Odp: Zdjęcia Pary a ostre twarze
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
A jak działa A-DEP w nowych canonach? W czasach analogowych były dwa rodzaje:
1. najpierw ostrzyło się na najdalszy punkt potem na najbliższy i aparat dobierał przysłonę - tak miał EOS 5 i to mi odpowiadało
2. aparat dobierał przysłonę tak, aby wszystkie punkty AF były w głębi ostrości - tak miał EOS 300 i to było dla mnie bezużyteczne
1. tak samo miał EOS 50E - i nazywało się to tylko DEP - taki półautomatyczny - raz ustawiasz ostrość na jeden punkt potem na drugi i przy trzecim naciśnięciu ustawiał ostrość pomiędzy odległościami i dobierał przysłonę - czasami migał brak zakresu.
2. A-DEP - automat na ogół w seri EOS XXX EOS XXXX - przysłona i ogniskowa tak dobierana aby wszystkie punkty AF miały być ostre
Należy dodać, że tryb A-DEP był tak bezużyteczny, właśnie przez to, że automatycznie dobierał punkty ostrości, że został skasowany w 650D. Gdy wcześniej miałem 350D to coś nim próbowałem ale zmusić aparat do tego by ostrzył na tych dwóch punktach jakie chcę było niemożliwością.
Czyli tego trybu DEP, który działał jak trzeba już nie ma w żadnym aparacie. Szkoda.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
ustawiał ostrość pomiędzy odległościami i dobierał przysłonę - czasami migał brak zakresu.
W A-DEP nie miga tylko robi zdjęcie, może stąd rozczarowanie. Ja traktuje ten tryb jako typowo wycieczkowy i w tej roli się sprawdza.
edyta
Podczas robienia zdjęcia widać które punkty AF wziął pod uwagę, więc czasem trzeba delikatnie zmienić kadr aby złapały tam gdzie My chcemy. A że AF w serii xxxD jest jaki jest to tak działa tryb A-Dep..