Nie odszumiaj zdjęć - nie ma sensu, szum w koncertowej fotografii nadaje, jak dla mnie, klimatu :)
Wersja do druku
Nie odszumiaj zdjęć - nie ma sensu, szum w koncertowej fotografii nadaje, jak dla mnie, klimatu :)
Patent jest taki, że przede wszystkim trzeba poprawnie naświetlać to, co na zdjęciu najważniejsze. Na zdjęciach na potrzeby internetu t.j. o rozmiarze ok. 1024px na dłuższym boku lub mniejszym, szum w poprawnie naświetlonych kadrach nie powinien być problemem. Szum kolorowy w cieniach możesz zniwelować wystarczająco już na etapie wywoływania w ACR czy Lightroom. Nieźle odszumia moduł w DPP. Jakkolwiek, zewnętrzna odszumiarka się przydaje - jest wiele dobrych, ale żadna nie czyni cudów, więc poprawna expo. i wywołanie RAW'a przede wszystkim. Ja mogę polecić Imagenomic Noiseware, Topaz Denoise (tych sam używam), oraz wspominane już Neat Image, Noise Ninja i Nik DFine - każdej trzeba się nauczyć, żeby osiągać optymalne rezultaty. Na razie jednak skupiłbym się na nauce poprawnego naświetlania kadrów i wywoływania RAW'ów, bo tego nie skoryguje żaden soft.
Co do ISO 3200 na 550D, to świadomie nie zaleciłem go używać niedoświadczonej osobie na koncercie. Znam ten aparat i wiem, że przyzwoite zdjęcie da się nim wykonać i przy ISO 6400, natomiast w warunkach koncertowych, przy dużym kontraście od ISO 3200 zaczynają się problemy z brzydkimi przepałami, a raczej z tym, że jasne powierzchnie (np. twarze..) potrafią wyglądać jak przepalone, nie będąc przepalonymi :shock: - taka matryca.
--- Kolejny post ---
Generalnie masz rację, natomiast od czasu do czasu zachodzi potrzeba usunięcia/stłumienia szumu - czasami wymusza to specyfika konkretnego kadru.
Dobrze ,że na koncertach Disco Polo nie ma takiej ******* czerwieni jak na koncertach rockowych.. A jak juz zrobisz zdjęcia to je wyślij tutaj ,albo ukaż..lub złóz wątek w galerii.
No nic pozostaje mi jeszcze raz podziękować. Wziąłem sobie rady zarówno obróbkowe jak i fizyczne do serca :) Zapewne zaprezentuje po koncercie co udało się ustrzelić.
Jeszcze raz dziękuje Wszystkim za pomoc dot. fotografii koncertowej :) Jak obiecałem tak zrobiłem i zdjęcia z wczoraj możecie zobaczyć w temacie: http://www.canon-board.info/reportaz...rt-boys-87339/
Oczywiście nie umywa się to do porządnych koncertówek, ale jestem zadowolony - przynajmniej z kilku fot :)