Fotografuję osoby dorosłe oraz dzieci, noworodki. Pomieszczenie jest dosyć duże 50 mm jak dla mnie ma trochę za mały kąt więc zastanawiam się nad tym 100 mm.
Wersja do druku
Jak ma być "strasznie" ostro do cropa, to EF-S 60-tka Macro USM, światło 2,8 i względnie szeroko/wąsko 25.5 deg.
--- Kolejny post ---
I co Ci w nim brakuje ? Przecież to całkiem ostry obiektyw, pod warunkiem, że AF w coś trafi.
Możesz spróbować Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM, to kąt 45 deg, a jakość całkiem dobra.
Ale jak to ma być foto studyjna, to proponuję wpierw zainteresować się oświetleniem.
Z tego co piszesz to chcesz kupić obiektyw mega ostry, mega jasny i mega tani...
Mam nadzieje że fotografujesz dla przyjemności a nie zarobkowo - bo po Twoich wypowiedziach nasuwa mi się zdanie jakie napisał jeden z kolegów z tego forum:
cyt.: "Z braku pracy i ciągłego poszukiwania etatu, który poprawiłby moją sytuację finansową, postanowiłem zająć się fotografią."
Oj akurat jesteś w dużym błędzie na brak pracy i brak pieniędzy nie narzekam mieszkając i pracując w Norwegii a to że nie chce inwestować w drogi sprzęt tylko robić zdjęcia swojemu dziecku to żadna zbrodnia. Czy większość z Was jest na prawdę takich super i idealnych i od razu byliście tak super za jakich się uważacie nie myślę, że nawet na pewno nie. Więc nie rozumie po co wogóle komentują. Ktoś pyta o poradę a Wy odrazu dojazdy. Bez odbioru !!! :D