Odp: Jak zrobić zdjęcie Księżyca?
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
Nie rozumiem po co przymykac przyslone i wydluzac czas, tym bardziej przyslone w kompaktach ;>
Mam tez warpliwosci co do statywu, ksiezyc mozna spokojnie pstrykac przy 1/200 co w polaczeniu ze stabilizacja powinno wystarczyc :)
Oczywiście. Dziura na max. rozdzielczości albo większa. Księżyc to cel conieco ruchomy.
Poza tym, Księżyc to nie astronomia i teleskop nie ma tu zastosowania. Teleskopy (te prawdziwe, nie ze sklepu z zabawkami) sa budowane żeby zbierać jak najwięcej światła, a nie zeby powiększać, czyli zupełnie na odwrót. Do fotografowania Księżyca potrzebny jest taki sam sprzęt jak do fotografowania w stylu paparazzi na plaży (nudystów) w pełnym słońcu w samo południe.8-)
Bardzo dobrej jakości zdjęcia Księżyca (albo gołych części ciała na plaży) można uzyskać dobrym kompaktem z zoomem typu 1200 mm ekw., lekko przysłoniętym. W przypadku Księżyca można również użyć lustrzanki z długim tele, jak się takie ma. Na plażę już mniej się to nadaje, bo za bardzo przyciaga uwagę.:o
Oczywiste jest, że jak słusznie skomentował Bechamot, stan atmosfery (kurz, mgła, różnice temperatury powietrza) ma decydujacy wpływ na jakość takich zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Poza tym, Księżyc to nie astronomia i teleskop nie ma tu zastosowania. Teleskopy (te prawdziwe, nie ze sklepu z zabawkami) sa budowane żeby zbierać jak najwięcej światła, a nie zeby powiększać, czyli zupełnie na odwrót. Do fotografowania Księżyca potrzebny jest taki sam sprzęt jak do fotografowania w stylu paparazzi na plaży (nudystów) w pełnym słońcu w samo południe.8-)
Panie kolego, pozwolisz, że się uśmiechnę?:)
Kupiłem za 70 zł statyw WT-3770.
Aparat mam od niedawna i nie wiem jak zrobić, by punktowo badał jasność zamiast całego obszaru
Cytat:
Zamieszczone przez
Borneq
Kupiłem za 70 zł statyw WT-3770.
Aparat mam od niedawna i nie wiem jak zrobić, by punktowo badał jasność zamiast całego obszaru
Sprawdzić w instrukcji obsługi, jak się zmienia tryb pomiaru światła.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Żaden pomiar punktowy.
Pomiar punktowy to najprostsze rozwiązanie.
- tryb A (priorytet przysłony)
- maksymalnie otwarta przysłona
- pomiar punktowy
- ISO jak najmniejsze np. 100
Czas w tym wypadku będzie dobierany automatycznie. Przy zoomie 12x czas zostanie tak dobrany, że zdjęcie można śmiało robić z ręki.
księżyc to fajne ćwiczenie by zapoznać się z trybem M,
poznać możliwosci (czy jak kto woli - ograniczenia) aparatu.
imo pełnia to raczej słaby pomysł na uchwycnie "faktury" bo kratery nie rzucają efektownych cieni.
zachęcam do prób w 1 lub 3 kwadrze. tylko wtedy nieco wyższe iso.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Panie kolego, pozwolisz, że się uśmiechnę?:)
Uśmiech zawsze pożadany. O to przecież chodziło.:lol:
Przez telekop też można, jak się kto uprze. :? A tu testy księżycowe kompaktów superzumów:
Best Superzoom 2014: Shooting the Moon
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
luq
imo pełnia to raczej słaby pomysł na uchwycnie "faktury" bo kratery nie rzucają efektownych cieni.
Fakt, to jak portret z lampa na aparacie. Wystarczy źródło światła, czyli Słońce ustawić trochę z boku.
Cytat:
Zamieszczone przez
luq
księżyc to fajne ćwiczenie by zapoznać się z trybem M,
poznać możliwosci (czy jak kto woli - ograniczenia) aparatu.
W kompakcie pewnie zły natomiast z moją stałką 400mm mogę śmiało robić na pełnej dziurze. :-)
... ale jeżeli zdjęcie nie będzie przycinane to pełna dziura w kompakcie da dobry efekt (testowałem na sony dsc -h5)
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
W kompakcie pewnie zły natomiast z moją stałką 400mm mogę śmiało robić na pełnej dziurze. :-)
... ale jeżeli zdjęcie nie będzie przycinane to pełna dziura w kompakcie da dobry efekt (testowałem na sony dsc -h5)
świetnie, ale pisałem o "pełni" jako fazie księżyca a nie przysłonie :D
Cytat:
Zamieszczone przez
luq
świetnie, ale pisałem o "pełni" jako fazie księżyca a nie przysłonie :D
Fakt :-)
Wybacz zamieszanie.