Odp: Grip - Koniecznosc czy niepotrzebny dodatek ?
grip do fotografowania jest zasadniczo zbędny, może w przypadku mniejszych aparatów wywiera korzystne wrażenie na mniej obeznanych klientach (ale miał duży aparat :mrgreen:), wyjątkowo zgadzam się z moim imiennikiem grip (taka dokręcana namiastka) zmniejsza sztywność konstrukcji w przypadku zdjęć ze statywu co wpływa niekorzystnie na ostrość tychże zdjęć :mrgreen:. podobnie jak bangi używam paska nadgarstkowego co ma tą wadę że jak kładę na statyw to muszę odkręcić jedno mocowanie paska (a kładę dość często). ogólnie aparaty mniejsze i lżejsze są wygodniejsze.
Ja nie używam FoCal więc nie mam problemu :)
Pozdrawiam
jaś
Używam BlackRapid.
Przedtem z podpiętą na stałe przejściówką do statywu (PL200) więc wpięcie/wypięcie i założenie do statywu było (prawie) natychmiastowe.
Teraz przypinam do szelki trochę inaczej a szybkozłaczkę z GH1781QR przypinam na stałe do body gdy zabieram ze sobą statyw, jest jeszcze wygodniej i szybciej.
Na upartego mogę postawić na statyw bez odpinania klamry z szelki
crazy
Dobra rada, jeśli zależy Ci na ostrych/szczegółowych zdjęciach ze statywu to odpinaj grip.
Nawet jak nie używasz FoCal
jp
jan pawlak - landszaftów nie focę, bez statywu też można mieć ostre/szczegółowe zdjęcia :)
Panie Pawlak. Fotografuję ze statywu ludzi w "uchwycie pionowym" z gripem z czasem 1/125 s. Czy wszystkie zdjęcia mam poruszone, bo już nie wiem. Tylko proszę bez matematyki.
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
Panie Pawlak. Fotografuję ze statywu ludzi w "uchwycie pionowym" z gripem z czasem 1/125 s. Czy wszystkie zdjęcia mam poruszone, bo już nie wiem. Tylko proszę bez matematyki.
Tego nie wiem, czy widać u Ciebie wpływ gripa. Najlepiej sam sprawdź robiąc zdjęcie z gripem i bez gripa, ta sama :
- ogniskowa
- przesłona
- czas
i porównaj w powiększeniu 100% na ekranie.
Jeśli masz dobry statyw i dobrą głowicę to ten wpływ powinieneś zobaczy tym większy im dłuższe ogniskowe stosujesz.
Ponadto wszystko zależy jak prezentujesz zdjęcia i jak bardzo "ważna" jest szczegółowość.
Co innego zdjęcie na ekranie, np:
Photo: 5N5C0058 | NYC 2014 (helicopter) album | Janusz-pawlak
a co innego prezentowane na dużym powiększeniu,
jp
Kluczowym jest tu "tego nie wiem". Więc jeśli Pan czegoś nie wie niech Pan da spokój z "dobrymi radami" bo jeszcze ktoś weźmie Pana wypowiedzi za pewnik.
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
Kluczowym jest tu "tego nie wiem". Więc jeśli Pan czegoś nie wie niech Pan da spokój z "dobrymi radami" bo jeszcze ktoś weźmie Pana wypowiedzi za pewnik.
Opierając się na wiarygodnym portalu FoCal wpływ gripa na zwiększenie drgań (najprawdopodobniej) jest.
Z własnych doświadczeń wiem (testowane 3 statywy z różnymi głowicami, bez gripa) że klapnięcia lustra powoduje widoczne drgania statywu
Amplituda drgań oraz czas ich trwania różniły się znacznie w zależności od statywu + głowica.
Czas drgań oceniliśmy na od około 1/4 sec aż do około 1.0 sec.
Wszystkie 3 głowice były kulowe i zawsze w położeniu pionowym drgania były większe.
Poradziłem Ci (i wszystkim biorącym udział w dyskusji w tym wątku), bo pytałeś, od czego zależy i jak można sprawdzić czy w Twoim/ich przypadku widać wpływ gripa na wielkość rozmycia/nieostrości na zdjęciu ze statywu.
Okazuje się, że Ty "wiesz lepiej" ( nawet nie czytając linka FoCal i nie sprawdzając ?) więc po co pytałeś ?
Tylko po to by "dowalić" ?. Sprawia Ci to radochę ?
jp
PS
A nie wiem dlatego, ze piszesz że masz 1Dx a więc jest to poza zakresem informacji z FoCal oraz poza zakresem tego wątku gdzie mowa o gripie dołączanym do body
Ma kilka body, różnych. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że ogarnia Pan jedynie wąską działkę fotografii i niech się Pan w swoich wywodach tylko do niej ogranicza, a nie gada w cały świat, bo ludzie czytają.
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
Ma kilka body, różnych. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że ogarnia Pan jedynie wąską działkę fotografii i niech się Pan w swoich wywodach tylko do niej ogranicza, a nie gada w cały świat, bo ludzie czytają.
Więc z czym się nie zgadzasz z tego co napisałem ?
Nie twierdzę że wiem wszystko, jak czegoś nie wiem to piszę że tego nie wiem jak się przekonałeś parę chwil temu
jp
PS
Mógłbyś zrobić ten test z 1Dx, na statywie w poziomie i pionie ?
Najlepiej najdłuższym obiektywem jaki masz i jakiś druk możliwie daleko. Proszę
jp