Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zdjęcia Pary a ostre twarze

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar pawel1178

Domyślnie Zdjęcia Pary a ostre twarze

Witam zwracam się do was z kolejna prośbą i radą Mam nadzieję że pomożecie, otóż robiłem zdjęcie dwóch osób siedziących na ławce na statywie w trybie LV i kwadracik skierowałem na jedną twarz i to ona została ostra a druga twarz jest mniej ostra, w jaki sposób to wyeliminować ? robię na przysłonie 2.8 aby uzyskać ładne rozmycie

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Domyślnie Odp: Zdjęcia Pary a ostre twarze

poczytaj o GO.
    ebe ebe

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez pawel1178 Zobacz posta
    Witam zwracam się do was z kolejna prośbą i radą Mam nadzieję że pomożecie, otóż robiłem zdjęcie dwóch osób siedziących na ławce na statywie w trybie LV i kwadracik skierowałem na jedną twarz i to ona została ostra a druga twarz jest mniej ostra, w jaki sposób to wyeliminować ? robię na przysłonie 2.8 aby uzyskać ładne rozmycie
    Udało ci się to, co zamierzałeś uzyskać. Jedna twarz jest ostra druga rozmyta

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Udało ci się to, co zamierzałeś uzyskać. Jedna twarz jest ostra druga rozmyta
    haha no właśnie chciałem aby 2 twarze były ostre a tło rozmyte

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

ma też znaczenie pod jakim kątem jest aparat w stosunkudo fografowanej osoby, musi byc 90 stopni, a wtedy da sie i na f2
    kwestia wprawy

Coś już napisał

Możesz w takim przypadku:
    a) poczytać, poeksperymentować, ogólnie zdobyć więcej wiedzy
    b) stackować
    c) domknąć przesłonę, by mieć obie twarze w ostrości.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

To nie takie proste... dużo zależy od tego jaką miałeś ogniskową oraz jaka była odległość.
    Możesz np. podostrzyć drugą osobę i odsłonić ją na warstwie w programie, albo ustawić ostrość pomiędzy dwoma osobami i pokombinować z rozmyciem i podostrzeniem fragmentów zdjęcia.
    Może po prostu ustaw ich tak na tej ławce by byli w miarę jak najbliżej wspólnej płaszczyzny? Jedna osoba siedzi oparta, druga podparta na łokciach i tułowiem skierowana w stronę obiektywu.

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    To nie takie proste... dużo zależy od tego jaką miałeś ogniskową oraz jaka była odległość.
    Możesz np. podostrzyć drugą osobę i odsłonić ją na warstwie w programie, albo ustawić ostrość pomiędzy dwoma osobami i pokombinować z rozmyciem i podostrzeniem fragmentów zdjęcia.
    Może po prostu ustaw ich tak na tej ławce by byli w miarę jak najbliżej wspólnej płaszczyzny? Jedna osoba siedzi oparta, druga podparta na łokciach i tułowiem skierowana w stronę obiektywu.
    ogniskowa w moim przypadku to 50 mm, zdjęcie robione stałką 50 mm 1.8 II. Osoby były oboje oparci siedząc na ławce oraz byli przytuleni do siebie z głowami skierowanymi ku siebie, i tak jak pisałem ostrość ustawiłem na jedną twarz i zdjęcie nie wyszło tak jak bym tego chciał, czy jeżeli ustawił bym ostrość tak jak piszesz pomiedzy dwiema głowami wtedy uzyskał bym obie ostre twarze ?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez pawel1178 Zobacz posta
    (...) czy jeżeli ustawił bym ostrość tak jak piszesz pomiedzy dwiema głowami wtedy uzyskał bym obie ostre twarze ?
    No, prawie. Trochę bliżej pierwszej twarzy, bo głębia nie rozchodzi się po równo przed i za punktem ostrzenia, a przysłonę ustawić na wielkość wystarczającą do uzyskania właściwej głębi ostrości. Wszystko obliczysz sobie kalkulatorem głębi ostrości.

Brak lektur się kłania. Żeby nie zostać objechanym na tym forum musisz teraz obiecać, że jutro pobiegniesz do księgarni po książkę z podstawami fotografowania.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał

O, są jeszcze opcje: obiektyw tilt/shift, lens whaking, lensbaby

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów