Odp: [recencja] ZEISS Sonnar 2/135 APO
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Przepraszam za OT, ale o czym Wy piszecie? Co poza zlotem zeissowców szykuje się za kilka dni we Wrocławiu?
Nic wielkiego, mam tylko nadzieję mieć Apo Sonnara w wersji ZE, który będzie się normalnie identyfikował w EXIF-ie :-D A koraf ma swojego MP 100 i planujemy zrobić małe porównanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Nic wielkiego, mam tylko nadzieję mieć Apo Sonnara w wersji ZE, który będzie się normalnie identyfikował w EXIF-ie :-D A koraf ma swojego MP 100 i planujemy zrobić małe porównanie.
Czy ta impreza będzie dostępna dla publiczności? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Czy ta impreza będzie dostępna dla publiczności? :)
Jak w Las Vegas: publiczność może patrzeć ale nie dotykać :-p
Faktycznie trochę nerwowo w tle. Nawet ja to dostrzegam tym razem. Ale ostrość wymiata. :D Kolorów nie docenię, bo chwilowo paczam na lapku. Fajny sprzęt. BTW to Zeiss 50 1.4 to i tak chyba najostrzejsza 50'tka. Przynajmniej wg optycznych.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Jak w Las Vegas: publiczność może patrzeć ale nie dotykać :-p
W takim razie poczekam na Waszą fotorelację z tej konfrontacji :evil:
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
BTW to Zeiss 50 1.4 to i tak chyba najostrzejsza 50'tka. Przynajmniej wg optycznych.
No nie ma bata, ale w praktyce jest zupełnie inaczej. Tyle warte testy na O.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
BTW to Zeiss 50 1.4 to i tak chyba najostrzejsza 50'tka. Przynajmniej wg optycznych.
Nieuważnie czytałeś ten test - nawet w podsumowaniu napisano:"niezadowalająca jakość obrazu na brzegu kadru dla okolic maksymalnego otworu względnego". Zeiss Makro-Planar T* 50 mm f/2 wypadł w teście optycznych pod tym względem lepiej.
Test Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
Kierowałem się tymi zdjęciami na dole. Zdjęcia ze środka kadru. Zresztą oni wtedy testowali ją tylko na APS-C. 50 F2 to już nie 50 F1.4. :) Ale tamto szkło to zupełnie inna liga.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Nieuważnie czytałeś ten test - nawet w podsumowaniu napisano:"niezadowalająca jakość obrazu na brzegu kadru dla okolic maksymalnego otworu względnego". Zeiss Makro-Planar T* 50 mm f/2 wypadł w teście optycznych pod tym względem lepiej.
Tak, szczególnie na f1.4
Cóż, testy testami a życie życiem. Mi mydełko na pełnej dziurze nie przeszkadza, nie razi. A powyżej f2 robi się już bardzo ostro.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Tak, szczególnie na f1.4
Jakość obrazka z Planara T* 50 mm f/1.4 IMO aż tak szczególnie na f/1,4 imponująca nie jest żeby właściciele Makro-Planara T* 50 mm f/2 mieli czego żałować :p
Mam nadzieję, że Apo Sonnarowi T* 135 mm f/2.0 na pełnej dziurze jest bliżej do Makro-Planara T* 100 mm f/2 niż do Planara T* 50 mm f/1.4 :)