Odp: Przesiadka z Nikona na Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
zd1
Na początku dzięki za info co do obiektywu 85/1.2 - sprawdzę z tą ostrością!
Czego mi brakuje w sprzęcie?
Może nie tyle brakuje ile mam chęć zmiany na stałki, ale o tym niżej....
A czego brakuje? W obecnym zestawie przede wszystkim dobrego filmowania i za dużo żółtego koloru (porównywałem z 5D Mark III i jak dla mnie jest w nim zdecydowanie lepiej)
Generalnie pomysł zmiany systemu wyszedł z trzech powodów:
1) chęci filmowania - miałem surowy materiał z 5D Mark III i D800 (D810 przyznaje nie widziałem) i dla mnie różnica w kolorach była duża (przy tych samych ustawieniach manualnych) na korzyść Canona
2) za duże matryce w D800/D810 jak dla mnie, nie potrzebuję aż takiej
3) ogólnie to chcę przejść z zoomów na stałki, więc i tak musi nastąpić wymiana obiektywów...stąd właśnie teraz padł pomysł przejścia na Canona.
Docelowo chciałbym mieć 24/1.4, 50/1.4 i 85/1.2 + w przyszłości 14mm do filmowania.
Pytam dlatego, ponieważ może miał już ktoś podobną sytuacją, zmienił system i jest w stanie powiedzieć czy drugi raz postąpiłby tak samo czy nie?
Przy okazji jeszcze zapytam, są jakieś problemy ogólnie znane w 5D Mark III? Coś analogicznie jak chlapanie olejem w D600 i problemy z AF w D800?
Bangi - o 6D nie pomyślałem, dzięki za wskazówkę!
Jeżeli Twoim powodem zmiany systemu jest kolor (żółta dominanta) to w pełni Cię rozumiem tu system canona zdecydowanie wygrywa, jeżeli chodzi o zestaw szkieł w tym szczególnie stałek również, co do samego body 5dIII to bardzo dobry aparat z bardzo dobrym AF i poza kilkoma wyjątkami (na forum problem z AF) nie ma problemów, nie mówiąc o takich typu chlapanie olejem.
6d daje lepszy obrazek od 5dIII (szczególnie dynamika tonalna przy wysokim ISO) za to ma dużo gorszy AF na bocznych (centralny jest spoko). Kiedyś o mało nie zmieniłem systemu na N i z perspektywy czasu nie żałuję decyzji, szczególnie po tym jak ujrzały światło dzienne niedoróbki N w kolejnych body i również słabe IQ w szkłach zoom, szczególnie ostatnio wypuszczanych. Zmiana systemu to bardzo radykalny i do tego kosztowny krok i należy go bardzo dobrze przemyśleć. Utrzymywanie dwóch systemów wg mnie jest zbyt uciążliwe i kosztowne.
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Przy okazji jeszcze zapytam, są jakieś problemy ogólnie znane w 5D Mark III?
Coś na temat bocznych punktów AF w 5d3:
http://www.canon-board.info/canon-ds.../index365.html
Dzięki wszystkim za informacje! Bardzo cenne!
Wątek '5DmkIII w praktyce' cały do przestudiowania :)
Pojadę jeszcze do znajomego, który mi użyczy 5DmkIII z C24-70/2.8 na testy praktyczne.
Zrobię sesję (oczywiście testową) zestawem wyżej, a w drugiej ręce D700/D610 z N24-70/2.8 i wyciągnę wnioski.
...a później wrócę do Was porozmawiać i oczywiście się poradzić.
Cytat:
Zamieszczone przez
zd1
Dzięki wszystkim za informacje! Bardzo cenne!
Wątek '5DmkIII w praktyce' cały do przestudiowania :)
Pojadę jeszcze do znajomego, który mi użyczy 5DmkIII z C24-70/2.8 na testy praktyczne.
Zrobię sesję (oczywiście testową) zestawem wyżej, a w drugiej ręce D700/D610 z N24-70/2.8 i wyciągnę wnioski.
...a później wrócę do Was porozmawiać i oczywiście się poradzić.
d700 jest aparatem starszej generacji i nie za bardzo ma sens porownanie z c5mk3, oczywiscie ze porownanie musi wypasc na korzysc C.
jesli juz porownywac to ze wspolczesnymi odpowiednikamio - d800/810 - wynik bedzie raczej odwrotny, przynajmniej w scenach o duzej rozpietosci tonalnej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
d700 jest aparatem starszej generacji i nie za bardzo ma sens porownanie z c5mk3, oczywiscie ze porownanie musi wypasc na korzysc C.
jesli juz porownywac to ze wspolczesnymi odpowiednikamio - d800/810 - wynik bedzie raczej odwrotny, przynajmniej w scenach o duzej rozpietosci tonalnej.
W sumie racja...ale generalnie chodzi mi np. o boczne AF, tutaj na D700 nie narzekam więc jeśli w c5mk3 będzie jeszcze lepiej, no to temat AF mam rozwiązany.
Cytat:
Zamieszczone przez
zd1
W sumie racja...ale generalnie chodzi mi np. o boczne AF, tutaj na D700 nie narzekam więc jeśli w c5mk3 będzie jeszcze lepiej, no to temat AF mam rozwiązany.
niedawno pozblyem, sie d800 i mam od 6 lat c5mk2 , wiec jakies porownanie mam, jako ze mk3 daje tej samej jakosci obraz co mk2.
mysle , ze ogolnych wnioskow na temat AF nie mozna wyciagac na podstawie jednego egzemplarza.
generalnie to dzialaja dobrze , ale oczywiscie moze sie zdazyc , ze w jakims egzemplarzu pracuja blednie.
zaleta nikona wychodzi w scenach o duzej rozpietosci tonalnej , np osoby w cieniu , tlo oswietlone sloncem .
w niektorych sytuacjach trzeba robic w C HDR , w nikonie mozna sie bez tego obejsc.
szumy : N nieco nizsze ( po redukcji wielkosci do wielkosc obrazu C)
rozdzielczosc; N wyzsza.
Kolor - kwestia umiejetnosci obrobczych , w obydwu dochodzi sie do wspanialego koloru.
pozbylem sie n800 z mysla o zamianie na 810 , ale jakos jeszcze nie kupilem
zle sie pracuje dwoma systemami , chocby rozny kierunek zapinania bagnetu .
Moze poczekam na c5mk4 - ale to chyba potrwa jeszcze do chwili zakupu ze 2 lata .
ukaze sie za pol roku , pol roku trzeba poczekac na usuniecie chorob dziecinnych i z rok na zejscie z cena do granic akceptowalnosci.
C5mk3 jest wspanialym aparatem , o nieco za niskiej rozpietosci tonalnej , co jest odczuwalne w niektorych b. kontrastowych scenach , ale oczywiscie nie wszystkie takimi sa.
fotografia uzytkowa , reportaz , sport - wyparl ds1 , a jest od niego tanszy , przy tej samej jakosci obrazowania.
jesli chodzi o jakosc obrazu to c5mk3 zbiera znakomite opinie , d800/810 jeszcze lepsze.
Też myślałem o zmianie, ale w drugim kierunku ze względu na nikona D750, ale aparaty zmieniają się szybko, więc liczę, że Canon coś fajnego tez wypuści. Jeśli chcesz przejść na stałki to faktycznie bym się powaznie zastanowił (jak już było powiedziane) nad Sigmą Art , jest też Sigma 85 1.4, którą mam i uważam, że jest świetna. Stałki z serii G ponoć też są ok, ale nie testowałem, nie wiedziałem, więc się nie wypowiadam.
Ja zaczynałem od samych stałek, ale po paru latach doszedłem do wniosku, że najlepiej pracuje mi się zestawem zarówno z zoomami jak i stałkami. Jak masz Nikkora 14-24 to jesteś w lepszej sytuacji niż gdybyś miał Canona. Generalnie dyskusja bez końca. Ja bym na Canona nie przechodził na Twoim miejscu,ale to zależy od personalnych preferencji.
mówią, że nie ma nic bardziej stałego niż zmiany :lol: