Odp: Obiektyw do zdjęć spotterskich
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Więc trzeba mieć 70-200 (mały,lekki,szeroki) +100-400 (długi z IS) + 400 5,6 (długi i szybki) + Cropa + FF
Nie. Wypowiedziałem się na temat samych obiektywów. Co trzeba mieć to indywidualna sprawa. Preferencje + umiejętności.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie. Wypowiedziałem się na temat samych obiektywów. Co trzeba mieć to indywidualna sprawa. Preferencje + umiejętności.
Ja nie zauważyłem żeby 100-400 miał kiepski AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
I dlatego napisałeś, że 400/5.6 jest szybki? ;) Ja nigdzie nie napisałem, że ma kiepski.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
I dlatego napisałeś, że 400/5.6 jest szybki? ;) Ja nigdzie nie napisałem, że ma kiepski.
100-400 jest szybki dopóki sie 400 5,6 nie podepnie :)
Autorze wątku ;)
1.Ile kasy możesz realnie wydać?
2. Czy spotterka to chwilowy pomysł czy jednak kochasz focic samoloty, klimat pokazów, itd?
Cytat:
Zamieszczone przez
canon_gd
Więc jak to jest z AF w Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM celny czy jak piszą w sieci jest z celnością kłopot ;-(
Mam ten obiektyw i na celność nie narzekam. Samolotów nie robię, ale czasem biegające psy, czy jakiegoś ptaka w locie. Porównać mogę go jedynie z Tamronem 18-250 - w kategorii celności i szybkości wypada super. Nawet jeżeli chodzi o rozdzielczość jest znacznie lepiej, choć tutaj trzeba przyznać uczciwie, na 300mm szału nie ma. Nie jest to raczej idealne narzędzie do spottingu, ale przynajmniej tanio można kupić używkę w dobrym stanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
canon_gd
Zastanawiam się nad kupnem: Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM lub Canon 70-200 f4 bez IS. Jak oceniają Państwo te obiektywy do zdjęć spotterskich (pokazy a więc w locie, statyka, i czasem z za płota) ?
Obiektywy do Canon 50D.
Z góry dziękuję za pomoc.
Zbieraj na 100-400 mam i polecam. Tez fotografuje podobne obiekty.
Wczesniej mialem 70-200 i było za krótko.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Zależy od wymagań,jeśli księciunio ma bardzo wysokie , to może byc problem.
Mnie 100-400 L nawet z TC 1,4 na amatorskie potrzeby wystarcza(zawsze będzie niedosyt,ale jest opcja:CENA x4 )
a może T150-600 Di VC USD
Kilka dobrych słów o nim tu pisano.
Na stojące samoloty za długi ale na przeloty niby w sam raz.