Odp: Oszust obecny na OLX.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
Ehhhh.... tak, jak pisze "adawro", coraz częściej (głównie) na allegro piszą na maila osoby z wysp i Nigerii i proponują atrakcyjne ceny, a nawet zgadzają się na podaną przez Ciebie kwotę (nawet jak jest z kosmosu). Zasada jest prosta. On robi fikcyjny przelew, z drugiego konta podszywa się pod bank i pisze, że pieniądze są w depozycie banku do momentu, kiedy się nie wyśle nr listu przewozowego. Wtedy jak się to uczyni to oszust próbuje doić ile wlezie i pisze teksty typu, że "wszystko pięknie, tylko musisz jeszcze przelać w depozyt poprzez Western Union równowartość przedmiotu, ponieważ bank potrzebuje uwiarygodnić osobę sprzedającą, jeżeli to uczynisz bank zwolni pieniądze z depozytu i całośc przeleje na Twoje konto". Masakra... człowiek, człowiekowi wilkiem :/ A najgorsze jest to, że ludzie się na to nabierają :/
Temat mi jest o tyle dobrze znany, że ostatnio koleżanka miała taką sytuację. Koleś ze Szkocji był zainteresowany jej aparatem, wartym 100 zł. Oszust dawał za niego 200 zł. Za wysyłkę zapłaciła 120 zł, a potem je@#$bany jeszcze chciał ją na drugie tyle gotówki naciągnąć. Dopiero Pani w WU otworzyła jej oczy. Wygooglowała oba maile, z którego pisał oszust (jego i rzekomo banku) i wszystko było jasne. Podszywał się pod kilkanaście adresów. Jak poszła na policję, to powiedzieli jej że szanse (pomimo adresów wysyłki) sa bardzo małe, a współpraca z policją z innymi krajami raczej w takich przypadkach nie wchodzi w grę - mała szkodliwość czynu.
Gdyby w grę wchodziła większa kwota to by się nawet poleciało do UK ;)
Ostatnio jak sprzedawałem 6D to miałem kilka takich "propozycji". W jednym przypadku to nawet zażądałem cenę 8500 tys. zł... Oszust zgodził się bez mrugnięcia okiem :D
Ja też mam ostatnio takie propozycje na zakup mojego sprzętu. Tylko nie miałem pojęcia, że proceder jest aż tak bardzo rozpowszechniony. Pierwsza sytuacja dotyczyła obiektywu 400/5.6 . Rano zaglądam na maila, a tu obiektyw sprzedany. Od razu zapala się lampka. Nikt nie spytał szerzej o stan, nie targował się. Okazało się, że ktoś przejął konto na allegro i poprosił o wysyłkę do UK. Szybko zgłosiłem sprawę, konto zostało zablokowane, prowizja za sprzedaż umorzona i wystawiłem obiektyw raz jeszcze. Teraz sprzedaję 7D z opcją kup teraz. Na ostatnie 4 zapytania o aparat, 3 okazały się próbami oszustwa. Trochę mnie przeraża skala tego procederu. Ja jestem już mocno wyczulony na tym punkcie, ale ten wątek jak i inne podobne powinny być przestrogą dla przyszłych sprzedających.
Witam.
Piszę tutaj aby ostrzec innych użytkowników portalu OLX.pl Oszust, który wyłudza kasę i usuwa konta. Podaje dane i linki do aktualnie trwających aukcji na olx.pl:
Tablet Samsung Galaxy Tab S SM-T805 LTE gwar 2l Wysoka KamieĹska ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl)
AIRPRESS HK650 kompresor sprÄĹźarka 10bar 270l 400V Wysoka KamieĹska ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl)
nr konta bankowego na które życzy sobie wpłat: 35 1090 0075 4172 2310 7124 8878
maile: mistarz.1980@wp.pl, madej.1981@wp.pl
Gościu podaje fałszywe dane Rafał Madej adres również fałszywy: Wysoka Kamieńska 11
--- Kolejny post ---
Zapomniałem o nr tel: 727 278 267 oraz 727 278 271
chyba kolejny miszcz, który przedpłacił na OLX....
Cytat:
Zamieszczone przez
mateusz53
nr konta bankowego na które życzy sobie wpłat: 35 1090 0075 4172 2310 7124 8878
maile:
mistarz.1980@wp.pl,
madej.1981@wp.pl
Gościu podaje fałszywe dane Rafał Madej adres również fałszywy: Wysoka Kamieńska 11
--- Kolejny post ---
Zapomniałem o nr tel: 727 278 267 oraz 727 278 271
Gość proponuje - jako pierwszą opcję - odbiór osobisty...gdzie tu oszustwo?
Dodatkowo przy tablecie jest FV z Polkomtela z danymi nabywcy....
Jak sprzedawałem swoje body na popularnym serwisie aukcyjnym otrzymywałem podobne propozycje, ba - nawet otrzymywałem potwierdzenia wpłat i wyboru opcji wysyłki sygnowane przez allegro, oczywiście podrobione. Sprawę przekazałem wyżej i usunęli konto typa. Trzeba być czujnym .
A kto normalny placi hajs po kilku mailach czy telefonach. Ile razy mozna walkowac to samo, ludzie sami sie prosza zeby ich okradac.. echh.
Wysylka za pobraniem ze sprawdzeniem zawartosci lub allegro a najlepiej odbior osobisty.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
A kto normalny placi hajs po kilku mailach czy telefonach. Ile razy mozna walkowac to samo, ludzie sami sie prosza zeby ich okradac.. echh.
Wysylka za pobraniem ze sprawdzeniem zawartosci lub allegro a najlepiej odbior osobisty.
Ludzie są leniwi, ostatnio miałem fazę na sprzęt sportowy, zmieniałem, sprzedawałem i byłem w szoku, że po paru minutach rozmowy ludzie nie chcą, żadnego allegro ani nic z tych rzeczy. No, ale ja w tym przypadku stałem po lepszej stronie barykady. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
Ludzie są leniwi, ostatnio miałem fazę na sprzęt sportowy, zmieniałem, sprzedawałem i byłem w szoku, że po paru minutach rozmowy ludzie nie chcą, żadnego allegro ani nic z tych rzeczy. No, ale ja w tym przypadku stałem po lepszej stronie barykady. ;)
Też unikam sprzedaży na allego bo w tym chorym kraju skarbówka może się doczepić do wszystkiego.