Zamieszczone przez
krisu169
Panowie, w ostatecznym rozrachunku posłuchałem Pana haze i zakupiłem 28-105 rzeczywiście w rozsądnej cenie, a jednocześnie zasugerowałem się wpisem Pana artd4 i zamierzam uzbierać na 17-40L 4.0 co do górnego zakresu to jeszcze nie postanowiłem :)
Swoją decyzję o zakupie taniego obiektywu mogę uzasadnić tym, że staram się nie przekraczać wcześniej zaplanowanego budżetu, a skoro szkło jest tymczasowe to lepiej wydać mniej bo mniej się straci jak powiedział Pan haze :)
Jednocześnie zrobiłem sobie filtrację w Lr (wg zdjęć z Olympusa e510) jak poradził Pan Goranick i statystycznie wyszło mi, że dominowała ogniskowa 14 (FF 28) następnie 40 i 42 różnica kilku fotek na zbiór ok 5000 zatem po przeliczeniu wychodzi coś ok FF 85 i w ostatecznym rozrachunku ledwo 200 zdjęć z całego zbioru było zrobionych na ogniskowej 150 (najdłuższej jaką miałem) czyli FF 300 w tym wypadku.
Nie jestem jeszcze pewny czy w praktyce tak samo przełoży się to na pełną klatkę, ale mam dwa tanie obiektywy, które zawsze mogę zamienić na to co będzie potrzebne, choć 50 1.8 tak mi się spodobała, że wymieniłbym ją tylko na 50 1.4 :)
Dziękuję bardzo za wszystkie rady i jeśli można odświeżę temat jeśli coś dokupię nowego :) Choćby dlatego by ktoś kto będzie miał podobny problem będzie miał już gotowe wnioski.