Obstawiam poruszenie zdjęcia.
Wersja do druku
Obstawiam poruszenie zdjęcia.
Wrócę z pracy i postaram się jakieś nieudane (moim zdaniem;p) fotki wrzucić ...
Swoją drogą-dzięki wszystkim za porady
A ja przekornie radziłbym zacząć od ustawienia AF wyłącznie na punkt centralny i od tego momentu kontynuować naukę ostrzenia za pomocą automatyki.
Gdy fotografuję zwierzaki zawsze mam punkt centralny (tryb one shot albo AI-no chyba że się rusza to servo) przesłona 7.1/8 czas poniżej 200 raczej staram się nie schodzić IS włączone
Przy ogniskowej 150-250 i czasie 200, a do tego jeszcze jak się obiekt nawet trochę rusza to cięzko będzie mu zrobić ostre zdjecie i tu nie chodzi nawet o sam fakt użycia IS nie chodzi, IMHO bezpieczny czas to się zaczyna od 320...
ok kilka fotek z dzisiejszego wypadu po robocie
wszystkie klikane na:
f8
iso 100
czas 320 z ręki
są to wycinki i to b duże z oryginalnych kadrów / wywołane z rawa bez wyostrzania
nadmienię jeszcze, że są też zdjęcia ostre...przynajmniej - dość ostre ;)
teraz na sam koniec-najlepsze z serii również po duużym cropie
i pełny kadr-to samo zdjęcie
Jakbyś jeszcze gdzieś nieskompresowane zawiesił i z exifem to można by coś więcej powiedzieć. Sądząc po śniegu AF chyba trafił. Więc albo nieco niedoświetlone, albo poruszone.
Doczytałem, że są parametry ekspozycji. Na długim końcu robiłeś? Ja bym nieco czułość podniósł i czas skrócił, nie przymykałbym też do f8. Ale nie znam tego obiektywu, którym focisz, więc raczej czysta teoria z mojej strony.
Ostatnie przyciąłbym bardziej panoramicznie - za dużo nieba.
Pozdrawiam
Zacznijmy może od tego, że światło słabe, i tu IMHO cudów nie będzie. Niestety światło to podstawa. Widzę to szczególnie np. na fotach samolotów, jak mam słabe światło to i mam wrażenie, że szkło do kitu, ale jak światło jest "dobre" to foty wychodzą super - piszę to zarówno w odniesieniu do C 55-250 jakiego miałem jak i T 70-300 VC USD.
Panowie ja się nic twórczo przy tym nie bawiłem ;) ot tak na żywo prosto z puszki wrzucam w celach kontrolnych/zapoznawczych...kadrowanie kolorki podostrzanie zabawa z balansem bieli innym razem ale nie przy tych fotkach-wszak to zwykłe gnioty ;) ku pamięci i tyle
ostatnie jak widać wyszło w miarę ale i tak szału nie ma - pozostałe..chybione i cholera wie dlaczego..poruszone? AF? piorun wie
biperek-klikane wszystko na 250mm
wszystkie na:
f8
iso 100
czas 320 z ręki (przez ucholoną szybę samochodu ;) )
bangi-fakt światło nędza...było już dość późno a ja właściwie pojechałem kliknąć jakiś kiczowaty zachodzik-przypadkiem wziąłem 55-250...fakt niestety faktem-że kilka nie nadaje się do nieczego ;/