Odp: AF w 5D Mark III - chaotycznie poruszające się obiekty.
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
A po co przekadrowywales?
To jest inspirujące pytanie, warto by taki wątek stworzyć.
Wady i zalety przekadrowywania, w różnych sytuacjach fotografowania.
Fotografuję głównie "sytuacje, ulice, pejzaże" a więc głownie statyczne, z ręki i ze statywu.
Z ręki prawie zawsze przekadrowywuję, korzystam ze środkowego jednopunktowego (lub rozszerzonego) AF.
Cel główny to szybkość wykonania i panowanie nad głębią ostrości.
Mam ustawione Av, dla C1 Av=5,6 a dla C2 Av= 2,8 lub pracuje w trybie P
Na statywie pracuję w LV.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Gargins
A byłeś kiedyś na dziecięcym baliku gdzie światła jest tyle co kot napłakał?
Nawet ostatnio robilem zdjecia gdzie jeszcze mniej swiatla?
Czemu uzywasz tylko case1 uniwersalna, skorzystaj z innych, jesli chcesz trafic w oko to ustaw af punkt precyzyjny i trafisz w srodek oka?:idea:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Jeśli przytrzymasz włączony AF (obojętnie czy spustem migawki czy przyciskiem Af-on), to uważasz, że AF poczeka na Twój "obiekt"? - Nie, AF wyostrzy od razu na to, co znajdzie na swojej drodze, np. na tło oddalone o 5 czy tam 200 metrów od płaszczyzny występowania obiektu. Sama instrukcja obsługi nie wystarczy do poznania tego systemu, trzeba go wziąć do ręki, a wtedy czar pięknych papierowych formułek pryska. Ten AF widzi w kadrze wszystko("śmieci" też), w odróżnieniu od wielu fotografów. Już niejeden się o tym przekonał, czy to przesadzając z czułością śledzenia, czy to szafując AF-Spot'em. Po drugie, sam na pewno wiesz używając Canona, że "wyostrzy natychmiast" może mieć wiele znaczeń, niekoniecznie dosłownych ;).
Nie będę analizował całego Twojego posta, powiem tylko, że jest przyrostem formy nad treścią. To co napisałeś, ma się nijak do tego co napisałem ja. I uwierz mi, nie znam tego tylko z instrukcji. Napisałem tylko, że AF ostrzy natychmiast na obiekt w jego obrębie, wiec jest oczywiste, że również na tło.
Dobrze by było przerzucić ten wątek tutaj: http://www.canon-board.info/canon-ds...ien-afa-88605/. Powyższa dyskusja jest idealną jego kontynuacją i może przywróci go do życia.
W najbliższym czasie mam ponownie okazję odwiedzić przedszkolaków podczas balu przebierańców. Tym razem pójdę w kierunku krzyżowych punktów AF. Mam nadzieję, że będzie lepiej:) Przekonam się o tym niebawem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Jeśli dzieci Ci biegały tak jak piszesz wyżej, to trzeba było pstrykać w AI Servo, używając punktowego obszaru AF i używać serii, nie oszczędzać migawki. W dynamicznych sytuacjach nie ma czegoś takiego, jak 100% trafionych zdjęć. Czasem jest w takiej sesji tylko kilka ostrych zdjęć, ale chodzi o to żeby było chociaż jedno światowe .
Z mnogości ustawień AF najczęściej używam powyżej wymienionego.Mam wtedy najwięcej trafień.Przekonały mnie o tym zawody modeli,ależ one miały przyśpieszenia :shock: .
I jak w koncu spisuje sie to all servo w 5 d mark III w reportazach slubnych , tancach itd? Jesli macie jakies patenty piszcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Dzięki, pisząc patent chodziło mi o najlepsze ustawienie all-servo (które zostało przesadnie rozbudowane) do np tanców na slubie itd.Zapytam więc krótko które jest najpewniejsze przy którym jest najwięcej trafien ? Bardziej od suchych teorii wole opinie uzytkowników do których kieruje to pytanie.