Odp: World Press Photo 2013
Kolejny link: Sfałszowane zdjęcie dostało World Press Photo 2013? | Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich. Podtrzymuję swoje zdanie - tragizm wojny to jedno, ale takie "poprawianie" jak na przedmiotowym zdjęciu, to wykracza poza granice jakiegokolwiek smaku i świadczy zarówno o autorze jak i tych, co tę nagrodę przyznali. Znak czasów.
Co zrobił i jak zrobił? Bo tyle tekstu z którego nic nie wynika.
Do WPF powinni brać tylko RAW. Zresztą po tym zdjęciu widać, że jest ciągnięte w PS. Jedne z pierwszych komentarzy tutaj mówiły o tym.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Zauważam coraz większą z roku na rok "fotoszopowatość" tych zdjęć nie żebym był przeciwnikiem postprocesu, ale wydaje się granice postprocesu w fotografii dokumentalnej stają się coraz bardziej płynne żeby nie powiedzieć bardzo rozwodnione.
Koła nie wynalazłem pisząc to wtedy, fotografia dokumentalna to nie moja bajka, ale zadziwiają mnie powtarzane jak mantra słowa na temat postprocesu w fotografii prasowej, a tu koń jaki jest każdy widzi (kto ma jakieś pojęcie o postprocesie), aparaty cyfrowe po prostu tak nie obrazują i twierdzenie że istnieje jakaś tajemnicza, doskonała i dająca niesamowite efekty kombinacja czasu naświetlania i przysłony nie znajduje potwierdzenia w faktach. Oczywiście istnieją bardziej kreatywne kombinacje czasu i przesłony ale w fotografii dokumentalnej zastosowania nie znajdują.
To zdjecie to sklejanka trzech roznych zdjec, czy trzech warstw? Bo jesli warstw tego samego zdjecia to nie wiem o co tyle krzyku? Obrobka jak kazda inna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
To zdjecie to sklejanka trzech roznych zdjec, czy trzech warstw? Bo jesli warstw tego samego zdjecia to nie wiem o co tyle krzyku? Obrobka jak kazda inna.
No jak o co - siła obrazu nie pochodzi z wieloletniego doświadczenia fotografa ani nieprzeciętnych możliwości sprzętu jakim dysponował dokumentalista ani w końcu z unikalnego światła jakie zastał okazuje się że to po prostu postproces :).
Link - poniżej dość szczegółowo opisano dlaczego to zdjęcie jest "dziwne" czytaj udramatyzowane, a zgodnie z regulaminem chyba nie powinno być.
Was the 2013 World Press Photo of the Year faked with Photoshop, or merely manipulated? | ExtremeTech
A negatyw wywołany specjalną techniką (wzmacniacze, osłabiacze, czy inne techniki forsowne), to też manipulacja, czy postproces?
Nooo ciekawe co obrońcy cnoty pt. postprocesowi mówimy gromkie NIE powiedzą gdy na dobre w DSLR ach zagoszczą matryce z dużą rozpiętością tonalną i HDRa dostaniemy prosto z puszki. Fota jest doskonała i tyle ... of coz IMHO.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Szkoda że brukowe tematy przenikają do fotografii.