Witam,
czy ktoś z Was może się wypowiedzieć co do obu szkieł ?
Miałem dwa na testach 85 tka ciut wolna, ale jaka głębia. 135 tka szybka i równie ostra jeno głębia ciut mniejsza.
Co polecacie.
A może pop prostu 70-200 USM II ?
Witam,
czy ktoś z Was może się wypowiedzieć co do obu szkieł ?
Miałem dwa na testach 85 tka ciut wolna, ale jaka głębia. 135 tka szybka i równie ostra jeno głębia ciut mniejsza.
Co polecacie.
A może pop prostu 70-200 USM II ?
Ja polecam 135L
Najlepszy stosunek jakość/cena
85L ma lepszy bokeh, ale kosztuje to 4000 pln więcej i żaden laik nie dostrzeże różnicy
Najlepiej mieć 135L + C85/1.8
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Nic tylo kasa i kasa. Przecież Kumo nie pyta o cenę. Co wątek to kasa i kasa. Najlepiej proponować jakieś wynalazki rodem z ZSRR na forum canona, bo tanie. Kolego 85 jest jaśniejsze i nie daj sobie wmówić , że "przetestowali i najczęściej używają 5,6". Nie mieli, nie mają i mieć nie będą a głos zabierają.
Na cztery posty JEDEN merytoryczny - Sundersa.
Mam dwa. Gdybym miał wybrać jeden to 85 bo bardziej uniwersalny do reporterki. Oba potrzebne, ale każdy do innych zastosowań. żadnego nie zamierzam się pozbywać.
Tez mam oba. 70-200 zamienilem na 135. Czesciej uzywam 85L mimo ze mul straszny, wazacy jak slon to jednak wg mnie fajniejszy
Jak się zastanawiasz czy 85/1.8 czy 135/2.0 to weź 100/2.0. Ma mniejszą głębię niż 85/1.8. Porownywałem oba i mam dostęp do 85, ale 100/2 daje lepszy jakby to look, separacje planów.