Odp: Jaka stałka do kompletu z 50mm 1.8 i 85mm 1.8?
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1717
Mam podobne zdanie;) Obiektyw muszę kupić lecz na "L" nie moge sobie pozwolić.. 85 1.8 jest naprawdę świetnym obiektywem:) Chyba postawię na 35mm, może się coś trafi na allegro, a jak nie to nową:)
Na imprezie zawsze, możesz doświetlić lampą, 50'tka na ff to standard lecz niektórym ta ogniskowa nie podchodzi i zakup 35 mm (canon na początek -> sigma) pozostaje. Wbrew pozorom między 28 a 35 jest różnica. Pytanie czy chcesz przejść na stałki, oraz czy 40D zostawiasz sobie jako backup? Proponuje upolować używanego canona 35 2.0 , 50'tkę wymienić na 85. Szkoda by Ci kadry uciekały. Jak koledzy wspomnieli na używanych szkłach odsprzedaż nawet po tej samej cenie. Mając tandem 35 +85 masz na cropie i ff różne ogniskowe (standrad+tele / szeroko + portret) Z spokojem dozbierasz sobie na C/S 35 mm 1.4 i przy zmianie, przyzwyczajenie z perspektywy zostanie :P
Aa tylko jest jeszcze canon 35 2.0 IS USM :-D
Ja właśnie zakupiłem 28 1.8 i powiem, że jak za ta kasę [1300] to jest to póki co dobry wydatek [używam 3 dzień]
Jeżeli 50 1.4 też będzie tak dobrym zakupem to rozważam pozostawienie sobie tylko 70-200 z zoomów i ew dalszą zabawę stałkami
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Ja właśnie zakupiłem 28 1.8 i powiem, że jak za ta kasę [1300] to jest to póki co dobry wydatek [używam 3 dzień]
Jeżeli 50 1.4 też będzie tak dobrym zakupem to rozważam pozostawienie sobie tylko 70-200 z zoomów i ew dalszą zabawę stałkami
W bywało tu nie raz, że jak ktoś zasmakował stałek nie wracał do zoomów :p
Jednak 35 2.0 IS USM jest 3x droższa od starej także odpada.
Nie wyobrażam sobie życia bez 70-200L :)
ew 300 albo 400 jako dodatek, ale to już inna kasa
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Na imprezie zawsze, możesz doświetlić lampą, 50'tka na ff to standard lecz niektórym ta ogniskowa nie podchodzi i zakup 35 mm (canon na początek -> sigma) pozostaje. Wbrew pozorom między 28 a 35 jest różnica. Pytanie czy chcesz przejść na stałki, oraz czy 40D zostawiasz sobie jako backup? Proponuje upolować używanego canona 35 2.0 , 50'tkę wymienić na 85. Szkoda by Ci kadry uciekały. Jak koledzy wspomnieli na używanych szkłach odsprzedaż nawet po tej samej cenie. Mając tandem 35 +85 masz na cropie i ff różne ogniskowe (standrad+tele / szeroko + portret) Z spokojem dozbierasz sobie na C/S 35 mm 1.4 i przy zmianie, przyzwyczajenie z perspektywy zostanie :P
Aa tylko jest jeszcze canon 35 2.0 IS USM :-D
Rzecz jasna że doświetlam lampą.. 50mm jest niestety za wąskie wiec musze mieć coś szerszego.. Jestem zwolennikiem stałek wiec tylko one wchodzą w grę.. 40d zostawiam bo w przyszłości planuje właśnie 85mm 1.8 kupić:)
Rozważam też zakup 28mm f2.8... zobaczyć co to warte.. a jak nie to 35mm 2.0;]
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1717
Rzecz jasna że doświetlam lampą.. 50mm jest niestety za wąskie wiec musze mieć coś szerszego.. Jestem zwolennikiem stałek wiec tylko one wchodzą w grę.. 40d zostawiam bo w przyszłości planuje właśnie 85mm 1.8 kupić:)
Rozważam też zakup 28mm f2.8... zobaczyć co to warte.. a jak nie to 35mm 2.0;]
35 2.0 i tak trzeba mocno przymykać dla poczciwych rezultatów. Jedynie co kusi to cena. Najciekawszym wyborem byłby 28 1.8 jednakże cena wysoka.
Co się tutaj zastanawiać 28 1.8 mam polecam. Używane z 7D oraz 1dmII więc... A jeżeli chodzi o rezultaty i masz budżet ograniczony to po prostu dozbieraj i będziesz zadowolony, ale czy bokeh też musi być jakiś taki ekstrawaganza ??
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszko666
Co się tutaj zastanawiać 28 1.8 mam polecam. Używane z 7D oraz 1dmII więc... A jeżeli chodzi o rezultaty i masz budżet ograniczony to po prostu dozbieraj i będziesz zadowolony, ale czy bokeh też musi być jakiś taki ekstrawaganza ??
No właśnie bokeh ma być przyzwoity ze względów na oświetlenie w klubie.. na 80% zdjęć będzie bokeh... Dozbierać nie mam czasu ponieważ przydałby mi się jak najszybciej.. aktualnie robie 50mm 1.4:D Przy większej grupce osób jest ciężko i zdjęcia są słabe ze względu na ogniskową..
W przypadku 35 2.0 jest taka śmieszna sytuacja, że przymykasz do granicy światła z zoomów.....
Skoro nie podoba Ci się bokeh z 28 1.8 to może sigma 24 1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ja się wyleczyłem ze stałek "L", fakt że fotografuję tylko amatorsko, ale okazało się że 35 2.0, 50 1.8 i 85 1.8 są w zupełności wystarczające. Tak na prawdę to zmieniłbym z tego kompletu tylko 50 1.8 na 1.4, ale nie lubię tej ogniskowej i najrzadziej jej używam więc szkoda mi kasy na wymianę.
To dobre szkła, póki nie spróbujesz 35L, 50L czy 85L ;). Później już się nie chce wracać do tych starych.
Cytat:
Zamieszczone przez
majson
Proponuję sprzedać 50 1.4,którą widzę u ciebie w stopce i dołożyć do sigmy 35 1.4.Przy ogniskowych 35 i 85mm wraz z puszkami ff i crop masz ciekawą opcję.Dodatkowo dokonujesz kompromisu między ceną a jakością,ponieważ oba szkiełka są ostre od pełnej dziury,szybkie,dobrze wykonane mechanicznie i uniwersalne.
Pomiędzy 35 i 50 jest duża różnica i ja bym się nie pozbywał 50-ki, chyba, że ma się kiepski egzemplarz. Osobiście najczęściej używam 35mm, ale bardzo często są sytuacje w których 50-ka jest niezastąpiona.