonomia ;)
Taniej będzie przepłacić za body, niż wymieniać kilka obiektywów i zapewne dwa aparaty. Bo to ktoś, kto ma dwa body. Zmieni jednego Canona na Sony czy Nikona i zostanie z drugim Canonem? Będzie miał 2 systemy optyki?
Zmiana systemu u zawodowca który posługuje się sprzetem za pięciocyfrowe kwoty to grubsza sprawa. Lepiej przepłacić nawet o kilka tysięcy, nie zmieniając 2 aparatów i optyki, lamp błyskowych, sterowników, pozostając w systemie ze znaną sobie ergonomią. W dodatku kto zmienia system większy na mniejszy?
Ergonomia to zasadniczo wyświechtany slogan ;) Przykładem chociażby dotykowy pasek w R, który cały czas wzbudza kontrowersje.
Podpowiem z dobrego serducha :)
Ano ten, który zmienia Lustrzankę DSLR i szklarnię z bagnetem EF z na bezlustrkowca R ze szkłami RF. I to całkiem dosłownie nawet rzekłbym ;)
A jaki związek ma Sony z poprzednim pytaniem ? Bo ja nie widzę żadnego. Tak samo jakbyś odpowiedział na pytanie konduktora o bilet w pociągu: "trąbka". Przypomnę, że mowa była o zmienianiu większego systemu na mniejszy. Prawie jak Tropofobia ;)
e to tak nie działa im mniejsza siła nabywcza ludności tym wyższa cena - przy 23000 w cywilizowanym świecie u nas będzie okazyjne 25999, a na ukrainie 28999 - wicie rozumicie koszty transportu, koszty magazynowania, zamrożenie kapitału, mały rynek, godna marża, wysokie koszty działalności, no i te raporty miesięczne co to uokik o nich nie wie ogólnie kupa roboty i takie tam - tanio już było ale zawsze możemy (niestety nie bezkosztowo) zmienić system bo człowiek jak się w..... to podejmuje takie zupełnie nieracjonalne decyzje, ewentualnie nie kupić nic (moje korpusy nadal robią zdjęcia) i w następnych rapotach CIPA będzie musiała zmienić skale :) na osi pionowej tych fajowskich wykresików bo wyniki dobiją do osi poziomej :)
po raz kolejny mijasz sie ze stanem faktycznym.
sony wprowdzil pelna kompatybilnosc wstecz bagneta A na FE , dobre 5 - 6 lat temu. ( przy czym to nie sony byl tworca A )
malo tego, poniewaz protokol af w FE i w gole bagnet jest " otwarty" , kazdy producent niezaleznej optyki jest w stanie dostosowac sprawnie dzialajacy AF do S . Obserwujemy aktualnie wysyp optyki niezalznych producentow na b. wysokim poziomie - np Sigma, tamron.
Aktualnie do S oferowane jest najwiecej nowej optyki. Obok drogiej systemowej optyki do S , mamy rowniez optyke tansza na b . wysokim poziommie. Oferta ciagle jest rozszerzana.
Ja nie pisze , ze sony jest lepszy / gorszy , tylko to co napisales nie jest prawda.
ekonomi nie da sie oszukac.
jesli podejmuje sie jakies decyzje polityczne, to one jesli sa sluszne ekonomicznie , wowczas sie sprawdza. Jesli nie - bedzie Fiasko gospodarcze.
prawa ekonomi obowiazuja jak prawa fizyki . Moze Parlament przeglosowac i wydac ustawe , iz nie ma grawitacji . Moga wydac uchwale, ze pierwszym kosmonauta bedzie marszalek sejmu. I w mysl tej ustawy , wystarczy go raz podrzrzucic w gore a doleci do ksiezyca.
Szybo zweryfikuja bledna ustawe jeli kosmonauta obije sobie 4 litery.
Ekonomia obowiazuje zawsze i wszedzie , co najwyzej decyzje moga byc trafne lub nie.
Problem w tym , ze nie da sie dokladnie prognozowac przyszlosci , zawsze wystepuje element przypadkowosci.
Mozna sie pomylic.
Byc moze na drodze dyskusji parlamentrnej uda sie lepiej przewidziec warunki na przyszlosc , ale prawa beda obowiazywac - nie da sie ich zmienic.
Jesi ktos dysponuje lepsza technologia , czyli potrafi wyprodukowac taniej i lepiej , wowczas bedzie wypieral pozostalych.
Obserwowalismy to w ostatnich latach w sony w segmensie aparatow semiprofesjonalnych.
Canon niestety w ostanich 10 latach zaskakiwal tylko wysoka cena.
Pragmatycy , choc oczywiscie nie wszyscy przesszli na sony , Jesli R5 bedzie atrakcyjny cenowo , to nastpi powrot. Zadecyduje ekonomia.
@Bechamot ależ ja nie twierdzę, że prawa ekonomii nie działają. Działają tylko nie zawsze są brane pod uwagę. Korporacje prowadzą politykę próbując mniej lub bardziej naginać rzeczywistość.
Masz na myśli tą przejściówkę:
https://www.ceneo.pl/27331190;pla?se...shop=147405774
Tanio nie jest i podobno szkła A działają gorzej niż szkła EF podpięte przez Sigmę. Porównaj to z przejściówką EF-RF, gdzie masz właściwie tylko styki i odsunięcie od bagnetu. W dodatku za darmo z body.
Ło matulu...
A zaraz wyciągniesz pewnie z lamusa adapter na mocowanie Minolty MD ?
Po kiego grzyba ktokolwiek ma się kokosić z antykami z mocowaniem Minolty A oraz badziewnym adapterem jeśli ma ponad setkę szkieł pod nowe mocowanie FE ?
Masz - lista 100 szkieł do pełnej klatki a7, a7r, a7s, a9 https://onedaystop.com/blog/obiektywy-sony-fe-a7-a9/
A dodam, że cały czas dochodzą nowe szkła z mocowaniem FE od Tamrona, Sigmy, Tokiny , Viltorxa i, itp. itd.
Miejmy nadzieję, że Canon nie zawłaszczy sobie danych bagnetu RF i jednak niezależni też będą coś pod niego wypuszczać bo adaptery zawsze pozostaną adapterami.
Znam rodzinę, która miała do niedawna 4 lustrzanki Sony, klasy A9, do tego sporo obiektywów. Robili przyrodę, mieli 400mm, mieli macro chyba 200 mm, mieli lampę pierścieniową Minolty, lampy reporterskie (z mocowaniem Minolty). Większość obiektywów, w tym te najdroższe to były śrubokręty.
Wiesz co oni sobie teraz mogą zrobić z tym sprzętem? Nie pisz o przejściówce z lustrem, to pomyłka.
Nie porównujcie tego do przejścia z Canona EF na Canona R, litości. Canon R działa ze swoją optyką lustrzankową jak z natywną.
O Canonie R5 i 1Dmk3 będzie można napisać, że coś zastępują, jak już będą. Nawet nie jest znana pełna specyfikacja, a co dopiero jak się spisują w praktyce.
10 - 15 lat mozna tym fotografowac . Jakosc obrazowania bedzie taka sama jak pierwszego dnia.
A potem , sprzet i tak staje sie bezwartosciowy.
Nie za bardzo ma sens wieloletnie uzywanie tego samego wyposazenia. w pewnym momencie trzeba przejsc na nowa generacje .
To nie musi byc ta sama marka.
to samo bylo np z FD.
Tak jest z kilkunastoletnimi obiektywami usm.
Tak jest z niektorymi starszymi obiektywami EF obcych producentow , gdzie np przyslona nie pracuje i czipa sie wiecej nie wymienia.
Canon 1dx mk III jest o 13 lutego w sprzedaży i możesz go kupić od ręki (w Polsce również), a Ty piszesz, że nie jest znana specyfikacja? Jedną szt mam w ręku ( szkoda, że nie moja ;-), mogę o niej pisać, czy muszę poczekać aż Pan Jacek pozwoli? Ogarnij się moderator.
Fotoforma chwaliła się juz pare dni temu że maja 1DXIII na polce ;)
Niezupełnie. Jest pewna przewaga natywnych szkieł RF. Dla optyki RF w EOS R w trybie serii można włączyć high speed display a trybie manual AF na ekranie pojawia się skala odległości (jeśli to ma dla kogoś znaczenie). W nadchodzących R5 i R6 prawdopodobnie dla RF-ów będzie lepsza współpraca z IBIS.
Natomiast AF, pomiar światła itp. działają idealnie - co pewnie miałeś na myśli :)
Wygląda na to, że w najbliższym czasie nie będzie odpowiedzi konkurencji na zapowiadanego Canona R5:
https://www.sonyalpharumors.com/bloo...dram-shortage/
Serio Andrzeju?
Wybacz, ale z Twoich słów przebija moralność Kalego (potępianie u innych tego, co u siebie uważa się za dobre, przekonanie bazujące na podwójnych standardach i hipokryzji, charakteryzujące się postrzeganiem występków jako negatywnych tylko jeśli inni się ich dopuszczają)
Tyle tylko, że dotknie to wszystkich producentów i co za tym idzie również fotografujących zamierzających kupić nowy aparat. Vide: CP+ przegrało z COVID-19 https://www.optyczne.pl/14613-news-C..._COVID-19.html
No popatrz, uderz w stół... Rozbawiłeś mnie tą wypowiedzią :-) Widocznie inaczej odczytujemy tą informację, bo chyba nie wierzysz w te bajki, że pamięci pójdą do PlayStation :-)
Myślę, że chodzi po prostu o to, że Sony nie ma nic do zaoferowania w kontekście zapowiadanego R5, co niestety nie wróży dobrze prognozom cenowym tego body.
Nie próbuj mi imputować, że cieszy mnie epidemia COVID-19, bez względu na to kogo dotyka. Dziwią mnie tylko nieudolne tłumaczenia Sony.
po raz kolejny mijasz sie z rzeczywistoscia.
Pytanie jest czy Canon dogonil wreszcie sony , chocby modele sprzed dwoch lat czy jeszcze nie?
mowiac inaczej czy Canon bedzie oferowal wreszcze to , co sony ma w sklepach od co najmniej dwoch lat, a pod wieloma wzgleami od 5-ciu , 6-ciu.
na razie nic konkretnego nie wiadomo o R5 , jedynie znana jest jego budowa zewnetrzna. Nawet nie znamy rozdzielczosci , nie znamy dokladnie funkcji. Na papierze wyglada to dobrze. Choc juz jedno mozna powiedziec - pozostawiajac przysisk mode i sposob nastawy pojechali po bandzie.
Sposob uchylu monitorka , tez wola o pomste do nieba .
Wieści z canona:
https://www.canonnews.com/eos-r5-lau...-than-expected
"Według Nikkana Kogyo Shimbuna (redaktora prasowego) Canon postanowił wypuścić EOS R5 i RF 100–400 mm F4,5–7,1 jak najwcześniej, przed Olimpiadą Toyko, która rozpocznie się 24 lipca. Canon stwierdza, że sprzedaż 1DX Mark III jest wyższa niż oczekiwano dla tego aparatu...
Ogólne wykorzystanie Canona podczas Mistrzostw Świata w Rugby w 2019 r. Wyniosło około 70%, co jest całkowitą dominacją. Jednak Canon nie jest zadowolony z tej liczby, dlatego szybkie wydanie EOS R5. Canon uważa, że dodając EOS R5 przed igrzyskami, w połączeniu z wysoką sprzedażą 1DX Mark III, mogą przekroczyć 70% wykorzystania na igrzyskach w Toyko.
Wchodząc do gier, wygląda na to, że Canon będzie jedynym graczem 8K w grach z faktycznie wydaną i publicznie dostępną kamerą, a nie prototypami. To będzie ogromne zwycięstwo dla Canona.
Newswitch wspomina również, że EOS R5 jest przeznaczony dla zaawansowanych amatorów, ale może wytrzymać profesjonalne użytkowanie. To znów wskazuje mi, że Canon będzie miał profesjonalny aparat fotograficzny nad R5, R1."
Można wysnuć wniosek z tej wypowiedzi przedstawicieli Canona, że profi nie mogą się doczekać tego szkiełka RF 100–400 mm F4,5–7,1.
Dla mnie pocieszającym jest termin wejścia R5 na rynek,
Właśnie Canon robi to dobrze:
- można zrobić samemu sobie zdjęcie/nagrać film,
- działa to również przy kadrach pionowych,
- można zamknąć całkowicie ekran w celu ochrony,
- bardzo wygodne przy zdjęciach produktowych, gdy musimy stanąć przed aparatem i ustawiać drobne elementy w kadrze,
- ...i pewnie parę innych :)
Te uchylane tylko w kierunku góra-dół to nieporozumienie.
Ale za to:
- używanie jest dużo mniej wygodne ze względu na przesunięcie monitora na bok, co przeszkadza przy kadrowaniu "z ręki" (ograniczony dostęp do obiektywu) i w ciaśniejszych miejscach (to rzadko, ale zdarza się).
- nie daje się normalnie używać ze złączką statywową typu L
- w pozycji rozłożonej/odchylonej jest dużo bardziej narażony na uszkodzenie
- wymaga dużo więcej ruchów, żeby go odchylić do góry, co jest robione najczęściej (zdjęcia ze statywu/z niskiej perspektywy)
- ...i też pewnie parę innych ;)
Twoim zdaniem. Moim są wygodniejsze. A jeszcze lepsze jest to, co ma Fuji X-T3 i Panasy S1/S1R :idea:
Coś im się pomieszało, bo ten obiektyw ma mieć zakres 100-500 mm :p
Zdecydowanie góra dół jest lepsze do wszelkiej dynamicznej fotografii a przecież mówimy np. o olimpiadzie więc gibany z boku ekranik to nieporozumienie. Fajnie jest to rozwiązane w nowych a6xxx Sony.
To, że Canon w sporcie ma 70% to jakieś odkrycie czy zaskoczenie? Tak chyba jest od dawna?
Nie nadaje się do filmowania siebie, czego większość ludzi nie robi (robi to większość "recenzentów" na Youtubie, którzy się tej funkcji domagają).
Do filmowania zza obiektywu nadaje się całkiem dobrze. Chyba, że za mały, ale wtedy nie ma większego znaczenia sposób odchylania :P
mnie się gibane ekraniki nie podobają, dla mnie góra dół jest ekranikiem bardziej niż wystarczającym
Góra-dół jest szybszy w większości sytuacji, ale na w pełni gibany nie narzekam. ;)
No cóż, jak widać nawet nietrafione rozwiązania maja swoich wielbicieli ;)
Chyba powinieneś dodać nietrafione według mnie.
Generalnie taki gibany ekran bardzo mi odpowiada, oraz jest dla mnie bardzo istotną możliwość odwrócenia ekranu tyłem. Podczas moich wyjazdów, aparat często buja się na pasku i dotykowy ekran zmieniał mi co chwilę ustawienia. Aktualizacja oprogramowania do 1.4, zmieniła całkowicie mój sposób korzystania z AFu, odpada mizianie po ekranie i nawet gdyby był yojstik, to byłby przeważnie bezrobotny.
Najwiekszy minus obracanego ekranu takiego jak jest w R to to, ze nie mozna go odgiac od dolu jednym ruchem kciuka. To co w Fuji czy Sony da sie zrobic momentalnie i da sie fotografowac bez uzycia wizjera z aparatem na poziomie klatki. piersiowej lub nizej, tutaj trzeba uzyc obu rak bo ekranik wymaga odgiecia i obrocenia. Niby pierdoła ale strasznie denerwuje w reportazu.
w kamerach filmowych , ktore byly waskie i dlugie , oczywiscie odchylanie ekraniku w bok mialo wiekszy sens niz odchylanie do gory .
w aparach fotograficznych , ktore sa szersze i krotsze odchylanie w bok poszerza aparat , utrudni uchwyt . Bryla jest bardzioej zwarta odchylajac do gory.
oczywiscie tak jak w canonie , najpierw trzeba odchylic w bok o 180 stopni a potem obrocic - rozwiazanie uciazliwe ( przy wyjsciowym polozeniu monitora ku zewnetrzu )
w innych aparatach , ktore Maja odchylanie do gory i obrot , wystarczy lekko odchylic.
w innej sytuacji niz przez wziernik , 90% zdjec robie patrzac z gory , 9,99% z dolu , moze 0,01 % wskazanie bylony z przodu , ale to sie da latwo obejsc z wifi.
rozwiazanie jakie znam z panasonica jest duzo wygodniejsze - do gory i ewentualnie mozliwosc obrotu .
Rewelacyjna porada. Jego Sony A99 ma 8 lat, niedługo do wymiany, inne body jeszcze starsze, do wymiany .. na co, co zrobi z śrubokretowymi obietywami?
Każdy wie, że można kupić inny system, nie pisz takich oczywistości. Tylko wielu nie chce zmieniać systemu i jest wk .. gdy producent go do tego zmusza.
Tak było m.in ze mną. Miałem Canona A1, optykę FD i w ten sposób firma straciła klienta, który kupił od tego czasu z 10 body i 20 szkieł Nikona.
Osoba, która posiada dużo sprzętu chce ewolucji, a nie rewolucji. Canon (tym razem) czy Nikon na szczęście przesiadkę na ML robią bezboleśnie.
I myślę, że to bardzo celowe. Bo gdyby zrobili Canona R niekompatybilnego z lustrzankami, to co by trzymało Canonierów przy Canonie? Mogli by kupić Sony, np bo ma IBIS. I tak juz wielu to zrobiło, ale to dlatego, że obiektywy Canona "chodzą" w obcym systemie Sony.
Totalna zmiana systemu (body i optyka) dla kogoś kto ma dużo sprzętu to strata od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Często wspominasz o ekonomii. Kilkadziesiąt tysięcy zł straty to bardzo konkretny argument. I jak ktoś MUSI tyle stracić to może być naprawdę wkurzony.
tym mozna pare lat jeszcze fotografowac , zdjecia beda wciaz na aktualnym poziomie technicznym.
a po 12 - 15 latach aparaty sie calkowicie dekapitalizuja.
co Maja powiedziec wlasciciele nowo kupionych drogich samochodow po 15 - 20 latach ?
kupuje drogie BMW za 300000 - 400000 pln , a za 15 - 20 lat trudno jest za to dostac 20 000 .
nie inaczej maja posiadacze drogich kiedys np c20 d.
co dzisiaj z tym robic , co z wowczas kupiona optyka ?
najlepiej oddac na zlom , w ten sposob chronimy miejsca pracy.
ofiarownie komus rzeczy malo uzytecznych , przestarzalych jest szkodliwe.
parokrotnie aparaty po kilkunastu latach wyrzucalem na odpowiednie skladowisko zlomu , choc kiedys wydawaly sie drogie.
nie ma sensu ciagnac w nieskonczonosc starej technologii, kiedys ja trzeba odnowic.
Gdyby kupil pasujace wspolczesne obiektywy A , to i tak nalezaloby wymienic rowniez puszke na wspolczesna - czylil od razu kupic wspolczesna generacje - akurat w S jest nia linia Alfa Ax.
uzytkownicy dslr a9 sa w takiej samej sytuacji jak uzytkownicy w tym czasie kupionych innych aparatow / optyki - trzeba po kilkunastu latach zmienic. Akurat sony ma ciekawa i zroznicowana oferte , ale to nie ma znaczenia - moga przejsc w odpowiednim czasie na kazdy dowolny System.
Robię zdjęcia do szuflady, więc proszę nie bić, że robię "wtranczke" w tę pasjonującą dyskusję o wyższości Wielkanocy nad Świętami Bożego Narodzenia - w moim Panasonicu GX7 akurat ekran odstaje od korpusu i nie robi to wrażenia bardziej zwartej konstrukcji, czego nie zauważam w moim Canonie R. Moja R-ka ma jakąś wadę geometryczną, bo daje się kręcić ekranem po uniesieniu o niecałe 90 stopni (wtedy to jeszcze nie jest góra-dół, tylko prawa-lewa), a u innych potrzeba na to 180 stopni. Czy ten luz powinienem reklamować? Jestem leworęczny - oba moje aparaty mają wspólną wadę - spust i większość pokręteł zmiany parametrów trzeba obsługiwać palcem prawej ręki. Dla zadowolenia wszystkich nie powinni produkować aparatów dla leworęcznych?