Odp: ColorChecker Passport różnice w produktach..
Passport jest wielce ok. Używam i dobrze mi z tym. Do sesji biznesowej w świetle lamp ulicznych (jak często zdarzają się takie?) pewnie bym użył "z czystej ludzkiej ciekawości" ;), jednak tworzenie uniwersalnego profilu do np. "światła sodowego" moim zd. jest trochę bez sensu, bo o ile biorąc pod uwagę tzw. światło dzienne możemy się umówić, że występuje jakaś z grubsza powtarzalność barwy, to przy sztucznych źródłach światła typu miks lamp ulicznych, światła z okien domów i wystaw sklepowych mamy po prostu losowe oświetlenie koncertowe.
Stworzone z Passportem profile do światła dziennego dają w LR w moim przypadku (5D3) efekt kompletnie różny od profili Canona, a dość zbliżony do Adobe Standard lecz nie identyczny, ale MNIE zadowalający.
W oświetleniu mieszanym lub sztucznym i tak trzeba szukać złotego środka, ale Passport przydaje się do złapania kontekstu.
Trzeba też wyraźnie rozgraniczyć dwa aspekty stosowania narzędzi typu Passport - profil kolorów matrycy aparatu, oraz balans bieli właściwy w zasadzie dla indywidualnej sesji czy ujęcia, a tu niektórzy koledzy zdają się nie rozgraniczać tych spraw.
Kupiłem Passporta by zapanować nad kolorystyką i odcieniami skóry modelki w jednej serii - jestem leszczem i zawsze mam z tym problem. Passport praktycznie z marszu (czytaj: po lekturze filmów instruktażowych) pomógł mi rozwiązać ten problem.
Mogę się podpisać pod tym, co wyżej powiedział Kuba1:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Passport jest wielce ok. Używam i dobrze mi z tym. [...]
W oświetleniu mieszanym lub sztucznym i tak trzeba szukać złotego środka, ale Passport przydaje się do złapania kontekstu.
no nie...to teraz pasuje kupić skoro koledzy tak zachwalają :)
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
no nie...to teraz pasuje kupić skoro koledzy tak zachwalają :)
O nie! Największy zakupoholik wrócił ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Z czystej ludzkiej ciekawości - mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie z udziałem lamp sodowych właśnie, wykorzystujący profil specjalnie do tego celu utworzony?
Jacku jak najbardziej, tylko wrócę do domu po zleceniu :)
Hehehe Ty mnie lepiej pokaż surowego jpga z lightrooma z ustawieniami z puszki i takiego wyprofilowanego jpga bez korekcji :) żebym naocznie się przekonał ;-)
Przykład z RGB LED - wieczorne niebo oczywiście wymaga dopracowania, bo naturalną rzeczy koleją ma zupełnie inne widmo niż ledy:
przed:
po:
czornyj, nie kusiło Cię nigdy aby wydrukować taki wzorzec mając zaplecze i odpowiednią wiedzę w temacie?
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroslaw.majcher
czornyj, nie kusiło Cię nigdy aby wydrukować taki wzorzec mając zaplecze i odpowiednią wiedzę w temacie?
Każde pole CC24 ma naniesiony odpowiednio dobrany pigment, naśladujący remisję naturalnych stubstancji (skóry, liści itp).
Po wydruku - nawet z mojego 12-o kolorowego iPFa - pola będą mieć zupełnie inne krzywe remisji spektralnej, więc szanse na to by to-to działało są marne, dlatego nawet nie próbowałem tego wzornika "podrabiać".
przyklad czornyj to dokladnie to, o czym pisalem.
wplyw uzywania ColorChecker'a jest w zasadzie nijaki.
zdjecie wyglada zle - w surowej formie, i zle po wspomaganiu sie w ustawianiu kolorow za pomoca ColorChecker.
tu za zolto, tu za niebiesko.
w zasadzie moznaby w momencie robienia fotki na tym molo obejsc sie bez zrobienia zdjecia ColorChecker'a (jako wzornik) i na czuja kombinowac z kolorami, tak aby znalezc przyjemny w odbiorze dobor suwakow ;)
nie lubie gdybać, ale w przykladzie zdjecia z tym molo az sie prosi aby napisac: kwestie swiatla/kolorow rozwiazalby strobbing :D
a efekt podejrzewam, ze bylby jeszcze lepszy niz idealnie zmierzony punkt WB czy inne prawie ze matematycznie wyliczone wartosci nastaw suwakow w ACR
"Za niebiesko" jest dlatego, bo niebo ma inne widmo niż oświetlenie sceny - na tego typu figle nie ma recepty (poza fotografią multrispektralną).
Zwróć uwagę, że skóra ofiar uzyskała jednak naturalną barwę - dzięki temu można w miarę szybko i sprawnie uzyskać spójną kolorystykę w obrębie całego materiału, a o ile poprawić na czuja niebo można w miarę prosto i szybko, o tyle uzyskanie takiego samego koloru skóry na kilkuset zdjęciach może być kwestią deczko problematyczną i pracochłonną.
Z uwagi na fizyczne ograniczenia fotografii cyfrowej CC24 nie jest uniwersalnym panaceum na całe zło tego świata i nie należy po nim oczekiwać cudów nazarejskich, jednak przy odrobinie wprawy i świadomym wykorzystaniu pozwala przyspieszyć obróbkę i uzyskać spójność barwną tam, gdzie nam na tym najbardziej zależy.