Odp: Pilnie proszę o pomoc - kompakt a lustrzanka - foto odzieży
BTW.
Jeśli na serio się potraktuje sprawę fotografowanie [z wiernym i powtarzalnym efektem]koloru tkanin niezbędny IMHO jest przynajmniej Color Passport Checker.
Color Passport Checker to duuużo wiecej niz wzornik.To system i programy pozwalające na wierne oddawanie kolorów w fotografii.
Sam wzornik,szara,biała karta tablice kolorów to tylko jego mała część.
Panowie ogromnie jestem wdzięczna za chęci pomocy - później się odezwę, zrobię test i zobaczymy co i jak :)
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
BTW.
Jeśli na serio się potraktuje sprawę fotografowanie [z wiernym i powtarzalnym efektem]koloru tkanin niezbędny IMHO jest przynajmniej Color Passport Checker.
Color Passport Checker to duuużo wiecej niz wzornik.To system i programy pozwalające na wierne oddawanie kolorów w fotografii.
Sam wzornik,szara,biała karta tablice kolorów to tylko jego mała część.
Cytują klasyka ...tak i nie
W pełni sie z Tobą zgadzam, ale jesli to są fotki które ogladane będą w internecie na monitorach użytkowników to jest to kwiatek do kożucha, prawda ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
1. Problem ostrości, widoku faktury
Skoro już jest statyw to :
- ustaw niżej ISO (zredukuje szumy)
- zmniejsz przesłonę na 8 lub jeszcze niżej, np. 11 (poprawi głębię ostrości i ostrość obiektywu)
I teraz problem może być albo w sposobie ustawiania ostrości albo w niedostatecznej jakości aparatu w stosunku do Twoich oczekiwań.
W tych samych warunkach jak robisz bluzki zrób kilka (np. 10) zdjęć wyraźniego druku, ale nie seryjnie po prostu usuwaj, podstawiaj itd tak jak by to były kolejne bluzki.
I je pokaż.
I skoro statyw to jeśli możesz to wyłącz stabilizację.
Czy przez statyw rozumiemy oboje, że aparat jest umocowany na statywie i zdjęcia robisz poprzez wężyk, samowyzwalacz (np. 2 lub 10 sekund) lub zdalny wyzwalacz tak, że zdjecie robi się po kilku sekundach od ostatniego dotknięcia przez ciebie aparatu/statywu ?
Następne problemy możesz rozwiązać prostym programem do obróbki zdjęć.
Postaramy się podpowiedzieć
jp
Czas naświetlania mam od 15" do 1/2000, przysłona od 3.4 do 8.0, ISO od 80 do 1600
Bardzo dobra porada z samowyzwalaczem, nie wiem czemu na to nie wpadłam ;) Gdy robię zdjęcie, to zawsze jakieś drganie występuje po naciśnięciu migawki, samowyzwalacz temu zapobiegnie.
Co do testu - 10 zdjęć - mają być tej samej jednej rzeczy, po kolei 10 zdjęć, takie samo ujęcie, z samowyzwalaczem? Czy każda inna, czy bez niczego?
- Iso ustawię na 80
- balans bieli wg wzorca na szarym tle fotograficznym (mam białe, szare i jasne beżowe - docelowo chciałabym robić zdjęcia na beżowym)
- stabilizację wyłączę i wszystkie inne automatyczne funkcje
- na statywie
- ustawię samowyzwalacz
- rozmiar największy (4000x3000)
- kompresja średnia
- i wielosegmentowość jaka - punktowa?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Dziękuje za linka - ostatnio szukałam swojej instrukcji - przepadła.
Załączone przykłady moim zdaniem mają jeszcze jeden mankament - zbyt głębokie cienie. Pewnie zdjęcia obrabiasz na tanim monitorze z matrycą TN i z jasnością ustawioną na max?
Jeśli chodzi o to, że zdjęcia na aukcje - fakt nie są to zdjęcia artystyczne, czy pamiątkowe etc., ale muszą być ostre, wyraźne, przyciągające oko - w allegro w milionach aukcji zdjęciu MUSI przyciągać :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Załączone przykłady moim zdaniem mają jeszcze jeden mankament - zbyt głębokie cienie. Pewnie zdjęcia obrabiasz na tanim monitorze z matrycą TN i z jasnością ustawioną na max?
Dokładnie - mam jedno z gorszych rozwiązań, kłamliwych - laptop Toshiba - nie zachwyca jakością ekranu.
I każde zdjęcie obrabiam w Picasie poprzez funkcję 'korekcja światła jednym kliknięciem' - automatycznie rozświetla i dodaje cieni, przeważnie ja dodatkowo reguluję w tej samej funkcji światła i cienie.
Cytat:
Zamieszczone przez
cosma7
Jeśli chodzi o to, że zdjęcia na aukcje - fakt nie są to zdjęcia artystyczne, czy pamiątkowe etc., ale muszą być ostre, wyraźne, przyciągające oko - w allegro w milionach aukcji zdjęciu MUSI przyciągać :)
--- Kolejny post ---
Dokładnie - mam jedno z gorszych rozwiązań, kłamliwych - laptop Toshiba - nie zachwyca jakością ekranu.
I każde zdjęcie obrabiam w Picasie poprzez funkcję 'korekcja światła jednym kliknięciem' - automatycznie rozświetla i dodaje cieni, przeważnie ja dodatkowo reguluję w tej samej funkcji światła i cienie.
To problem dalszy, łatwy do "zdobycia". Tylko od Twojego poczucia estetyki i wyczucia klienta będzie zalezało jak daleko obrazek bedzie lukrowaty i rzucający sie w oczy.
Ważne są ostrośc i faktura, reszta to proste, np przez użycie funkcji HDR dla pojedynczego zdjęcia.
jp
Cytat:
W pełni sie z Tobą zgadzam, ale jesli to są fotki które ogladane będą w internecie na monitorach użytkowników to jest to kwiatek do kożucha, prawda
W "Rejsie " jeden pan mówił że zawsze trzeba od czegoś zacząć :-) ale .....
Jako klient wpadł bym zapewne na pomysł przyłożenia próbki materiału do fotki.
Słyszałem kiedyś krzyk gościa od mody:
Cytat:
Ja po ten błękit do Singapuru leciałem ,a ty mi pokazujesz niebieskie,niebieskie..
Nasza koleżanka rozwinie biznes,zacznie współpracę z dyktatorami mody i....niebieskie,niebieskie...:shock:
Taki projektant[ka] moze naprawdę krzywdę fizyczną zrobić.Lepiej zacząć z tym Color Checkerem IMHO.
Z tkaninami,kobietami i panami pracującymi w modzie,ubraniówce, oraz kolorami trzeba się naprawdę starać.Nie ma zmiłuj...Każdy kto pokaże kreton zamiast jedwabiu,niebieski zamiast błękitu,spodnie zamiast koszuli traci twarz :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
cosma7
Czas naświetlania mam od 15" do 1/2000, przysłona od 3.4 do 8.0, ISO od 80 do 1600
Bardzo dobra porada z samowyzwalaczem, nie wiem czemu na to nie wpadłam ;) Gdy robię zdjęcie, to zawsze jakieś drganie występuje po naciśnięciu migawki, samowyzwalacz temu zapobiegnie.
Co do testu - 10 zdjęć - mają być tej samej jednej rzeczy, po kolei 10 zdjęć, takie samo ujęcie, z samowyzwalaczem? Czy każda inna, czy bez niczego?
- Iso ustawię na 80
- balans bieli wg wzorca na szarym tle fotograficznym (mam białe, szare i jasne beżowe - docelowo chciałabym robić zdjęcia na beżowym)
- stabilizację wyłączę i wszystkie inne automatyczne funkcje
- na statywie
- ustawię samowyzwalacz
- rozmiar największy (4000x3000)
- kompresja średnia
- i wielosegmentowość jaka - punktowa?
--- Kolejny post ---
Dziękuje za linka - ostatnio szukałam swojej instrukcji - przepadła.
Gdyby Twój sprzęt był ok i Twoja procedura fotografowania były poprawne to powinnaś otrzymac wszystkie 10 idealnie ostrych zdjęć.
Potrzebny jest np. ostry, dobry druk który kolejno :
- połozysz druk na stole
- ustawisz ostrość i wykonasz zdjęcie
- zdejmiesz druk ze stołu
- poruszysz aparat, zmienisz np. ogniskową itd
tak jakbyś przystępowała do nowego zdjęcia i powrót do pierwszego kroku i tak wykonasz to 10 razy.
Jeśli żadna fotka powiekszona nie da ostrego zdjecia (lub beda tylko 1-2 poprawne) to aparat do wymiany.
Przy okazji nabierzesz doswiadczenia.
Pomiar rozkładu światła, kolory, kontrast itd. to sprawy następne, wpierw test sprzetu + procedury
jp
Jeśli się sprawdzi, że aparat i procedura fotografowania spełnia Twoje wymagania na ostrość (faktura materiału) i powtarzalność to masz do rozwiązania kilka problemów:
1. upraszczanie procedury fotografowania (czas, łatwość, ..) bez pogarszania wyników ostrości
2. sposób archiwizacji zdjęć ( łatwy dostęp do tych z np. rok do tyłu)
3. czy większość pracy nad zdjęciem wykonywać będą programy tematyczne w aparacie czy też jakiś program graficzny
4. sposób przygotowania pliku do prezentacji
Celem tego wszystkiego jest :
- dopracowanie się sposobu szybkiego, pewnego i powtarzalnego sposobu dostawania pliku wynikowego do prezentacji ( w necie, ...)
- gdy zajdzie potrzeba to łatwość zmiany wyglądu obiektu na zdjęciu wynikowym
jp