Odp: Canon 85 1,2 VS 135 2,0
Prawdę mówiąc, 85L jakoś wybitnie optycznie nie jest.
Pod względem wad optycznych w 135L, to dostrzegam jedną - średnio pracuje pod słońce (traci kontrast)
Poza tym aspektem jak dla mnie 135L jest pozbawiony jakichkolwiek wad.
Świetna sprawa w tym obiektywie to fakt - że tylna soczewka jest tak zamocowania, że uszczelnia wnętrze obiektywu i elektronikę. Dzięki temu do środka dostaje się b. mało zanieczyszczeń.
135L jego bardzo ostry od pełnej dziury w całym kadrze (w przeciwieństwie do 85L), nie ma praktycznie CA.
Mega szybki i cholernie celny AF.
bardzo dobra cena.
Moja pełna rekomendacja ;)
mam 135(wymieniłem za 70-200/2,8) i jestem mega zadowolony. Mega szybkie szkło, ostre od pełnej dziury, dające ładny obrazek i kolory, faktycznie gubi kontrast pod światło. Też się zastanawiam nad 85tką więc mam dylemat czy kupować :)
A ja mam 85 1.8+135L i cały czas kusi mnie 85L, ale niestety w tej chwili na trzymanie tych dwóch elek mnie nie stać, a sprzedać było by niezmiernie szkoda. Poczekam raczej te kilka miesięcy zimowych pokaże Sigma w tej ogniskowej :D
Również posiadam 85 1.8+135L w tym duecie wygrywa 135L bez dwóch zdań.
Jednak planuję wymienić 85 na jakąś lepszą 50-tke (L lub ART).
Wydaje mi się, że lepsze zastosowanie i jakość zdjęć może dać 50L+135L niż 85L+135L, ale to tylko moja sugestia.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
85L ma lepszy bokeh, ale kosztuje to 4000 pln więcej i żaden laik nie dostrzeże różnicy :)
Najlepiej mieć 135L + C85/1.8
Nie laik, tylko ślepy różnic nie zobaczy :).
Jak pisałeś 85L idealne optycznie nie jest, mi przeszkadza na pewno aberracja na pełnej dziurze i praca pod słońce, ale poza tym jest genialne. Nijak nie da się porównać tego obrazka do 85/1.8.
Miałem 85/1.8, mam aktualnie zarówno 135L jak i 85L i dzieli je wiele. 135L bardzo szybkie i pewne, świetna jakość od F2, ale 85L jest genialną portretowką z bokehem nie do podrobienia. AF na pewno dużo wolniejszy, ale precyzyjny.
To dwa całkiem rożne szkła. Jak chcesz fotografować sport, to zdecydowanie 135L, jak portrety, to polecam 85L.
A najlepiej mieć obydwa :). Cena może i duża, ale ani chwili nie żałowalem kasy wydanej na 85L.
Cytat:
Zamieszczone przez
kumo
Witam,
czy ktoś z Was może się wypowiedzieć co do obu szkieł ?
Miałem dwa na testach 85 tka ciut wolna, ale jaka głębia. 135 tka szybka i równie ostra jeno głębia ciut mniejsza.
Co polecacie.
A może pop prostu 70-200 USM II ?
Jakie pytanie taka odpowiedź. Nie napisałeś nic na temat sprzętu pod jaki miałyby być podpinane te obiektywy, w jakich warunkach używane i do jakich celów. No to żeby Tobie jeszcze bardziej zamieszać w głowie:
Canon Portrait Lens
The Canon Lens Wars Ultimate Bokeh Showdown!
Życzę udanego wyboru.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Nie laik, tylko ślepy różnic nie zobaczy :).
No to po co bawić się w L-ki?
Skoro nie widać różnicy to wracam do kita z 400D :D A moje 5D i szkła oddam w dobre ręce...
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
No to po co bawić się w L-ki?
Skoro nie widać różnicy to wracam do kita z 400D :D A moje 5D i szkła oddam w dobre ręce...
Różnicy pomiędzy 135L i 85L. Bo różnica jest duża, ale nie pod względem jakości obrazka, ale rodzaju.
Jak nie widzisz, to rzeczywiście lepiej KITem trzaskać, taniej będzie :mrgreen:.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Różnicy pomiędzy 135L i 85L. Bo różnica jest duża, ale nie pod względem jakości obrazka, ale rodzaju.
Jak nie widzisz, to rzeczywiście lepiej KITem trzaskać, taniej będzie :mrgreen:.
To była ironia ;)
A różnica jest i to spora ale wiem że są ludzie którzy 400D z kitem od FF z Lką nie odróżniają.
Tak na marginesie, kiedyś tu na forum ktoś rzucił w którymś tam galeryjnym wątku tekst mniej więcej taki: "nikonowe kolorki".
Za nic w świecie nie mogłem zmiarkować na czym te nikonowe kolorki polegają. A że pracuję nikoniarzem to już wiem. Wprawne oko jednak chwyci tą różnicę.
135L - nic się nie da zarzucić, idealnie ostry, super bokeh, AF trafia w 99.9% celnie w każdych warunkach. Szkło idealne. Nawet do sportu się nada.
85L (1.2 II) - jakoś optycza bliska ideału (jednak na dużej przesłonie widoczne abberacje, do usunięcia np. w LR5), super bokeh, niestety bardzo wolny AF i na dodatek mało celny. Nawet na 1Dx w przypadku, gdy fotografowany obiekt nie jest bardzo kontrastowy, AF regularnie się gubi (szczególnie na 1.2, 1.4 itp.). Można nauczyć się z nim pracować, ale wymaga to cierpliwości i czasu. Jak już się opanuje, to trafione zdjęcie jest żyleta. (Aha, te problemy z AF-em testowane na 4 sztukach 85/1.2 i wszędzie zachowanie identyczne)
Nie zgodzę się z kimś kto powiedział, że 85/1.2 i 135/2 są nie do odróżnienia - ja po pewnym czasie rozpoznaje fotki z tych obiektywów w ciemno, one są naprawdę różne, ale oba rewelacyjne. Natomiast wg. mnie stosunek jakości 85/1.2 do ceny jest nieadekwatny - ten obiektyw powinien kosztować tyle co 135/2.