Odp: Pierwszy ślub na poważnie a niepoważny sprzęt
Taki miał być na początku ale bzik na punkcie rozmycia planu za obiektem fotografowanym skłonił mnie do kupna 28-75...:D
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Najważniejsze - nie rób tego za darmo :)
No raczej jestem nastawiony że coś weznę za to, ale - tak, możecie mnie zjesć - nie wiem ile i czy zaoferować też jakieś albumy, czy co tam w takim zamówieniu się znajduję :) Jakieś sugestie dla początkującego ? :)
Wypożycz sprzęt zamiast kupować. Kupić zawsze zdążysz. Jesteś pewien, że chcesz wchodzić w ten biznes?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
piciuok
Taki miał być na początku ale bzik na punkcie rozmycia planu za obiektem fotografowanym skłonił mnie do kupna 28-75...:D
No raczej jestem nastawiony że coś weznę za to, ale - tak, możecie mnie zjesć - nie wiem ile i czy zaoferować też jakieś albumy, czy co tam w takim zamówieniu się znajduję :) Jakieś sugestie dla początkującego ? :)
Wyceń swoje umiejętności i czas.
Cholerka, nie mam się do kogo odnieść bo moja okolica dosyć pusta w tego typu biznes w który tak, wchodzę a pragnę jakieś tabliczki wskazówek co może mi się przydać. Takie niczym parę słów od jakiegoś mentora fotografii :D Nie chcę też zaniżać cen rynkowych bo psuje to nam zarobki. Wiem tyle że całość będzie od rana, od samych przygotowań do oczepin więc dość długo (może Was to nie dziwi, mnie tak :D)
ps. Co mi po wypożyczeniu sprzętu jak po a:
a) jeśli wypożyczę coś lepszego, a tylko już lepsze mogę, to nie ogarnę na szybko, bez przynajmniej popracowania z nowym sprzętem tygodnia, by potem w stresie, nie gubić się w skrótach, nastawach, podglądzie itp itd. Wiem, może bez sensu, ale wg mnie lepiej poznać sprzęt którym się będzie robić przed.
b) ten punkt gniecie wszystko - najbliższa wypożyczalnia to...Łódź? Wrocław? Częstochowa? Wszędzie daleko, o wiele za daleko by amator się w wypożyczenie pchał.
Cytat:
Zamieszczone przez
piciuok
Cholerka, nie mam się do kogo odnieść bo moja okolica dosyć pusta w tego typu biznes w który tak, wchodzę a pragnę jakieś tabliczki wskazówek co może mi się przydać. Takie niczym parę słów od jakiegoś mentora fotografii :D Nie chcę też zaniżać cen rynkowych bo psuje to nam zarobki. Wiem tyle że całość będzie od rana, od samych przygotowań do oczepin więc dość długo (może Was to nie dziwi, mnie tak :D)
a) jeśli wypożyczę coś lepszego, a tylko już lepsze mogę, to nie ogarnę na szybko, bez przynajmniej popracowania z nowym sprzętem tygodnia, by potem w stresie, nie gubić się w skrótach, nastawach, podglądzie itp itd. Wiem, może bez sensu, ale wg mnie lepiej poznać sprzęt którym się będzie robić przed.
b) ten punkt gniecie wszystko - najbliższa wypożyczalnia to...Łódź? Wrocław? Częstochowa? Wszędzie daleko, o wiele za daleko by amator się w wypożyczenie pchał.
Photorent - wypożyczalnia sprzętu fotograficznego - jest wątek na forum http://www.canon-board.info/coz-gdzi...czalnie-73680/
Jakąś tam kasę za focenie otrzymasz nie? To wypożycz.
A odn a i b, a co Ci szkodzi? Idę o zakład, że lepiej będzie się pracowało na 5d3 (7d) + posiadany tamron + 580EXII, nawet po 4 godzinach nazwijmy to nauki obsługi, aniżeli na 1000d z nissanem.
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
Wiedz o tym, że musisz wpłacić zaliczkę gdy wypożyczasz sprzęt i jest to pewnie ponad 50% wartości sprzętu.... a nie wiem czy będziesz mial tyle kasy by wpłacić 4-5 tys zaliczki za wypożyczony sprzęt....
glupie rozwiązanie.
tamron 40d + lampa 1000d 2 body + jedynie jakaś stałka badź pożyczć od kogoś jakiegoś kita jak nie daj Bóg tamron by padł...
Cytat:
Zamieszczone przez
piciuok
Zaoferuj albumy:)
Jeszcze tak sobie pomyślałem, że zawsze jak kupowałem jakiś sprzęt fotograficzny kierowałem się głównie tym, że chcę osiągnąć jakiś określony efekt. Jeśli jeszcze nie wiesz jaki efekt chcesz osiągnąć rób zdjęcia tym co masz:)
Jeśli nie masz portfolio a młodzi i tak chcą żebyś fotografował na ich ślubie możesz właściwie olać wymianę sprzętu i ew. backup (nie mają zbyt wielkich oczekiwań). Wykonaj to zlecenie, zrób album a wiele wniosków nasunie się samo:D powodzenia
Cytat:
Zamieszczone przez
piciuok
Skoro nie wypożyczalnia to poproś znajomych, którzy mają sprzęt - pożycz od nich.
Jeśli nie znajomi to znajomi-znajomych lub poproś krewnych by pożyczyli Ci pieniądze na depozyt do wypożyczalni i wypożycz sprzęt.
Nie musisz się fatygować do wypożyczalni, możesz załatwiać sprawy zdalnie. Faktem jest, że musisz mieć kapitał.
Za zdjęcia od rana do oczepin nawet amator powinien policzyć może nie według stawek ZPAF :), ale przynajmniej "co Łaska" nie mniej niż 2,5k.
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
ale przynajmniej "co Łaska" nie mniej niż 2,5k.
mam nadzieje, że to była ironia... Sam pisał, że to nie jest zbyt duże miasto a w takich to zazwyczaj takie ceny są zbyt kolosalne, bez przesady....
tak szczerze, ja kdostanie 1k to już powinien się cieszyć, ale to z dobrej woli nowożeńców ;)
co do pożyczania... Ty byś pożyczył ?! raczej nie wahania są, a co dopiero jak taka eLka pożyczona by mu spadła ? zamiast zarobić to dług na kilka tysięcy.
"Dobry zwyczaj nie pożyczaj"
Cytat:
Zamieszczone przez
Mylkes
Wiedz o tym, że musisz wpłacić zaliczkę gdy wypożyczasz sprzęt i jest to pewnie ponad 50% wartości sprzętu.... a nie wiem czy będziesz mial tyle kasy by wpłacić 4-5 tys zaliczki za wypożyczony sprzęt....
glupie rozwiązanie.
tamron 40d + lampa 1000d 2 body + jedynie jakaś stałka badź pożyczć od kogoś jakiegoś kita jak nie daj Bóg tamron by padł...
o ile dobrze pamietam, w tej nie jest wymagana zaliczka w wys 50% wartosci, a kaucja, a do tego stosunkowo niska jak na wypożyczalnie . W innym wypadku bym nawet nie wspominał.
Edit za 5d3 kaucja to cale 900zl plus wysylka i koszt wynajmu, z resztą wszystko jest na www.
Co prawda jestem tylko amatorem i niegdy ślubów nie robiłem i pewnie robić nie będę, ale bez zapasowego body i lampy nie wybrałbym się na taką imprezę, nawet grzecznościwo do znajomych. Jak coś walnie to może być kwas do końca życia.