a czy mogę dokupić do tego jeszcze światło stałe? abym mógł dodatkowo sobie doświetlać w domu lub kombinować ze światłem? jakiś softbox lub większa okta na 5 żarówek?
Wersja do druku
a czy mogę dokupić do tego jeszcze światło stałe? abym mógł dodatkowo sobie doświetlać w domu lub kombinować ze światłem? jakiś softbox lub większa okta na 5 żarówek?
JASNE, że możesz pytanie czy to ci potrzebne. Nie lepiej kupić 2x lampa i 2x softbox plus blenda i grid a później myśleć czy cos jeszcze jak nie wystarczy światła?
Nie ma większego sensu łączenie światła stałego z błyskowym, poza sytuacjami kiedy fotografujesz na długim czasie. Stałe światło o którym wspominasz jest wielokrotnie słabsze od błysku i przy normalnych czasach1/125-1/200 w ogóle nie będzie widoczne na zdjęciach. Musiałbyś wszystko dostosować do mocy tego światła - wydłużyć czas, otworzyć obiektyw, osłabić błysk (jeśli się da). No chyba, że tak właśnie chcesz robić.
Pytam o światło stałe, ponieważ przeglądając turtoriale wszędzie są lampy błyskowe oraz światła stałe:) Scoot Kelby też w sumie mówi, że lepiej używać światła stałego, ponieważ widać od razu dany efekt i ułatwi to początkującym osobom fotografowanie. Więc tak tylko pytam:) a powiedzmy,że mam 2 lampy błyskowe i np chcę jakieś światło punktowe, dające jakiś klimat wtedy jak to ogarnąć? np. tło jest czarne, ale dobiega z niego jakiś kolor czerwony lub pomarańczowy, albo jest postać na czarnym tle i pada na nią pomarańczowe światło?
Dla początkujących to jedynie lampy błyskający z światłem modelującym stałym są sensowe. Osobno stałe+błysk radzę odrzucić bo więcej sobie w głowie namieszasz. Metodą prób i błędów, ćwicz a nie kombinuj.
Podaj przykład za pomocą zdjęcia. Bo wystarczy nasadka żelowa (odpowiedni kolor) na lampę + nałożyć strumienicę światła (albo zrobić samemu rurkę-nasadkę na lampę) i masz światło punktowe o odpowiednim kolorze. Licz się z tym, że wszelkiego rodzaju nasadki osłabiają błysk i degradują obraz.
tak na szybko znalazlem, mniej wiecej cos takiego Glamor photo and lighting setup with Strobe and Strip Softbox by Pawel Spolnicki (1/80, 3.2, ISO: 320) i Glamor photo and lighting setup with Strobe, Reflector and Beauty Dish by Pawel Spolnicki (1/160, 8, ISO: 100), albp jak jego twarz jest tak doswietlona, a reszta nie?
czego nie wiem?no czy użyto światła ciągłego czy błyskowego? światło punktowe również nie wiem jakie jest:/
ok. a tutaj? One Day Fashion Shoot by Karl Taylor - YouTube używane jest światło ciągłe i błyskowe. Beauty dish świeci cały czas, oświetlenie cały czas, lecz przy robieniu zdjęcia jakby gaśnie i ten wielki parasol również świeci ciągle, a podczas pstryku przygasa.
How to: Flash Photography - Bikini Powder Girl - YouTube tu również świeci ciągle, a przy robieniu zdjęciach przygasa???