Odp: [Monika_Mieszkowicz]Początek
To dziękuję bardzo za wyjaśnienie :) ja nie chce sobie robić wrogów na tym forum bo niektórzy siedzą tutaj już masę czasu. Mogłam wybrać inne hobby, ale akurat to od dłuższego czasu siedziało mi w głowie i zachciałam bardziej wejść w temat i zobaczyć czy wyjdzie ze mnie chociaż jakiś nędzny fotograf :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Monika_Mieszkowicz
Zdjęcie czy może dziewczyna na zdjęciu? :)
zdjęcie :) a modelka urocza:)
Czyli wycieczka się udała, ogólnie ciekawy set, bw przypominają mi produkcje analogowe, przyjemne w odbiorze, ciekawa obróbka i sam kadr na 10.
Cytat:
Zamieszczone przez
Monika_Mieszkowicz
A mam pytanko co do zdjęcia 10. Może ktoś będzie potrafił mi wyjaśnić jak krowie na rowie :) dlaczego w miejscu gdzie styka się woda z piaskiem jest taka malutka plamka jakby tęcza. To wina źle padającego słońca czy ja coś nie tak ustawiłam?
Proszę o pomoc, bo zauważyłam , że czasami wyskakuje mi takie niespodziewane zjawisko na moich zdjęciach.
Blink. Sloneczko na obiektywie robi takie cuda :-)
Nr 10 zbyt artystyczne jak dla mnie :).
Nr 8 tak jak pisał @italy można pomyśleć o czyszczeniu matrycy. Nie są to chyba paprochy, a raczej plamki. Tak czy inaczej trzeba przymknąć przysłonę do 22÷27, albo 32 i zrobić jakieś zdjęcie testowe jasnego nieba.
A z fotografią już tak jest, że albo ma się oko. Albo wystarczy łapać chwilę i robić zdjęcia sportowe :).
tę kropkę (blik) można usunąć w PS (lub zostawić jako efekt)
coś takiego zawsze widać w wizjerze przed zrobieniem fotki (zalecana "czujność")
galeria ciekawie się rozwija, oby tak dalej
powodzenia!
Bliki czasem są wadą, a czasem zaletą, zwłaszcza w tle, popstrykasz, zobaczysz:)
5 wyretuszował bym to ufo ;)
6 najlepsze na ta chwile
prosze wyczyść matryce