Odp: Tamron 17-50 1.8 raz jeszcze.
''Czy może helios jest aż tak dobry że deklasuje obiektyw za niemałe $''
Jak chcesz sie kompletnie zdolowac, to porownaj jeszcze fotki zrobione Heliosem 40 , tego to mozna porownac juz tylko chyba do dziwolagow typu Canon 85mm 1,2 (wielkosci wiadra z soczewami jak talerze). Ruskie obiektywy to gorna polka i szkoda, ze nie robia takich szkiel z automatyka do Canonow (no, chyba,ze robia a ja nic o tym nie wiem). Niemniej Tamrony 17-50 to naprawde fajne obiektywy ( i ogolnie bardzo ostre) z tym twoim ewidentnie jest cos nie tak. Moze przednia soczewka zaczyna sie poluzniac? (typowe dla 17-50)
Soczewka jest ok, nic nie lata, srubki dokrecone. Porobilem dzis testy na FF,BF i musze stwierdzic ze moj obiektyw ma sport BF. Ostrzac na nos przy portrecie (50mm) mozna uzyskac zadowalajaca ostrosc oczu. Fototechnika na chwile obecna milczy, nie odpisuja na maila. Chyba jutro do jich zadzwonie.
Coś mocno nie tak musi być z tym tamronem, helios jakimś demonem ostrości nie jest (mam takiego na półce od kilkudziesięciu lat jakby ktoś pytał) to raczej typowa radziecka produkcja - jakość odpowiada do cenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
jakość odpowiada cenie.
Identycznie jak z Tamronem [emoji1]
[mobilnie]
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Identycznie jak z Tamronem [emoji1]
[mobilnie]
prawda :mrgreen:
Tamron 17-50/1,8... pomarzyć...
Cytat:
Zamieszczone przez
jelcyk
' Ruskie obiektywy to gorna polka i szkoda, ze nie robia takich szkiel z automatyka do Canonow
Na wiaderko heliosow moze ze dwa byly ostre. Rozrzut jakosciowy byl ogromny, jak przystalo na radziecki przemysl :).
Sam mam trzy stare obiektywy M42 i daleko im do aktualnych C
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Tamron 17-50/1,8... pomarzyć...
Już pisałem że literówka sie wkradła, niestety nie ogarniam jak wyedytować temat. Chyba nie mam takiej możliwości :)
Jakie są alternatywy w podobnej cenie dla Tamrona 17-50 ?
sigma 17-50/2.8 OS EX
cena taka sama, wykonanie i jakość fotek biją Tamrona na łeb (wiem, bo miałem T., teraz używam Sigmę)
aktualnie szukam czegoś uniwersalnego pod FF, wybór nie jest zbyt duży
Gdyby były alternatywy w podobnej cenie, to i w podobnej jakości. Chyba nie o to chodzi.
Odeślij raz jeszcze, może wróci lepszy. Albo dołóż drugie tyle i kup Sigmę, lub Canona. Albo zaakceptuj to co masz, ja tak zrobiłem. Na codzień chodzę z podpiętą 40ką, a na wycieczki lub do pomieszczeń, biorę Tamrona.