Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrotto

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrott

Cytat Zamieszczone przez k-9 Zobacz posta
    To jakie głowice mają udźwig 7kg??
    Weź pod uwagę taki drobiazg, że większość producentów podaje udźwig maksymalny, więc przy zbliżeniu się do jego granicy nie ma szans żeby było stabilnie.
    Żelazną zasadą chyba dosyć powszechnie akceptowaną na forum jest dzielenie przez trzy.
    Może zerknij w kierunku Sirui K-20X?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

Domyślnie Odp: Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrott

Nie wiem, co chcesz na tym statywie i głowicy stawiać, ale najlepiej zrobisz, jak ten zestaw po prostu zważysz na wadze (np. kuchennej). I potem przemnóż ten wynik przez 3 (wg rady Merde) i szukaj zestawu.
    Ja do C50D i S120-400 kupiłem Triopo statyw MT-3228X8C i głowicę B-3 - szału nie ma, ale daje radę (bez wiatru :-D)
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Bywalec

Hmmm... prawda nie wspomniałem o zastosowaniu!! Co raz poważniej myślę nad fotografią kulinarną i wnętrz (automatycznie obiektywy o dużej ogniskowej odpadają). Więc statyw w 95% będzie użytkowany w pomieszczeniach, gdzie nie ma wiatru, miło i ciepło 5% to zdjęcia na zewnątrz czyli np. wejście do lokalu itp. Aktualnie dysponuje Canon 450D z Tamronem 2.8 17-50 więc cały zestaw jest lekki. 450D to chyba najlżejsza lustrzanka ze wszystkich Canonów. Sam plastik i guma nie waży dużo. Jak będzie przychód to będę myślał nad rozbudową sprzętu.
    OK dzięki za poradę 3x i po wymnożeniu tego co mam (aparat+obiektyw+lampa) wychodzi ok 4.8kg więc głowica Manfrotto 391RC2 odpada niestety ://

Bywalec

Dobra przejrzałem sporooo statywów. I znalazłem ciekawy zestaw.
    1. Triopo GE-3230X8C (udźwig 15kg więc po podzieleniu wychodzi 5kg więc na styk)
    2. Co do głowicy to też Triopo B-4 (udzwig 20kg... niestety nie znalazłem wersji 15kg... 12kg albo 20kg) albo właśnie Sirui G-10

Co myślicie o takim rozwiązaniu??
    Ostatnio edytowane przez k-9 ; 03-12-2012 o 22:15

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Dobra przejrzałem sporooo statywów. I znalazłem ciekawy zestaw.
    1. Triopo GE-3230X8C (udźwig 15kg więc po podzieleniu wychodzi 5kg więc na styk)
    2. Co do głowicy to też Triopo B-4 (udzwig 20kg... niestety nie znalazłem wersji 15kg... 12kg albo 20kg) albo właśnie Sirui G-10

Co myślicie o takim rozwiązaniu??
    Przelicz proszę raz jeszcze owe 4,5 kg, cos to mało prawdopodobne.

Ja mam (z najcięższych) EOS 1Ds2 + 24-70 II + 580 II i całość waży 1550 + 805 + 395 = 2,8 kg
    Mam statyw Benro z głowicą kulową B0 (wszystko na 8 kg), jest więcej niż ok

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 03-12-2012 o 22:39

Bywalec

mam wagę kuchenną i zważyłem na nie wchystko co mam... czyli skromne 1.6kg. Po przemnożeniu tego przez 3 jak kolega radził wychodzi 4.8kg (w zaokrągleniu 5kg) aby dopasować sprzęt czyli statyw i głowicę no to te obiecane 12(20)kg obciążenia dzieli się przez 3 w celu uzyskania realnego udźwigu.. Więc wychodzi ok te 5kg udźwigu...
    ===
    Chyba że coś żle zrozumiałem... Ciężki dzień miałem i wieczorami już nie myśle :// Proszę o poprawę pewnie coś mi się poplątało

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

mam wagę kuchenną i zważyłem na nie wchystko co mam... czyli skromne 1.6kg. Po przemnożeniu tego przez 3 jak kolega radził wychodzi 4.8kg (w zaokrągleniu 5kg) aby dopasować sprzęt czyli statyw i głowicę no to te obiecane 12(20)kg obciążenia dzieli się przez 3 w celu uzyskania realnego udźwigu.. Więc wychodzi ok te 5kg udźwigu...
    ===
    Chyba że coś żle zrozumiałem... Ciężki dzień miałem i wieczorami już nie myśle :// Proszę o poprawę pewnie coś mi się poplątało
    Kupuj na 5kg, jeśli docelowy (na dobre kilka lat) to będzie statyw to na 8 kg.
    Zobacz np.
    Statywy / Monopody / Głowice

jp

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

===
    Dwukrotnie przemnożyłeś x3 masę swojego sprzętu !
    Mnożysz swój sprzęt x3 (3X1,6=4,8) i dobierasz statyw wg nośnosci podanej przez producenta czyli np. na 5 kg.
    ALBO dzielisz przez 3 nośność podaną przez producenta i wychodzi Ci jaki sprzęt można postawić na tym statywie np. 5:3=1,67kg.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec

Hmmm... Trochę dziwnie to wygląda... 5kg obiecana przez producenta jest max obiecywaną przez producenta TAK? Ale jak kolega Merde napisał że przy zbliżającej się granicy tych 5kg statywy są już niestabilne... Póki co mam lekki sprzęt, ale może za rok będzie już coś lepszego (kto wie ) a nie chciałbym kupować znów statywu... :/// Chce pójść w stronę dobry zakup na długie lata za dobrą cenę

W Triopo GE-3230X8C podoba mi się, że jest mały poręczny a to fajna zaleta
    Ostatnio edytowane przez k-9 ; 03-12-2012 o 23:36

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Hmmm... Trochę dziwnie to wygląda... 5kg obiecana przez producenta jest max obiecywaną przez producenta TAK? Ale jak kolega Merde napisał że przy zbliżającej się granicy tych 5kg statywy są już niestabilne... Póki co mam lekki sprzęt, ale może za rok będzie już coś lepszego (kto wie ) a nie chciałbym kupować znów statywu... :/// Chce pójść w stronę dobry zakup na długie lata za dobrą cenę

W Triopo GE-3230X8C podoba mi się, że jest mały poręczny a to fajna zaleta
    Rachunki zaczęliśmy po prostu od różnych stron, stąd nieporozumienie.
    Jeśli producent deklaruje nośność 5 kg, a twój sprzęt waży 4,5 to skutek jest taki, że wprawdzie aparat sam ze statywu nie spadnie, ale nie ma co liczyć na stabilność całego zestawu.
    Stąd też zasada: dzielimy nośność statywu lub głowicy (zawsze bierzesz mniejszą wartość!) przez trzy albo mnożymy wagę sprzętu razy trzy.
    W teorii powinno wystarczyć, ale ja tą zasadę traktuję jako minimum z minimum.
    Sam mam też lekki sprzęt, 1,5 kg max. Zarówno statyw jak i głowica mają udźwig deklarowany 12 kg. Wg opisywanej zasady aż nadto, prawda?
    Jednak przy dokręcaniu pokręteł na głowicy trzeba ciągle uważać, żeby obiektyw nie opadł. Nie wiem czy to taki urok głowic kulowych, czy Triopo B-3 jest kiepsko wykonana. A może po prostu mam za duże wymagania?
    Niestety - to jest jedyna głowica jaką posiadam, nie mam z czym porównać...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów