Odp: Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrott
Już wszystko jasne :)
Pewnie zdecyduje się na Triopo lekki statyw o sporych możliwościach. Tylko teraz nie wiem już sam jaką głowicę kupić... :// Zależy mi na precyzji więc 3D powinna być odpowiednia, ale nie wiem kurcze jaką wybrać... Statyw ma udźwig 12-15kg a 3D 12kg nie widziałem tylko kulowe...
Odp: Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrott
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Stąd też zasada: dzielimy nośność statywu lub głowicy (zawsze bierzesz mniejszą wartość!) przez trzy albo mnożymy wagę sprzętu razy trzy.
Chyba, że bierzesz Gitzo. Tam deklarowany udźwig można pomnożyć razy 2-3, a całość i tak będzie stała niewzruszona :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Chyba, że bierzesz Gitzo. Tam deklarowany udźwig można pomnożyć razy 2-3, a całość i tak będzie stała niewzruszona :-)
Nie moja półka cenowa, nawet nie macałem statywów tej firmy.
Mowa o statywach klasy Triopo/Manfrotto/Sirui.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nie moja półka cenowa, nawet nie macałem statywów tej firmy.
Mowa o statywach klasy Triopo/Manfrotto/Sirui.
Radzę popatrzec także na Benro, tańsze od Manftotto a (co mnie zaskoczyło) lepsze zarówno w wykonaniu jak i używaniu.
Mam z obu firm.
jp
Przejrzałem już oferty producentów i chyba się zdecyduje jednak na Triopo MX-1327 ze względu na to, że ma 3 sekcje... Im mniej sekcji tym statyw jest stabilniejszy... na stronie Benro min ilość sekcji to 4... wysokość optymalną max wg. mnie będzie max 175... i tylko Triopo taką oferuje przy 3 sekcjach... Wię chyba nic lepszego nie znajdę.
Zdecydowanie statyw 3 sekcyjny jest stabilniejszy o tego z 4 sekcjami tylko niestety jego długość do transportu wzrasta.
Mnie najbardziej funkcjonalnie odpowiadał Manfrotto i Gitzo, bo są bardzo podobne.
Wziąłem Manfrotto ze względu na obracaną kolumnę z blokadą w całym zakresie.