Odp: Czy wszystkie 16-35/2.8L II są takie złe, czy mam trefny egzemplarz ?
Dostałem przed chwilą sample korafa ( jeszcze raz dzięki ! ) i rzeczywiście wyglądają zdecydowanie lepiej niż moje mydełko. Co do tokiny, to
1. Musze sprawdzić ile zdjęć robiłem @35mm.
2. Ile waży tokina w porównaniu z 16-35
Cytat:
Zamieszczone przez
Szank
1. Musze sprawdzić ile zdjęć robiłem @35mm.
2. Ile waży tokina w porównaniu z 16-35
W moim przypadku wagę raczej pomijam i ogniskową 35 mm również z racji przyszłego zakupu stałki 35 mm. Najbardziej zależy mi na celnym i w miarę żwawym AF'ie:)
W związku z opiniami z tego wątku oraz takimi jak np. poniższa z innego:
Cytat:
Zamieszczone przez
ARN
Przez moje łapska przewinęło się kilkanaście egzemplarzy 16-35 II; zresztą cały czas go używam, bo to moje podstawowe, ulubione trio (16-35 2.8 II + 35L + 70-200 2.8 IS II); pierwszą sztukę kupiłem w dniu premiery i ten był najfajniejszy, natomiast żaden nie był demonem ostrości w rogach
Mogę tylko ze smutkiem stwierdzić, że każdy egzemplarz miał inną przypadłość/cechę. IMHO świadczy to o karygodnej niepowtarzalności egzemplarzy.
mam pytanie do obecnych i byłych użytkowników tego obiektywu - Czy odsetek wadliwych egzemplarzy EF 16-35 f/2.8 L II USM jest rzeczywiście tak duży jak sugeruje ARN i czy trafić na przyzwoicie wykonany egzemplarz jest aż tak trudno :?: :?: :?:
Miałem 2 egzemplarze 16-35/2.8 II, jeden i drugi kupiony od Tipa z tym, że drugi egzemplarz był z USA i w żadnym nie stwierdziłem aby był wadliwy, ten z USA (patrz wyżej post #21) subiektywnie wydawał mi się nawet nieznacznie lepszy optycznie niż pierwszy, ale nie było tu mowy o "karygodnej niepowtarzalności".
Ja na swój egzemplarz również złego słowa nie powiem. Kupiony w fotorimex'ie. Używam właściwie jedynie do sesji wnętrz, więc pracuje na f/8-16mm i na ostrość nie narzekam. Niestety muszę się z nim pożegnać ze względu na konieczność kupna innej ogniskowej :( Jest to moja pierwsza L'ka i nie zawiodłem się na jakości, także chyba faktycznie to może kwestia akurat tego egzemplarza, na który trafiłeś.
5D3 + 16-35 II, 16mm, f/2,8 ISO 1600, tylko CR2 -> jpg
Ekran (w naturze) jest panoramiczny, wyokrąglony
Po "obróbce"
http://public.fotki.com/janusz-pawla...307.html#media
jp
jan pawlak twój egzemplarz był wybierany, czy "pierwszy z brzegu"?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
jan pawlak twój egzemplarz był wybierany, czy "pierwszy z brzegu"?
Wybierany w tym sensie, że w sklepie był jeden i ten wybrałem :lol:
jp