A jeśli mam body 450D, której tej opcji nie posiada, to czy warto dopłacać, w sumie jest to tylko 25-30zł różnicy.
Wersja do druku
Raczej na pomiar ekspozycji ma wpływ info o przysłonie
Programowanie korekty bf/ff (i innych parametrów) działa niezależnie od body. Jest to tylko zmiana ustawień w pamięci dandelionu, więc będzie działać na dowolnym korpusie. U mnie działa na 40D, który sam opcji korekty bf/ff nie posiada, więc na 450D też będzie działać.
Ja w praktyce nie używam możliwości zmiany wartości przysłony w aparacie, ponieważ wtedy trzeba by było najpierw wyostrzyć na max otworze, zablokować pomiar ekspozycji i dopiero wtedy ręcznie przymknąć obiektyw i zrobić zdjęcie. Jak ustawi max przysłonę, to na dowolnej przysłonie w obiektywie pomiar światła działa właściwie, więc mogę blokować ekspozycję na przymkniętym szkle i max wartości w body.Cytat:
Raczej na pomiar ekspozycji ma wpływ info o przysłonie
Posiada ktoś polską instrukcję zaprogramowania dandeliona?
Witam wszystkich, dawno mnie nie było, i od razu wszedłem na forum bo gdzie szukać pomocy jak na rodzimym forum:D:D:D:D, dorwałem ostatnio heliosa 50-tkę i zaświtało mi o tych pierscieniach, ktoś zna "zaufane" źródło;-)
ja znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/adapter-canon-m42-...044082459.html
Można też znaleźć na eBay-u zazwyczaj taniej niż na Allegro. Ja kupowałem u sprzedawców: ml-gvalt (Białoruś) i roxsen (Hong Kong). W obu przypadkach wysyłka do Polski gratis. Te Białoruskie wydają się być lepiej wykonane i IMHO są wygodniejsze w obsłudze plus mają focus-trap (czasami przydatne), te z HK mają dokładniejszą kontrolę FF/BF.
Właśnie u niego kupiłem, więc za kilka dni będę mógł coś więcej powiedzieć.
Szkoda że wcześniej tego nie przeczytałem, bo patrząc po zdjęciach, wychodzi że kupiłem dokładnie ten sam co gość z Hong Kongu oferuje w cenie 54zł, z tym że ja dałem ponad 2 razy więcej.
Znając moją pamięć to lepiej jak się sam przypomnisz na PW. Co do terminu, to brałem najdroższą wersję za 125zł (programowalny i jako jedyny obsługuje Takumara 50mm f/1.4, aktualnie mam Takumara 55mm f/1.8, więc z niego będą pierwsze testy), więc czas oczekiwania to minimum 5 dni. A więc powinienem go mieć pod koniec przyszłego tygodnia.
Nie za bardzo wiedziałem co daje ta funkcja, a różnica w cenie wynosiła 26zł, więc wolałem dopłacić i nie korzystać, niż później żałować, że się zaoszczędziło kilka złotych.
Zgadzam się. Kupiłem taki programowalny i okazało się, że załączona instrukcja jest po angielsku i w ogóle jej nie ogarniam. Niestety wersji polskiej nigdzie nie znalazłem.
Dodatkowo nie popatrzyłem i kupiłem adapter bez blokady bolca przysłony, więc w jednym obiektywie nie moge uzyć w ogóle przysłony. Człowiek uczy się całe życie :-?
Adapter jest jeszcze w drodze do mnie, ale wczoraj zacząłem tłumaczyć instrukcję z pomocą kumpla, jednak po 5 minutach uznaliśmy że będziemy to kontynuować jak będzie adapter i body w ręce, a nie tak na wyczucie.
Więc za kilka dni postaram się coś podrzucić ( jeśli coś nam wyjdzie z tego tłumaczenia :))
Co do blokady bolca, to również kupiłem bez, bo mam w planach wymienić Takumara 55 f/1.8 na Takumara 50 f/1.4, a wtedy musi być adapter bez bolca. Jeśli masz przełącznik A/M w obiektywie to nie ma problemu.
Jesteś w stanie wrzucić gdzies te instrukcje? Obojetne czy to pdf czy fotki papierowej wersji.
Ja kupilem uzywana i sprzedajacy sam nie wiedzial co posiada, ale z racji ze sprzet mial dosyc wysokiej klasy jest szansa ze zakupil najdrozsza czyli programowalna przejsciowke, niestety nie wiem bez instrukcji jak to sprawdzic.
Jeżeli adaptery roznia sie od siebie sposobami wejscia do menu programowania to poprosze wiecej instrukcji, a nuż jakas trafie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ok, poprzedni post jest niewazny, bo zdobylem juz instrukcje. Niestety nie moge go wyedytowac, bo uplynelo 30 minut.
Rozumiem, że posiadacze programowalnej przejściówki mogą w trybie manualnym oprócz migawki regulować również przysłone? Wychodzi na to, ze mam przejsciowke z potwierdzeniem ostrosci, ale bez mozliwosci programowania i przeslona w trybie M jest na sztywno ustawiona na 1.4 i nie da sie jej ruszyc.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. Jezeli ktos ma angielska instrukcje i nie radzi sobie z jej interpretacja to mozecie wrzucic tutaj odpowiednie fragmenty, na pewno ktos pomoze.
Zależy od wersji. Jak już wcześniej pisałem w tym wątku, używam dwóch rodzajów (oba programowalne): jeden z Białorusi, drugi z HK. W tych z HK można zmieniać wartość przysłony kółkiem na body (oczywiście sama przysłona w obiektywie się od tego nie przymknie, ale ma to wpływ na pomiar światła i zapis do exifa), a w tych z Białorusi nie można.
Instrukcja obsługi do programowalnego dandeliona. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Witam,
EMF dandelion - instrukcja obsługi
Główne cechy dandeliona:
1. Maksymalna wartość otwarcia przysłony (widziana przez aparat) może być ustawiona w zakresie f/1.1 do f/45 .
2. Ogniskowa "obiektywu" (podpiętego do adaptera) może być ustawiona w dandelionie w zakresie 1mm do 65535mm.
3. Można zaprogramować "mikro-adjustację" (dla skompensowania FF/BF obiektywu).
4. Dane ustawiane/programowane są zapamiętywane w dandelionie pomimo wyłączania aparatu.
5. Dandelion zapewnia potwierdzenie ostrości (mignięciem i bipnięciem).
6. Wspomaga pracę w trybach Av (priorytet przysłony) i M (manual).
7. Zaprogramowana w dandelionie wartość przysłony jest zapisywana w EXIF zdjęcia.
Robienie zdjęć z użyciem adaptera+dandelion
[uwaga] przed podłączeniem nowego obiektywu wskazane jest zaprogramowanie dandeliona (ustawienie roboczej przysłony, ogniskowej i korekty FF/BF) - w przeciwnym razie zostaną zastosowane ostatnie ustawienia zapisane w pamięci dandeliona (lub fabryczne, gdy nic nie zaprogramowano nowego)
Robiąc (poprawnie) zdjęcie należy:
1. Wcześniej zaprogramować maksymalną wartość przysłony obiektywu ("pełna dziura", np. f/2.8)
2. Ustawić wymaganą wartość przysłony w body np. f/5.6 (dla poprawnego pomiaru ekspozycji AE w aparacie)
3. Ustawić odległość do obiektu (ostrość) w obiektywie (pierścieniem ostrości) przy maksymalnie otwartej przysłonie w obiektywie - dandelion potwierdza mignięciem i bipem
4. Ustawić wymaganą wartość przysłony w obiektywie np. f/5.6 (powinna być taka sama jak w pkt.2, tzn. taka sama w obiektywie i ustawiona w body - bo inaczej pomiar ekspozycji EV może byc niepoprawny (*))
5. Nacisnąć przycisk migawki i zrobić zdjęcie.
Zdjęcie można też zrobić inaczej:
1. Ustawić maksymalną przysłonę w obiektywie (np. f/2.8)
2. Ustawić taka samą wartość w aparacie (pokrętłem, np. na f/2.8)
3. Ustawic ostrość pierścieniem w obiektywie, aż dandelion potwierdzi mignięciem i bipem
4. Ustawić wymaganą wartośc przysłony (np. f/5.6) w obiektywie ORAZ w aparacie (aby były takie same)
5. Nacisnąć przycisk migawki i zrobić zdjęcie.
Robienie zdjęć BEZ każdorazowego zapisywania ustawionej przysłony
1. Ustaw w aparacie maksymalną wartość przysłony obiektywu (np. f/2.8)
2. Przełącz aparat w tryb Av (priorytet przysłony)
3. Ustaw pierścieniem wymaganą wartość przysłony w obiektywie (np. f/5.6)
5. Ustaw ostrość (do bipnięcia) i zrób zdjęcie
(W danych EXIF zostanie zapisana wartość przysłony ustawiona w body).
----------------------------
Włączenie trybu programowanie dandeliona
1. Podłącz obiektyw do adaptera i adapter do body przy wyłączonym zasilaniu aparatu. Włącz aparat u ustaw tryb M (manual). Ustaw tryb Single Shot (jedno zdjęcie, nie seryjny), ustaw czas na 1/60 i krok zwiększania przysłony na 1/3 EV (w menu aparatu). Uwaga: NIE może być ustawiony tryb zdjęć seryjnych, bo można coś uszkodzić.
2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki
3. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij jednokrotnie spust migawki
4. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i ponownie naciśnij spust migawki - w tym momencie zostanie aktywowany tryb programowania dandeliona
5. Przekręć kółkiem wartość przysłony na maksymalną - jeśli da się ustawić f/1.0, to wszystko jest OK i da się zaprogramować dandelion - jeśli nie, to coś jest źle i spróbuj od początku jeszcze raz.
Jak ustawiać wartości w trybie programowania:
1. W trybie programowania kręcenie kółkiem dla zmiany przysłony powoduje "zaprogramowanie" poszczególnych cyfr według tabelki:
f/2.0 = 0, f/2.2 = 1, itd f/5.6 = 9
(tzn. ustawienie kółkiem przysłony na wartość f/3.2 oznacza ustawienie/zaprogramowanie cyfry 4)
Uwaga: Wartości liczbowe można ustawiać w jednym z trzech trybów - tryb pracy zależy od tego, JAK kręcimy kółkiem - patrz niżej):
Mode 0 - ustawiany jest maksymalny otwór przysłony w obiektywie (np. 2.8) [wchodzimy w tryb ustawiając najpierw przysłonę f/2.0]
Mode 1 - ustawiana jest ogniskowa obiektywu (np. 50mm) [wchodzimy w tryb ustawiając najpierw przysłonę f/2.2]
Mode 2 - ustawiana jest wartość "micro-adjustment" dla korekty FF/BF [wchodzimy w tryb ustawiając najpierw przysłonę f/2.5]
Zaprogramowanie maksymalnego otworu przysłony obiektywu (Mode 0)
1. Po wejściu w tryb programowania (patrz wyżej) należy ustawić kółkiem wartość przysłony na f/2.0 i nacisnąć raz przycisk migawki
2. Ustaw kółkiem maksymalną wartość przysłony obiektywu i naciśnij RAZ przycisk migawki. Uwaga: nie należy ustawiać wartości f/1.0 (można uszkodzić dandelion) oraz ciemniejszej niż f/5.6, bo nie będzie działać potwierdzenie AF.
3. Zapisz dane w dandelionie i koniec (patrz niżej jak zapisać dane).
Zaprogramowanie ogniskowej obiektywu (Mode 1)
1. Po wejściu w tryb programowania (patrz wyżej) należy ustawić kółkiem wartość przysłony na f/2.2 i nacisnąć raz przycisk migawki
2. Ustawiamy kółkiem PIĘĆ kolejnych cyfr wartości ogniskowej (np. 00050 = 50mm) według tabelki powyżej - po ustawieniu kółkiem każdej cyfry (np. f/2.0 = 0) naciskamy przycisk migawki. Tak więc dla wprowadzenia ogniskowej 50mm ustawiamy: f/2.0 + migawka + f/2.0 + migawka +f/2.0 + migawka +f/3.5 + migawka +f/2.0 + migawka
Zaprogramowanie mikroadjustacji FF/BF (Mode 2)
1. Po wejściu w tryb programowania (patrz wyżej) należy ustawić kółkiem wartość przysłony na f/2.5 i nacisnąć raz przycisk migawki
2. Ustawiamy kółkiem DWIE kolejne cyfry wartości adjustacji w zakresie 0...31 (nie wolno więcej !!!) i po każdej cyfrze naciśnij spust migawki. Tak więc dla wprowadzenia adjustacji 25 ustawiamy: f/2.5 + migawka + f/3.5 + migawka
Zapisanie danych w dandelionie (na koniec trybów MOde 0...2)
1. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki
2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij raz spust migawki
3. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij ponownie spust migawki
4. Jeśli wszystko zrobiłeś jak należy, to dane zostają zapisane w pamięci chipa i dandelion wychodzi z trybu programowania. Jeśli coś zrobisz nie tak, to żadne dane nie zostaną zapisane w pamięci dandeliona.
Uwagi końcowe:
1. Zapisane dane nie są tracone po wyłączeniu zasilania aparatu.
2. Fabrycznie są zapisane wartości 50mm, f/1.4.
3. Nie należy dotykać palcami styków elektrycznych adaptera.
4. W normalnej pracy NIE NALEŻY używać sekwencji ustawiania wartości przysłony f/64 + migawka + f/64 + migawka +f/64 + migawka, bo dandelion wejdzie w tryb programowania - jeśli zrobisz to przypadkowo, to ustaw kółkiem przysłonę na wartość pomiędzy f/6.3 do f/51 i zrób zdjęcie - dandelion wyjdzie wtedy z trybu programowania.
Pozdrawiam, Alex
(*) Z mojego doświadczenia wynika, że wtedy zdjęcia są prześwietlane - jeśli ktoś więc nie chce się bawić w ciągłe "przeprogramowywanie" dandeliona, to można ręcznie dokonać korekty EV zależnej od różnicy pomiędzy ustawioną w dandelionie wartością przysłony a rzeczywistą wartością ustawioną w obiektywie.
(**) Z opisu instrukcji wynika, że fotografowanie z programowalnym dandelionem i ciągłe jego "przeprogramowywanie" po każdej zmianie obiektywu czy przysłony, to tylko dokładanie sobie dodatkowej roboty... :)
Bardzo, bardzo dziękuję! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A może ktoś napisać po co te przestawianie przysłony w tym czipie ? Czy tylko do zapisów w exif-ie czy ma też to jakąś inna funkcje ?
Bo używam takiego ustrojstwa od początku pojawienia się ( wspólnie zamawialiśmy pierwsze na forum m42 ) i wszystko działa normalnie przy takim zablokowanym na f1,4 ( potwierdzenie ostrości i pomiar światła ).
To też z ciekawości pytam tych co używają - po co to ?
tylko do exifa
Nie zgodzę się. Przejściówkę mam oddzielną na każdy obiektyw M42, raz jeden zaprogramowaną. Fakt chwilę to trwało, zwłaszcza kalibracja FF/BF (bo ustawienie światłosiły i ogniskowej to moment). Ale potem już nic nie trzeba przeprogramowywać.
========================
Do tłumaczenia Aleximova dodam tylko, że korekta FF/BF w chipach EMF (*) odbywa się w sposób dość dziwny (delikatnie mówiąc). Podaje się liczbę z zakresu 0,..,31 czyli 5-bitową, ale... najstarszy bit jest bitem znaku! Więc wartości 0,...,15 oznaczają coraz większe korekty w jedną stronę zaś 16,...,31 coraz mniejsze w drugą stronę. Zero jest pozycją neutralną. Niestety własność ta bynajmniej nie jest opisana w instrukcji i sporo czasu zmarnował za pierwszym razem próbując rozgryźć zależność między podawaną wartością a tym co Dandelion robi.
Ad *) Przynajmniej tak się to odbywa w moich egzemplarzach. Jak ktoś ma egzemplarze inaczej działające to niech tu napisze dla potomnych.
Dzięki enter . Tak też myślałem - czyli dla mnie zbędny bajer
Dobra robota, nie muszę już się męczyć z moją instrukcją, bo wydaje mi się że mam tę samą.
Witam,
Teraz to ja pozwolę się nie zgodzić :) Procesor aparatu używa tej wartości do obliczenia ekspozycji EV, gdyż (przynajmniej w moim body, C550D) ta korekta ZALEŻY od wartości oraz różnicy maksymalnej (dla pełnej "dziury") i ustawionej przysłony - więc jeśli ta różnica jest błędna (bo w dandelionie jest zaprogramowana inna przysłona maksymalna niż jest faktycznie w obiektywie), to ekspozycja może nie być obliczona prawidłowo...Cytat:
tylko do exifa
Zrobiłem przed chwilą test - obiektyw 200mm/4.0, w dandelionie zaprogramowane f/1.4, dla ustawionej w obiektywie faktycznej przysłony f/11 zdjęcia są prześwietlone !!! (bo korekta obliczana jest dla maksymalnej 1.4 a nie 4.0) Jeśli ustawię tryb LV (Live View), to wszystko OK i zdjęcie jest prawidłowo naświetlone (bo LV oblicza EV dla aktualnie nastawionej przysłony, a nie różnicy). Jeśli różnica jest mała (np. w dandelionie 1.4, w obiektywie ustawione 5.6 (dla max. dziury 4.0), to wszystko ok... - za mała różnica :) ).
pkoprowski -> "Przejściówkę mam oddzielną na każdy obiektyw M42, raz jeden zaprogramowaną."
Racja - też tak mam ;) , ale opłaci się to finansowo tylko dla drogich obiektywów, bo kupowanie oddzielnego dandeliona po stówce dla np. każdego Heliosa za 20 zł to już chyba lekka przesada ;)
Pozdrawiam, Alex
jak sie mysli, to nie kosztuje stowke ;)
http://www.ebay.pl/itm/EMF-AF-Confir...#ht_2968wt_952
;)
Pisałem o tym już kilka stron wcześniej, że kupiłem taki z potwierdzeniem ostrości i programowaniem i przepłaciłem kilkukrotnie.
Ale "mądry Polak po szkodzie"
Ktoś nawet podałam nicki 2 sprzedawców i jestem prawie na 100% pewien że ten sam model był za 54zł, gdzie ja dałem 132zł.
Aleximov
teraz ja pozwolę się nie zgodzić :)
niezależnie jaką wprowadzam wartość f1: x,x korekty ekspozycji na kilkunastu szkłach które posiadam się nie zmieniają :D
dla puszek E-FM, 50e, 5, 350d, 40d, 5d
po wielu modyfikacjach i zabawach pamiętam już jakie szkło na jakiej przysłonie ma korektę i nie sprawia mi trudności :D
już te zabawy sobie odpuściłem - teraz tylko wybieram adaptery które po ustawieniu ostrza mi poprawnie na danym szkle i nie zmieniam już konfiguracji szkło/adapter
Witam,
A teraz ja pozwolę sobie (częściowo) zgodzić się z Tobą - masz rację ;) - zrobiłem dokładne testy i oto co mi wyszło...
Dla wyjaśnienia i rozwiania wątpliwości:
1. Procesor aparatu ZAWSZE zakłada, że pomiar światła odbywa się przy "pełnej dziurze" (maksymalnie otwartej przysłonie).
2. Korekta (obliczenie czasu w trybie Av) wykonywana jest na podstawie RÓŻNICY pomiędzy maksymalnie otwartą (zaprogramowana w chipie) a pożądaną (ustawioną kółkiem w body) wartością przysłony.
3. Dla adapterów bez chipa lub nieprogramowalnych (parametry ustawione na stałe) NIE DA się kółkiem zmienić wartości przysłony w body, więc procesor aparatu ZAWSZE zakłada, że zdjęcia są robione "na pełnej dziurze", więc korekta EV nie jest wykonywana (tylko ustawiane to, co wyjdzie z pomiaru światła).
UWAGA 1. Ze względów konstrukcyjnych pomiar światłosiły dla małych otworów przysłony jest obarczony pewnym błędem (np. dla f/11 zdjęcie będzie prześwietlone o ok. 1 EV)
UWAGA 2. W trybie LV pomiar światła wykonywany jest na matrycy głównej (a nie na osobnym czujniku), więc prześwietlenia nie będzie (inna zasada pomiaru i obliczania światła).
4. Dla adapterów programowalnych (EMF) da się ustawić kółkiem w body wartość przysłony (w zaprogramowanym wcześniej zakresie), więc standardowa procedura robienia zdjęcia wygląda następująco:
- ustawiamy w obiektywie i w aparacie przysłonę na "pełną dziurę" (np. f/1.8) i ustawiamy ostrość
- robimy pomiar światła przyciskiem '*' *AE lock) - aparat to zapamiętuje
- szybko przestawiamy pierścieniem w obiektywie i kółkiem w body przysłonę na wymaganą wartość (np. f/11)
- robimy zdjęcie przyciskiem migawki - poprawna korekta zostanie obliczona przez aparat i zdjęcie będzie ok (nie prześwietlone)
5. Można również robić zdjęcia jak dla adapterów nieprogramowalnych, tzn.:
- ustawiamy wstępnie ostrość na maksymalnie otwartej przysłonie w obiektywie ("pełna dziura")
- ustawiamy pierścieniem w obiektywie wymaganą przysłonę (np. f/11 - w body się nie da, bo kółko "nie działa")
- ustawiamy ręcznie konieczną korektę ekspozycji w body (np. dla f/11 wynosi ona ok. -1EV)
- dostrajamy ostrość i robimy zdjęcie - będzie ok (nie prześwietlone).
Kiedy zatem warto stosować adaptery z programowalnych chipem (EMF)
- gdy potrzebna jest mikroadjustacja FF/BF obiektywu (a w body nie ma takiej opcji) - i to jest GŁÓWNA przesłanka do zastosowania chipu programowalnego - wtedy warto dla każdego obiektywu kupić osobny adapter i go zaprogramować do danego szkła
- gdy chcemy mieć w danych EXIF zdjęcia informację o ustawionej przysłonie i ogniskowej (dla celów dokumentacyjnych)
W pozostałych przypadkach wystarczy nieprogramowalny dandelion wspólny dla wszystkich posiadanych szkieł M42 - korzystamy tylko z potwierdzenia AF a wymagana korektę wprowadzamy ręcznie w body (zależnie od ustawionej przysłony).
Pozdrawiam, Alex
PS:Jeśli korzystasz z pierwszej metody (z ustawianiem przysłony w body), to MUSISZ mieć zaprogramowaną w chipie rzeczywistą wartość przysłony "na pełnej dziurze" obiektywu, bo inaczej korekta zostanie źle obliczona (bo na podstawie nieprawdziwych danych)Cytat:
To jaki sens programować nowe dendeliony na 1,4? Nie lepiej było dać dalej ? np. 2,8 wtedy różnice były by mniejsze .
Jeśli zaś korzystasz z drugiej metody (uproszczonej), to nie ma to znaczenia, bo i tak wymaganą korektę wprowadzasz ręcznie... (wtedy kółkiem w body ustawiasz wartość "pełnej dziury" - taka samą jaka jest zaprogramowana w chipie, aby procesor sam nie dokonywał żadnej korekty, a tylko zmierzył światło)
A to 50mm/1.4 jest zaprogramowane fabrycznie dlatego, że dużo ludzi korzysta z tego Takumarka ;)
Jeszcze jednym argumentem za stosowaniem programowalnych Dandelionów, jest to że przy sterowaniu lampami systemowymi aparat bierze pod uwagę zaprogramowaną ogniskową obiektywu.
Aleximov dzięki piękne za tak precyzyjne tłumaczenie :D
Planuję zakup przynajmniej kilku programowalnych ...
Dlaczego? Wkurza mnie fakt, że w prawie wszystkim mam w EXIF-e 50/1,4. Przejściówek mam trochę, bo nie samym M42 człowiek żyje ;) Jak zaglądam po jakimś czasie do zdjęć to już niekoniecznie pamiętam co, kiedy i czym robiłam... Byłoby mi łatwiej...
Ostatnio zacząłem korzystać z Capture One i edytora exifów. Wykonując fotkę, to czy po sesji czy przy katalogowaniu zostawiam sobie w pliku txt zapis danych:
co? gdzie? jak? kiedy? jaka ogniskowa" itd. To wszystko tylko po to by pamiętać.
Świetny tekst. Powinno się go przykleić.
Używam szkieł M42 od wielu lat (głownie tele), ale teraz zdobyłem ciekawy szeroki i nawet ma matówkach jedynek ciężko nim trafić gdy jest ciemniej. Stąd moja decyzja o zakupie dandeliona.
Napisz jeszcze czy testowałeś danedelion mande in Hong Kong czy rosyjski. Czy masz jakieś zdanie na ten temat?
Widzę w sieci dobre opinie o rosyjskim producencie i niektórych chińczykach. To już ostatnia moja decyzja jaką muszę podjąć.
Witam,
Ja mam (niestety) jakiegoś "chińczyka" i to niestety kiepskawego - pisze na nim, że firmy Massa... Gwint był niedorobiony i obiektyw nie chciał się "wkręcać" - musiałem poprawiać, aby nie uszkodzić gwintu M42. Dodatkowo czasem styki coś nie "łapią" i muszę ponownie zdjąć i założyć adapter, ale jak już wszystko "zaskoczy", to działa poprawnie.
Jeśli więc planujesz zakup kilku sztuk, to sugeruję raczej tych "lepszych" i z możliwością zwrotu, jakby coś było nie tak... Jeśli już, to problemy są raczej tylko z "mechaniką" (jakością wykonania), natomiast sam chip działa bez problemu.
Pozdrawiam, Alex
Dziś przyszedł do mnie adapter. Próbuje go zaprogramować, ale niestety. Wykonuję (zgodnie z instrukcja kilka stron wcześniej)
1. Podłącz obiektyw do adaptera i adapter do body przy wyłączonym zasilaniu aparatu. Włącz aparat u ustaw tryb M (manual). Ustaw tryb Single Shot (jedno zdjęcie, nie seryjny), ustaw czas na 1/60 i krok zwiększania przysłony na 1/3 EV (w menu aparatu). Uwaga: NIE może być ustawiony tryb zdjęć seryjnych, bo można coś uszkodzić.
2. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i naciśnij JEDNOKROTNIE spust migawki
i niestety, adapter ma na stałem przesłonę 2.0 i nie mogę jej zmienić. Kręcenie kółkiem nic nie daje.
Co to może oznaczać? Adapter jaki dostałem nie posiada funkcji programowania, czy na moim body 450D się tego nie da zrobić?
jak kupiłeś nieprogramowanego to go nie zaprogramujesz chyba ze młotkiem ;)
Właśnie że płaciłem za programowalny. No chyba że wysłali mi bez opcji programowania.
Prawdopodobnie źle wchodzisz w tryb programowania. Zaczynasz a nie kończysz. Prawidłowo:
Włączenie trybu programowanie dandeliona
3. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/57 i naciśnij jednokrotnie spust migawki
4. Ustaw (kółkiem) przesłonę na wartość f/64 i ponownie naciśnij spust migawki - w tym momencie zostanie aktywowany tryb programowania dandeliona
5. Przekręć kółkiem wartość przysłony na maksymalną - jeśli da się ustawić f/1.0, to wszystko jest OK i da się zaprogramować dandelion - jeśli nie, to coś jest źle i spróbuj od początku jeszcze raz.
3 razy należy kłapnąć migawką aby wejść.
Ale ja juz nie mogę wykonać 2 kroku, body nie reaguje na kręcenie kółkiem, ciągle mam f/2.0
EDIT
Ktoś mnie już uprzedził.
Może masz wersję (biało)rosyjską. Tam się inaczej wchodzi w tryb programowania:
1) aparat na statyw
2) tryb M
3) czas na 13 sekund
4) ustawiasz ostrość na coś (żeby mieć włączone potwierdzenie)
5) odłączasz obiektyw tj. odkręcasz kawałek, aż przysłona się wyświetli 0.0
6) spust migawki do połowy i dokręcasz z powrotem obiektyw
7) w ciągu 3 sekund robisz zdjęcie
8) tryb na AV i można programować
Dostałem od sprzedawcy instrukcję (po angielsku) ale zgodną z tym co ktoś tutaj na forum tłumaczył. Więc raczej to nie wersja rosyjska.
Za chwilę idę do sąsiada i sprawdzę u niego na 40D. Jak też nie zadziała, to spróbuję wersję dla rosyjskich adapterów.
A jak nic z tego nie wyjdzie to odsyłam adapter, przed chwilą udało mi się skontaktować ze sprzedawcą i odpisał mi że mogła nastąpić pomyłka i mam mu odesłać adapter, on wyśle kolejny.
ja mam rosyjskie od Viktora http://filmprocess.ru/oduvanchik/index.htm
jakby ktoś chciał w Wawce potestować to zapraszam na adapterach do m42 i do sixa
na dniach też zamontuję na adapterze do nikona i pentaxa
witam wszystkich, już zgłupiałem od tego wszystkiego,
programowalny czy nie, mam lustro 50-tkę, i jak na razie w kolekcji z m42 tylko heliosa, czy konieczne jest kupienie adaptera z blokadą bolca aby zmieniać przesłone w obiektywie?
pozdro dla wszystkich
p.s exify są na dalszym planie,bf/ff wiadomo