Odp: canon 17-40 f/4 L - BF/FF?
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
5dmk4 powinien miec mikroregulache dla kazdego punktu i kazdej ogniskowej. Bedzie po problemach :-)
dla 3, 4 punktow wystrcza.+
sigma ma cos takiego w obiektywach , mozna sie uniezaleznic od puszki.
mnie wystarczylby jeden centralny sensor , oby tylko dzialal zawsze niezawodnie i szybko.
wole jeden dzialajacy sprawnie , niz 61 , z ktorych czesc moze dzialac blednie , jak to aktualnie doswiadczamy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
dla 3, 4 punktow wystrcza.+
sigma ma cos takiego w obiektywach , mozna sie uniezaleznic od puszki.
mnie wystarczylby jeden centralny sensor , oby tylko dzialal zawsze niezawodnie i szybko.
wole jeden dzialajacy sprawnie , niz 61 , z ktorych czesc moze dzialac blednie , jak to aktualnie doswiadczamy.
Tylko niestety placisz za cala reszte :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Tylko niestety placisz za cala reszte :-)
no tak , ale przynajmniej czesc z nich dziala.
przed paru laty nie bylo to takie pewne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
no tak , ale przynajmniej czesc z nich dziala.
przed paru laty nie bylo to takie pewne.
I nadal nie jest :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
I nadal nie jest :-)
najwazniejsze to poznac ograniczenia sprzetu i nauczyc sie je obchodzic.
nie w kazdych warunkach AF dziala rownie dobrze.
OD MK3 /dx C opanowal AF - wlasciwie tudno miec powazne zatrzezenia . Jakies wyjatki poniedzialkowych egzemplarzy sie zdazaja .
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
najwazniejsze to poznac ograniczenia sprzetu i nauczyc sie je obchodzic.
nie w kazdych warunkach AF dziala rownie dobrze.
OD MK3 /dx C opanowal AF - wlasciwie tudno miec powazne zatrzezenia . Jakies wyjatki poniedzialkowych egzemplarzy sie zdazaja .
No do mk3 mam duze zastrzeżenia wlasnie. Ale moze dosc bo sie OT robi :-)
Ja powiem tak każde body powinno mieć mikroregulację, skoro tyle ludzi ma problemy z obiektywami tej samej marki co body, to jest jakaś paranoje człowiek wydaje tyle kasy na sprzęt a tu niespodzianka najważniejsza kwestia w fotografii czyli ostrość nie trafia. Sam odebrałem z Żytniej 2 m-ce remu Canona 85 1.8 który nie współpracował z moim 600d, jest lepiej ale ci kolesie napstrykali mi 2,5 tyś zdjęć żeby ustawić AF, wściekłem się na maksa.
jeśli chodzi o mikroregulację to polecam sigmę (te obiektywy z nowych serii) :mrgreen: temat rozwiązany dużo lepiej i o serwisie można w większości wypadków zapomnieć.
Nie wierzę w to co czytam? 80% zoomów miało błędy BF czy FF? Niezłym szczęściarzem jestem bo na C5D ani razu mi się to nie zdarzyło, czy to na budżetowych zoomach typu 28-105, 20-35 czy na nieco droższych 24-105 czy stałkach 20mm f2.8 (chyba jest szeroko?) 35mm f2... z 40D tak samo :-) Nie wiem dla mnie problem mikroregulacji nie istnieje. Jak miałem 50D z mikroregulacją to wtedy dopiero miałem problem :-) Zawsze, dosłownie zawsze mówiłem sobie, a może przestawię ciut w tą, może w tamtą, a na pewno będzie lepiej :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
haze
Nie wierzę w to co czytam? 80% zoomów miało błędy BF czy FF?
bo nie ma zdrowych są tylko niezdiagnozowani :mrgreen: