Odp: Canon EF 35mm /f2 IS USM vs Sigma 30mm /1.4 DC 'Art' do canon 60D
Cytat:
Zamieszczone przez
grek
Poszukuję nowej stałki do 50D. Rozważam trzy przytoczone tu obiektywy, czyli C28 1.8, C35 2 IS i S30 1.4. Generalnie obiektyw planuję użytkować głównie do fotografowania mojego nowonarodzonego synka (argument, który przekonał żonę do zakupu;). Posiadam już C50 1.8 ale na cropie często brakuje mi szerokości, tym bardziej, że póki co większość zdjęć wykonuję w pomieszczeniach./.../ Dodam, że zależy mi na celnym AFie, a budżet do 2k.
Polecam używkę Canona EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM.
Poleciłbym ef-s 24 mm. Ale skoro już masz pozwolenie od małżonki szkoda marnować na tak tani sprzęt.;)
Obiektywy EF-S odpadają. Czasu na zabawy analogiem ostatnio trochę brak, ale chciałbym mieć możliwość podpięcia nowego szkła również pod pełną klatkę.
Tytułowej Sigmy pod FF nie podepniesz. To znaczy zrobisz to ale z marnym skutkiem.
grek czy Ty przypadkiem nie pomieszałeś Sigmy A 30 mm f/1.4 DC HSM z A 35 mm f/1.4 DG HSM?
Stojąc przed podobnym dylematem, wybrałem obiektyw canona. Według testu na optyczne jest on na przysłonie f/2 ostrzejszy niż sigma również na tej przysłonie.
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Stojąc przed podobnym dylematem, wybrałem obiektyw canona. Według testu na optyczne jest on na przysłonie f/2 ostrzejszy niż sigma również na tej przysłonie.
Witam
Też się zastanawiam, nad tym 35/2.0 IS USM
Jak już ogarniesz pierwsze wrażenia to napisz czy jesteś zadowolony z wyboru ..........jakie plusy i jakie minusy na początek ..........
Cytat:
Zamieszczone przez
fancik
Też się zastanawiam, nad tym 35/2.0 IS USM
Jakość obrazka, ostrość, celność AF, IS to oczywiste zalety tego obiektywu. Szkoda czasu na ślęczenie nad testami.
Na APS-C winieta spada ponizej 1 EV, a właśnie czasami winieta doskwiera purystom na FF.
Rzeczywistym problemem jest to, czy odpowiada ogniskowa. Na APS-C robi się odpowiednik 56 mm i trzeba się zastanowić, czy tego właśnie chcemy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
grek czy Ty przypadkiem nie pomieszałeś Sigmy A 30 mm f/1.4 DC HSM z A 35 mm f/1.4 DG HSM?
Miałem na myśli ogniskową 30mm, ale przeoczyłem oznaczenie DC... A 35mm f/1.4 DG HSM przekracza już budżet.
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Miałeś już okazję przetestować swój egzemplarz? Jak wrażenia?
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Na APS-C robi się odpowiednik 56 mm i trzeba się zastanowić, czy tego właśnie chcemy.
Gdyby nie wątpliwości związane z tą ogniskową to już dawno dokonałbym wyboru. Jutro wybieram się do sklepu foto, żeby podpiąć to szkło pod moje body. Może jak pomacam to sie zdecyduje:)
Cytat:
Zamieszczone przez
grek
Posiadam już C50 1.8 ale na cropie często brakuje mi szerokości, tym bardziej, że póki co większość zdjęć wykonuję w pomieszczeniach.
Cytat:
Zamieszczone przez
grek
Obiektywy EF-S odpadają. Czasu na zabawy analogiem ostatnio trochę brak, ale chciałbym mieć możliwość podpięcia nowego szkła również pod pełną klatkę.
A jakiej wielkości są te pomieszczenia? Ja w takich o wymiarach 5x4m, 5x3m przy wszelakich imprezach okolicznościowych używam na swoim 6D (pełna klatka) ogniskowej maksymalnie 35mm.
Cytat:
błyskawicznie i niemal bezszelestnie ogniskuje, przy pełnym otworze względnym daje bardzo piękne rozmycie tła. Na zdjęciach robionych pod słońce pojawia się bardzo mało odblasków, a ostrość zdjęć jest bardzo dobra.
Używam go "na cropie", więc nie wiem, jak zachowywałby się przy pełnej klatce, czy nie pojawiałoby się winetowanie. Z matrycą APS-C daje bardzo przyjemną dla oka, naturalną perspektywę.
Podoba się opis? To Canon 24mm f/2.8 EF IS USM (odpowiednik formatu 38mm w matrycach światłoczułych APS-C), DxOMark Score 16 dla 50D Tests and reviews for the lens Canon EF 24mm f/2.8 IS USM mounted on Canon EOS 50D - DxOMark
Masz większe pomieszczenia do dyspozycji?
Cytat:
Kit i 50mm 1.4 leżą w szufladzie. 35 podpięta i już tak zostało. Świetne szkło pod cropa. I do tego stabilizacja. Nic mi więcej nie potrzeba (na razie).
To Canon 35 mm f/2.0 EF IS USM (odpowiednik formatu 56mm w matrycach światłoczułych APS-C). DxOMark Score 19 dla 50D Tests and reviews for the lens Canon EF 35mm f/2 IS USM mounted on Canon EOS 50D - DxOMark
Cytaty pochodzą z Cyfrowe.pl