Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Obiektyw do 1000zł

Mieszany widok

Domyślnie Obiektyw do 1000zł

Witam,
    na wstępie zaznaczę, że szukałem na forum pod hasłem jak w temacie, ale nie znalazłem nic podobnego, choć kilka tematów mnie zainteresowało.

Jestem początkującym fotografem i niedawno kupiłem sobie 5dmk1 + do tego 50 1.8 z polecenia znajomego.
    Otóż chciałbym bardziej wciągnąć się w fotografię i zasmakować każdej ogniskowej, żeby sprawdzić co tak naprawdę mi się podoba i co mnie wciąga. wcześniej miałem Olympusa e510 i do dłuższych ogniskowych jestem przyzwyczajony zważywszy na cropa, stąd chęć spróbowania czegoś szerszego co było mi obce, nie ukrywam jednak ze z czasem zabraknie mi czegoś dłuższego niż 50 więc i za tym będę się rozglądał.

Zastanawiałem się np. nad 28-70/F3.5-4.5, ale nie jestem pewny czy ten zakres na długo mi wystarczy, bo ani to szeroki kąt, ani tele bardziej jest rozszerzeniem 50, którą już posiadam. Przeglądałem tylko obiektywy Canona, bo szczerze mówiąc co do innych firm to nawet nie wiem jak będą one współpracowały.

Nie planuję zarabiać na sprzęcie dlatego nie zamierzam wydawać kroci na te niezbyt tanie zabaweczki Najchętniej kupiłbym sobie albo coś szerszego + tele najchętniej oba max 1500zł lub jakiś obiektyw, który chwyci mi zakres od szerokiego do tele, powiedzmy cos jak 24-105 na którą mnie nie stać tu bym celował max 1200zł, chyba że ktoś mnie skieruje w odpowiednią stronę.

Moje obecne pytanie, to jak się uczyć by nie zbankrutować W co się wkręcić by nie żałować, od czego mam zacząć?

Domyślnie Odp: Obiektyw do 1000zł

Przypadkiem trafiłem też na obiektyw sigma 17-70, co o nim myślicie, jak on współpracuje/sprawuje się? Do tego dorzuciłbym Sigma 70-300 F4-5.6 i chyba byłby już pełny zakres, który mnie interesuje. Jeżeli zainteresowałyby mnie szersze kąty to z szansę wymieniłbym sprzęt na coś lepszego, a tak miałbym uniwersalny zestaw.

PS. górnej wiadomości nie mogłem edytować już (??)
    Ostatnio edytowane przez krisu169 ; 13-04-2013 o 10:33

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Hmm, proponuje Ci zacząć albo od Sigmy, tamiego 28-70 ale ze światłem 2.8 , mając C50 1.8 stworzysz dobry duet, resztę kasy (te 600-700 zł) odłóż, kupisz lampę bądź dołożysz do Canona 70-200 L f4 , nie baw się w pół środki, skoro nie szastasz kasą na lewo i prawo, nie warto też pchać się od razu w wszystkie ogniskowe. Ewentualnie dla uniwersalności Canon 28-135 IS USM , podobno bardzo pożyteczny na 5D, wtedy za pół roku +- dozbierasz te 700 zł na elkę, choć się może okazać iż ogniskowe z tego zooma, Ci będą wystarczyć i zamienisz sobie na kita 24-105
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 13-04-2013 o 10:42
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Coś już napisał

35/2 i 85 1.8 i jesteś ustawiony do końca życia, zoomy olej

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Majkes Zobacz posta
    35/2 i 85 1.8 i jesteś ustawiony do końca życia, zoomy olej
    W tej opcji to zacząłbym od 85 1.8 i poczekał na szersze testy nowej sigmy 30 1.4, to raz a dwa lada moment Canon ma wypuścić nową 35'tkę :-) choć patrząć na jego trendy pójdzie w światło >2.8 ;/
    Jasne, że stałki są lepszym wyborem, jednakże autor chciał uniwersalności ...
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Nie wykluczam stałek, skoro mam już jedną mogę pójść i w kolejne, jednak nie wiem czy cena mnie nie odstraszy Chciałem poznać różne opinie, wówczas łatwiej będzie mi podjąć decyzję. Nad stałką 35 się już wcześniej zastanawiałem, ale stwierdziłem, że nie da mi aż tak szerokiego kąta gdyż w Olympusie miałem obiektyw 14-40 co po przeliczeniu na pełną klatkę dawało mi ok 28-80, czyli kąt szerszy niż 35, a chciałem sprawdzić coś jeszcze szerszego. Nie wiem, może to złe podejście ale jestem zwyczajnie ciekaw jak się robi takie zdjęcia.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez krisu169 Zobacz posta
    Nie wykluczam stałek, skoro mam już jedną mogę pójść i w kolejne, jednak nie wiem czy cena mnie nie odstraszy Chciałem poznać różne opinie, wówczas łatwiej będzie mi podjąć decyzję. Nad stałką 35 się już wcześniej zastanawiałem, ale stwierdziłem, że nie da mi aż tak szerokiego kąta gdyż w Olympusie miałem obiektyw 14-40 co po przeliczeniu na pełną klatkę dawało mi ok 28-80, czyli kąt szerszy niż 35, a chciałem sprawdzić coś jeszcze szerszego. Nie wiem, może to złe podejście ale jestem zwyczajnie ciekaw jak się robi takie zdjęcia.
    35 masz szerzej jak 50 :P , możesz sprzedać Canona 50 1.8 i kupić Canona 28 mm 1.8 + później 85 1.8 , jeśli Stałki Ci odpowiadają, ewnentualnie sigmę 24 mm

Wiem, że szerzej jak 50, ale ma mniejszy kąt niż 14-42 Olympusa ;P Poza tym jeśli miałbym kupić 28 1.8 i 85 1.8 to po co sprzedawać 50 1.8?

Coś już napisał

35/2 i 85 1.8 to łączny koszt 2, 2,5 tysiąca, tyle chyba masz?

Mieć mam, tylko jak na amatorskie podejście do tematu to łącznie sporo mi wyjdzie bo ok 5,5 -6 tysięcy z dotychczasowymi kosztami, a na takim sprzęcie warto by już zarabiać.

--- Kolejny post ---

Widoczki i portrety, raczej bez sportu jako takiego 50 1.8 nadaje się do portretów

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów