Odp: stabilizacja a "pewna ręka"
Ta instrukcja do 24-105 IS o której piszę [ale nie przepiszę w całości :-) ] mówi :
Cytat:
Set the STABILIZER switch to "OFF" when you are taking pictures using the Bulb setting [long exposures]
If the STABILIZER lens switch is set to ON,the image stabilizer function may introduce ERROR
Sam aparat po przełączeniu na Bulb, IS nie wyłączy.Musimy sami to zrobić.
24-105 mamy IMHO te same.Zachowują się oba zgodnie z instrukcją. Na statywie takiego szkła używam rzadko.Ale bywało.
Przy wielosekundowych ujęciach na statywie IS naprawdę nie ma sensu.Jego działka to zdjęcia z ręki i monopod.
Dla mnie przy zdjęciach z ręki stabilizacja pomaga w każdym wypadku,nie ma takiej ręki która mu dorówna.I nie ma takiej pewnej którą IS "popsuje".
70-200 f4 IS to szkło o kilka lat młodsze. Może mieć inny układ IS.
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Ta instrukcja do 24-105 IS o której piszę [ale nie przepiszę w całości :-) ] mówi :
Sam aparat po przełączeniu na Bulb, IS nie wyłączy.Musimy sami to zrobić.
24-105 mamy IMHO te same.Zachowują się oba zgodnie z instrukcją. Na statywie takiego szkła używam rzadko.Ale bywało.
Przy wielosekundowych ujęciach na statywie IS naprawdę nie ma sensu.Jego działka to zdjęcia z ręki i monopod.
Dla mnie przy zdjęciach z ręki stabilizacja pomaga w każdym wypadku,nie ma takiej ręki która mu dorówna.I nie ma takiej pewnej którą IS "popsuje".
70-200 f4 IS to szkło o kilka lat młodsze. Może mieć inny układ IS.
Wiesz, na zdrowy rozum, na statywie a więc gdy "wyczuje" brak ruchu, stabilizacja powinna się wyłączać.
Na statywie w trybie LV IS jest wyłaczony a w trybie normalnym nie.
Istnieje więc możliwość, że na statywie nie da się IS wyłączyć, nie jest możliwe odróżnienie statywu od "pewnej ręki"
i po prostu to wyłacznie IS następuje zawsze po przejściu w tryb LV.
jp
Naszła mnie taka myśl: jaki masz ustawiony tryb AF w LV? Przed chwilą sprawdziłem, że przy wyłączonym AF i za pewnie również przy AF Live (pomiar kontrastu z matrycy), lustro pozostaje cały czas podniesione. Wcześniej tego nie zauważyłem, bo korzystam z szybkiego AF'u, ale w pierwszym przypadku "kopnięcie" aparatu jest znacznie delikatniejsze, bo chodzi tylko migawka. I mimo ciężkiego aparatu (grip) i wielkiego łapska, jestem w stanie wyczuć mocniejsze drganie aparatu, kiedy kłapie lustro. A jeżeli ja czuję, to pewnie układ IS również. A to w połączeniu ze statywem daje przedstawiony na początku efekt.
Podejrzewam, że po wyłączeniu AF i podniesieniu lustra z menu aparatu otrzymamy nie poruszone zdjęcie, tak jak przy LV. Po prostu ruch samej migawki jest na tyle subtelny, że nie powoduje aktywacji IS'a, a kłapnięcie lustrem już tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wiesz, na zdrowy rozum, na statywie a więc gdy "wyczuje" brak ruchu, stabilizacja powinna się wyłączać.
Na statywie w trybie LV IS jest wyłaczony a w trybie normalnym nie.
Istnieje więc możliwość, że na statywie nie da się IS wyłączyć, nie jest możliwe odróżnienie statywu od "pewnej ręki"
i po prostu to wyłacznie IS następuje zawsze po przejściu w tryb LV.
jp
Gdy wchodził do użytku 24-105 IS ,nie stosowano jeszcze w lustrzankach Canona LV. Trudno oczekiwać aby uwzględniono w IS tego szkła nie istniejacą funkcje LV.
Są obiektywy z detekcją statywu i wyłączaniem IS w razie wykrycia tegoż.Ale 24-105 nie ma takiej funkcji.
Jeżeli wyłączysz IS hebelkiem na obudowie obiektywu ,to jest wyłączony.
Cytat:
Stabilizacja obrazu
Układ stabilizacji obrazu [Image Stabilizer, IS] w znaczącym stopniu redukuje rozmycie zdjęć spowodowane drżeniem aparatu. Żyroskopowy czujnik rozpoznaje niepożądane wibracje i uruchamia prostopadłe do osi optycznej obiektywu przesunięcie odpowiedniej grupy soczewek. Zmienia to przebieg wiązki światła a obraz znów pada we właściwe miejsce na matrycy lub filmie.
Fotograf, który w danych warunkach mógł fotografować obiektywem 105mm bez statywu z czasem otwarcia migawki 1/125s teraz może otrzymać ostre zdjęcie przy czasie naświetlania 1/15s, co znacznie rozszerza możliwości fotografowania w trudnych warunkach. Przewaga 3EV to naprawdę dużo.
Cytat:
Zamieszczone przez
shutter
Naszła mnie taka myśl: jaki masz ustawiony tryb AF w LV? Przed chwilą sprawdziłem, że przy wyłączonym AF i za pewnie również przy AF Live (pomiar kontrastu z matrycy), lustro pozostaje cały czas podniesione. Wcześniej tego nie zauważyłem, bo korzystam z szybkiego AF'u, ale w pierwszym przypadku "kopnięcie" aparatu jest znacznie delikatniejsze, bo chodzi tylko migawka. I mimo ciężkiego aparatu (grip) i wielkiego łapska, jestem w stanie wyczuć mocniejsze drganie aparatu, kiedy kłapie lustro. A jeżeli ja czuję, to pewnie układ IS również. A to w połączeniu ze statywem daje przedstawiony na początku efekt.
Podejrzewam, że po wyłączeniu AF i podniesieniu lustra z menu aparatu otrzymamy nie poruszone zdjęcie, tak jak przy LV. Po prostu ruch samej migawki jest na tyle subtelny, że nie powoduje aktywacji IS'a, a kłapnięcie lustrem już tak.
Wiesz, stayw był naprawdę stabilny, kolunna centralnie na dole i ponadto 10 sekund
No i zauważ jak wygląda wędrówka świateł
IS na statywie, 10 sekund - Digital Foto Video
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Gdy wchodził do użytku 24-105 IS ,nie stosowano jeszcze w lustrzankach Canona LV. Trudno oczekiwać aby uwzględniono w IS tego szkła nie istniejacą funkcje LV.
Są obiektywy z detekcją statywu i wyłączaniem IS w razie wykrycia tegoż.Ale 24-105 nie ma takiej funkcji.
Jeżeli wyłączysz IS hebelkiem na obudowie obiektywu ,to jest wyłączony.
Jeśli w 24-105 nie ma funkcji wykrywania statywu to dlaczego przy LV nie ma "wędrówki świateł" a w trybie normal jest ?
To 10 sekund, charkterystyczny ruch, inny przy 70-200 a inny przy 24-105, ale zawsze ruch ciagły a nie rozmycie.
Widac to wyraźnie dzieki owym światłom.
Jak podasz mail to Ci te fotki 24-105 podeslę
Chyba czegos nie wiemy.
jp
Wędrówka świateł jest związana z tym, że aktywny jest IS, który przesuwa jeden z elementów optycznych. Przy jasnym punkcie w kadrze, daje to właśnie taki efekt (podobnie jest przy zoomowaniu na długim czasie naświetlenia).
Jeśli możesz i chcesz (nie mam pod ręka statywu), to zrób dwa testy: LV z trybem szybkim AF (bo wtedy opada na moment lustro) oraz bez LV, ale ze wstępnie podniesionym lustrem. Nadal obstaję przy tym, że ruch lustra powoduje na tyle duże drgania, że IS próbuje mu zaradzić, a że aparat jest na statywie, średnio mu to wychodzi i mamy taki właśnie efekt. Bo z ręki, gdzie drgania są nieodzowne, IS na pewno pracuje niezależnie od tego czy korzystamy z LV czy nie.
Powiększ proszę to zdjęcie
IS na statywie, 10 sekund - Digital Foto Video
tak aby widzieć ciągły ruch świateł w czasie całej ekspozycji 10 sekundowej. W tym śladzie nie ma punktu w którym byłoby jaśniej.
To jest ciągły ruch a nie wygaszjące drgania z powodu lustra gdyż wtedy byłby punkt centralny i wahania..
jp
RAPORT z testów pracy IS w EF 24-105/4 (z EOS 5D3), PODSUMOWANIE
METODA : ocena słuchowa głośnosci pracy IS
ZAKRES :
1. połozenie
- na statywie (tak na prawdę to lezał na stole)
- w ręku
2. Tryb pracy
- normalny
- LV
3. zogniskownie
- AF,
- MF
4. tryb ogniskowania
- szybki
- live
5. wyzwalanie :
- spust migawki,
- węzyki spustowe RS-80N3 oraz TS-80N3
- pilot RC-1 w trybie 0s oraz trybie 2s
- pilot RC-6 w trybie 0s oraz trybie 2s
Piloty RC-1, RC-6 mogą wyzwalać zarówno "od razu"= tryb0s jak i po 2 sekundach od chwili nacisniecia, body przez te 2 sekundy "pika"
PODSUMOWANIE
1. Pilot RC-1 daje takie same efekty jak pilot RC-6
2. Wężyki spustowe RS-80N3 oraz TS-80N3 daję takie same efekty jak nacisnięcie spustu migawki
3. mechanizm IS, jeśli się włacza, to na statywie pracuje znacznie ciszej niz gdy body w ręku
4. IS się NIE WŁĄCZA (cisza w obiektywie) :
- ZARÓWNO na statywie jak i w ręku
- TYLKO w trybie pracy LV
- TYLKO podczas wyzwalania pilotem
- TYLKO w 3 sytuacjach
a. pilot w trybie 0s, tryb ogniskowania live, zogniskowanie MF
b. pilot w trybie 0s, tryb ogniskowania live, zogniskowanie AF
c. pilot w trybie 0s, tryb zogniskowania szybki, zogniskowanie MF
----------------------------------------------------------------------------------------------------
inaczej :
NIE DA SIĘ NIE WŁĄCZYĆ IS gdy :
- uzywa się pilota w trybie 2sekund oraz gdy używa się w trybie 0s ale przy AF
- gdy używa się pilota nie w trybie LV
- bez pilota
jp
No tak, praca w nocy, miało być poprawnie:
inaczej :
IS SIĘ ZAWSZE WŁĄCZA gdy wyzwalamy :
- bez pilota
- pilotem ale w trybie NIE LV
- pilotem w trybie LV ale ustawionym na 2 sekundy
- pilotem w trybie LV ustawionym na 0 sekund ale przy AF w zogniskowaniu szybkim
jp
PS
natomiast poprawność/skuteczność pracy IS to zupełnie inna sprawa
Jest chyba wytłumaczenie dlaczego przy pilocie i 2 sekundach zwłoki działa IS a przy natychmiastowym (w 3 przypadkach) nie działa.
Mogłoby się to wiązać z tym, że IS potrzebuje około 1 sec by prawidłowo działać i przy owych 2 sekundach zwłoki je ma a przy natychmiastowym nie ma czasu na prawidłowe zadziałanie.
Działa IS także przy natychmiastowym ale gdy musi uruchomic system AF a to i tak trwa co najmnie sekundę.
Wynikałoby z tego że Canon (w tym modelu) preferuje jednak działanie IS nawet na statywie a wyłacza IS tylko wtedy gdy nie ma warunków do prawidłowej pracy., owej 1 sekundy na "rozruch"
jp