Sam kupowałem ostatnio zestaw - parasolka + uchwyt. Kupiłem uchwyt 2w1 (mocowanie parasolka i bowens) Na razie brałem parasolkę, jednak rozważam zakup jeszcze softboxu (chyba 60x60) Waham się jednak czy lampa Metz 50 do niego wystarczy.
Wersja do druku
Ja akurat nie blyskalem nigdy na zewnatrz, tylko w pomieszczeniu, ale kilka uwag:
- softbox 60x60 nie oswietli calej postaci rownomiernie, ja uzywam 60x90 i jest ciezko.
- jedna lampa C580, w "miare rowno" wypelni 60x90, z wiekszym juz bedzie problem.
Ja bym proponowal
- stripa 120x40 (jakby dalo sie dwa flashe zamocowac, byloby pieknie)
- dwie sztuki 60x60 lub 60x40 ustawione pionowo
Jakiegos wielkiego doswiadczenia w blyskaniu nie mam, wiec moge nie miec racji :)
[QUOTE=helios;1241533]Te softboxy występują jeszcze w rozmiarze 80x80 - ja rozważam taką właśnie opcję do mojego Metza. Ew. paraslokowy softbox 60x90.
Tu mają sporo tego: Softboxy reporterskie
Wszystko zalezy jaki efekt chcesz uzyskac i w jakich warukach robisz zdjecia. W plenerze mamy przeciez dostepne slonce (chociaz nie zawsze)
W sloneczny dzien ustawiasz slonce jako swiatlo glowne, a softbox (60x60) jako wypelnienie to wystarczy, zawsze masz blende do pomocy.
W pochmurny dzien, gdzie swiatlo sloneczne sweci z kazdej strony, swiatlo glowne musisz dostac z blysku. Aby zachowac pozory, musisz softboxa ustawic tak by swiecil z gory i wtedy juz zaczyna byc problem z rownomiernym oswietleniem.
Jezeli slonce ustawisz w kontrze (np. "romatyczno-artystyczne" zachody slonca ;)) to 60x60 bedzie za malo zeby oswietlic cala postac.
Jezeli fotografujesz modelke w bikini (albo bez ;)) to nierownomierne oswietlenie spowoduje duze roznice w kolorze skory na twarzy i nogach. Ciezko to wyrownac w PSie (wtedy robimy plastik na calosci ;))
Z modelka ubrana jest latwiej, bo mamy widoczna tylko "gola" twarz i nie ma innego punktu odniesienia. Ubranie na dole ciagniemy w PS'ie (jak to pani mloda to trenujemy robienie z szarego bialy ;))
To tyle problemow z ktorymi ja sie spotkalem osobiscie.
Zacznij od tego softoboxa 60x60 + blenda + slonce i zobaczysz jakie beda efekty. W tym zestawie problemem jest ze slonce nie zawsze swieci tam gdzie chcemy i tak jak chcemy.
Usjwo Twój post już mi wiele wyjaśnił:) Teraz przystępując do pierwszego treningu z oświetleniem w plenerze, będę wiedział, od czego w ogóle zacząć.
Zamawiam softbox 60x60 i blendę.
Dzieki!
mam takie pytanie bo są 2 rodzaje mocowań, jedno jest takie, że lampe wkłada się od zewnętrznej strony i odbija się po czym przechodzi przez materiał (jest to stosowane w phottix easy up) a drugi rodzaj jest taki, że wkładamy lampę do środka od wewnętrznej strony. Moje pytania brzmi w którym przypadku mamy mniejsze straty oświetlenia ? :)
Nie jestem expertem, ale chyba wyjdzie podobnie.
Przy softboxach shootthrough (czyli lampa z tyłu) i tak stosuje się conajmniej 2 panele dyfuzyjne. W w rozwiązaniu z odbiciem wewnątrz softbox'a to już jest traktowane jako rozproszenie + jeden panel dyfuzyjny.
Rozwiązanie 1 ma tę niewątpliwą zaletę, że przy braku zdalnego sterowania mocą byłysku, znacznie łatwiej i szybciej można zmienić ustawienia lampy.
W drugim przypadku, trzeba odpinac panel dyfuzyjny, żeby dostać się do lampy.
No właśnie próbowałem to rozgryźć, dziękuję za pomoc, wtedy tylko zabawy z wyzwalaczami przenoszącymi Ettl nikt przecież nie będzie za każdym razem tego otwierał :)
Odpowiem Ci najprosciej jak się da i mój sposób nie pochłonie dużej ilosci pieniedzy a da swietne efekty.
1.kupujesz 3 lampy typu National
++ Lampa błyskowa - National PE-3057 ++ (4940756209) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
mam na mysli tanie lampy błyskowe na stopke.
2.Dokładnie tyle samo statywów i stopek pod lampe:
UCHWYT REPORTERSKI do lampy błyskowej i parasolki (4944131115) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
3. do kazdej lampy dokupujesz sterownik radiowy + sterownik dla aparatu - wyjdzie CIe z grubsza 4x wyzwalacz
Wyzwalacz radiowy PT-04 na gorącą stopkę 4K/AAA (4869999836) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
To jedynie przykład! ;) ale mając 3 światła z wyzwalaniem radiowym juz jestem mocno do przodu w dodatku za małe pieniądze.
JAK TO DZIAŁA? a tak że jak masz za mocne światło to albo na lampie zmieniasz na połowe mocy albo odsuwasz ją kawałek (natężenie światła maleje z kwadratem odległosci ;) chyba dalej nie musze tłumaczyc?)
Po kilku próbach bedziesz miał potezny sprzet do fotografowania z wykorzystaniem światła błyskowego:)
ps. to jakie modyfikatory światła na to załozysz to już Twój wybór pod wzgędem efektu koncowego jaki chcesz uzyskać ;)
Pozdrawiam!