Zazdroszczę Wam:
wciągać co chwilę setki fotek do przegladania/obróbki,no no fotografujecie ostro :lol: .
Ja mam tylko i5 1 12GB RAM.jednoczesnie chodzace PS ,LR i drobniejsze programy nie spowalniają pracy sprzetu.
Acer V3-571G
Wersja do druku
Zazdroszczę Wam:
wciągać co chwilę setki fotek do przegladania/obróbki,no no fotografujecie ostro :lol: .
Ja mam tylko i5 1 12GB RAM.jednoczesnie chodzace PS ,LR i drobniejsze programy nie spowalniają pracy sprzetu.
Acer V3-571G
Witam!
Moim zdaniem problemem jest tyko i wyłącznie słaba grafika. Zintegrowane biorą pamięć z RAMu (sprawdź w BIOSie ile masz przydzielone), dodatkowo soft zżera przy obróbce wysokiej rozdzielczości całą resztę ,a brak pamięci system uzupełnia plikiem wymiany. Plik wymiany ( pamięć wirtualna) to nic innego tylko zapisywanie danych na dysku (sprawdź jak masz ustawioną wielkość pliku wymiany, bo jeśli i ten jest za mały to powoduje to dodatkowe opóźnienia). Siłą rzeczy dysk musi szaleć powodując zwiechy i mulenie. Jeśli do tego dysk jest powolny (5200 rpm i mały cache) to zwiechy trwają dość długo. Ot i cała tajemnica - moim skromnym zdaniem.
Co ja bym zrobił - sprawdził ilość RAMu przydzielone grafice, zwiększył wielkość pliku wymiany - choć uważam, że to niewiele da.
Jak na moj gust to autor ma problem albo z dyskiem albo z kablem.
Neferkare ma dracje. Zobacz ile ramu jest przydzielone w Bios. Reszta to co koedzy wspominali.
Witam!
Gdyby to był problem z kablem lub dyskiem, to system muliłby cały czas, a nie tylko przy obróbce zdjęć wysokiej rozdzielczości, gdy zapotrzebowanie na zasoby jest ekstremalnie wysokie
pozdra - Tomek
I tu się mylisz. Bo jeżeli jest to wina kabla od dysku na którym mamy fotki, a nie system, to zamula przy odczycie/zapisie tych właśnie plików, a sam system śmiga bez problemu.
Wiem bo sam to przerabiałem już kilka razy np. zgrywam zdjęcia z karty na dysk i co powiedzmy 10 zdjęcia zacinka - zdjęcia zgrywa się minutę (gdy normalnie 1-2s). Gdy otworzę okno ze zdjęciami to przy każdej przycince u góry w pasku ścieżki przesuwa się zielony pasek, gdy dojdzie do końca, zdjęcia znów zgrywają się normalnie i tak co chwile. Poza tym znikające dyski, pliki itp. Po wymianie kabla problemy znikają, pliki się odnajdują i taka do następnego razu. Kupiłem właśnie żółte kable, zobaczę jak będzie.
Ja na pierwszy ogien sprawdzilbym status SMART. Jesli dysk pada na 100% bedzie tam jakis kwiatek.
Instalowanie SSD to dobry pomysl ale z C2D i przecientnym chipsetem plyty to jak instalacja V12 w polonezie na gazie.
Moja rada, ogarnij smart'a i zacznij odkladac na nowego kompa.
To nie musi być dysk ani kable. Możliwe że zasilanie jest zbyt słabe i nie podaje odpowiedniego napięcia. Zacząłbym od zasilania, później zaktualizował bios i dopiero sprawdzał dyski i kable.