Odp: Wymiana sprzętu na wyższy model
Ja przesiadłem się z 450D na 6D. Polecam to rozwiązanie. Na koncertach będziesz mega zadowolony.
No cóż to wybór jest prosty- 6D. Dziękuję za pomoc i opinię. Zostaje tylko kupić i się cieszyć. Myślicie by czekać do okresu świątecznego? Spadną ceny?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
A ja się dziwię , że ktoś w ogóle publikuje nieostre foty... bo to raczej świadczy o podejściu tej osoby do foto i sprzęt nie ma tu nic do rzeczy.
Mi też się udaje zrobić wiele fot nieostrych 6d, ale jak potem sobie analizuję dlaczego tak się stało, to dochodzę do wniosków, że to jednak moja wina i w życiu takich fot nie pokazuję nikomu, etap wrzucania wszystkiego do sieci jak leci już mam dawno za sobą ;)
może po prostu nie wie że trzeba wyostrzyć po zmniejszeniu, a i pomniejszać też trzeba umić - czynników jest sporo i sporo można zepsuć, postproces to duża (o ile nie większa) część tych odlotowych fotek (wywołujących wow i opad szczęki) jakie czasami oglądamy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy9
Koleżanka nabyła 5D mk II i patrząc na jej zdjęcia stwierdzam, że nie kupiłbym tej puszki, mogąc wybierać m.in w 6D. Może to wina fotografa albo po prostu trafiła na zwalony sprzęt. Tak czy inaczej 3/4 zdjęć które publikuje jest nieostra. Nieostrości są takie, że widać nawet w małych rozmiarach. Myślę, że wina może być w wadliwym body / szkle / złym użytkowani. Tak czy inaczej takie przykłady nieco mnie zrażają. Nie jest to jednak opinia wydana na podstawie moich własnych doznań z użytkowania, bo na dobrą sprawę nigdy nie miałem dwójki w rękach - więc należy ją traktować z przymrużeniem oka. Brałbym 6D tak, czy inaczej.
Używałem 5DII przez 3 lata i jakoś nie zauważyłem, żeby miał większe problemy z AFem. Jak słyszę, że ktoś publikuje 3/4 zdjęć nieostrych, to albo jest to celowe, albo niedowidzi. Nawet gdyby aparat był wadliwy, to każdy potrafi takie zdjęcia odrzucić... . 6D ma lepszy punkt centralny, boczne podobnie jak w 5DII nie są rewelacyjne, ale spokojnie da się z nich korzystać. Na stan dzisiejszy też wybrałbym z tych 2-ch 6D ale na pewno nie z uwagi na AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Deathscythe
Myślicie by czekać do okresu świątecznego? Spadną ceny?
Spaść raczej nie spadną, bo przed świętami raczej jest odwrotnie. Jak masz kasę, to kupuj a nie czekaj, pomyśl ile przez ten czas fajnych ujęć może uciec...
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
może po prostu nie wie że trzeba wyostrzyć po zmniejszeniu, a i pomniejszać też trzeba umić - czynników jest sporo i sporo można zepsuć, postproces to duża (o ile nie większa) część tych odlotowych fotek (wywołujących wow i opad szczęki) jakie czasami oglądamy.
Przy wyostrzaniu przed zmniejszeniem efekt jest raczej odwrotny - zdjęcia są przeostrzone a nie rozmyte i wyglądają fatalnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Przy wyostrzaniu przed zmniejszeniem efekt jest raczej odwrotny - zdjęcia są przeostrzone a nie rozmyte i wyglądają fatalnie.
Jaś pisał o wyostrzaniu po zmniejszeniu.
Zresztą - przed zmniejszeniem (na etapie wołania rawa) też z reguły trochę się wyostrza. Po prostu wystarczy to robić "z głową".
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Zresztą - przed zmniejszeniem (na etapie wołania rawa) też z reguły trochę się wyostrza. Po prostu wystarczy to robić "z głową".
Dzięki że ktoś czuwa, bo już myślałem że spałem rano jak to pisałem. Wyostrzanie to nie jest prosty proces są rożne szkoły, ale zwykle wykonywane na różnych etapach daje lepsze rezultaty niż jednokrotnie pod konkretne zastosowanie - wyostrzanie po zmniejszeniu to raczej standard jest. Samo zmniejszanie to mz temat o porównywalnej komplikacji. Kiedyś przeczytałem takie zdanie - nie ma zdjęć nieostrych są po prostu źle wyostrzone :) - nie jest to oczywiście cała prawda ale w sporej części tak właśnie jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Zgadza się, ale to tak zabrzmiało, jakby osoba wklejająca zdjecia robiła to odwrotnie, czyli przed zmniejszeniem. To prowadzi właśnie do przeotrzenia zmniejszonych fotek a nie rozmycia i o to mi chodziło ;).
Dobrze napisałeś - na etapie RAWa "trochę" się wyostrza. Niektórzy po prostu tu mocno przesadzają a potem efekt jest jaki jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Kiedyś przeczytałem takie zdanie - nie ma zdjęć nieostrych są po prostu źle wyostrzone :) - nie jest to oczywiście cała prawda ale w sporej części tak właśnie jest.
Pewnie są specjaliści, którzy ostrość potrafią wyciągać z bokeh ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Pewnie są specjaliści, którzy ostrość potrafią wyciągać z bokeh .
Nie zapominaj o detalu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Zgadza się, ale to tak zabrzmiało, jakby osoba wklejająca zdjecia robiła to odwrotnie, czyli przed zmniejszeniem. To prowadzi właśnie do przeotrzenia zmniejszonych fotek a nie rozmycia i o to mi chodziło ;).
Dobrze napisałeś - na etapie RAWa "trochę" się wyostrza. Niektórzy po prostu tu mocno przesadzają a potem efekt jest jaki jest.
Pewnie są specjaliści, którzy ostrość potrafią wyciągać z bokeh ;).
bokech to bokech myślę że niewiele tam do roboty, ale twarz modelki to już jest temat, ja właściwie tak teoretycznie tylko, bo podobnie jak wszyscy ;) efekt uzyskuję już w aparacie i postproces to dla mnie sprawa marginalna ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
bokech to bokech myślę że niewiele tam do roboty, ale twarz modelki to już jest temat
No a jakbyś miał wyciągnąć twarz modelki z bokehu :mrgreen:???