Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Pierwszy koncert

Mieszany widok

Domyślnie Pierwszy koncert

Witam.
    W niedziele odbędzie się koncert zespołu "Boys" podczas którego mam fotografować. Jako że jest to mój pierwszy koncert chciałem zasięgnąć kilku rad i posłuchać od Was parę przydatnych słów. Sprzęt który posiadam to 550D + 50 1.8 +18 -55 (chodź myślę że z 18-55 nie będę korzystał bo jest ciemny). Będę stał blisko sceny która jest w miarę niska (byłem, sprawdzałem) więc myślę że 50 tka da radę... Zresztą nie mam wyboru bo nie stać mnie na zakup kilka dni przed nowego szkiełka.
    Zdjęcia będę robił w pełnym manualu - domyślam się że powinienem użyć trybu All Silvero (tak to się chyba zwie)? Jeśli chodzi o przysłonę myślę że będę wachał się między 2.0 a 2.8. Pewnie przydałby się obiektyw na szersze kadry - nie mniej jednak najbardziej zależy mi na samym wokaliście (może niesłuszne). Pewnie zapytanie po co się za to biorę skoro nic o tym nie wiem.. No cóż wszystkiego trzeba spróbować. Spróbuje, zobaczę jak mi pójdzie i następnym razem będę wiedział czy odmówić czy wziąć zlecenie. Nie wiem o co mam pytać jako że to pierwszy raz liczę że sami coś podpowiecie
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Mateusz. ; 15-11-2012 o 11:02

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Pierwszy koncert

all silvero... (czyli: powodzenia)

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    all silvero... (czyli: powodzenia)
    Okrutny jesteś

Mateusz -
    użyj przysłony 2:0
    ustaw Auto-ISO do 1600 (w 550D)
    używaj przycisku blokowania ekspozycji "*", kiedy będziesz miał reflektor/y w kadrze (blokuj bez reflektora w kadrze).
    fotografuj w manualu lub w AV (na początek łatwiej będzie Ci w AV korygować ekspozycję)
    obserwuj wskazania w wizjerze aparatu i reaguj
    fotografuj seriami
    AF z tym obiektywem w trybie "one shot", nie AI Servo
    Potraktuj to jako naukę, przejrzyj RAW'y i przeanalizuj co i dlaczego z tego wyszło lub nie.
    Zmień obiektyw na USM

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Okrutny jesteś

Mateusz -
    użyj przysłony 2:0
    ustaw Auto-ISO do 1600 (w 550D)
    używaj przycisku blokowania ekspozycji "*", kiedy będziesz miał reflektor/y w kadrze (blokuj bez reflektora w kadrze).
    fotografuj w manualu lub w AV (na początek łatwiej będzie Ci w AV korygować ekspozycję)
    obserwuj wskazania w wizjerze aparatu i reaguj
    fotografuj seriami
    AF z tym obiektywem w trybie "one shot", nie AI Servo
    Potraktuj to jako naukę, przejrzyj RAW'y i przeanalizuj co i dlaczego z tego wyszło lub nie.
    Zmień obiektyw na USM
    Dziękuje bardzo Jeśli chodzi o nowy obiektyw - robię wszystko żeby go zdobyć... Pracuje praktycznie na 2 zmiany od poniedziałku do soboty więc to nie jest tak że tylko narzekam i czekam na cud ;-) Jednak warto się poradzić przed takim wyzwaniem na forum. Gdyby nie Ty pstrykałbym na AI Servo. W takim razie pozostaje mi tylko czekać na niedzielny wieczór...

Ale myślisz że z 550d+50 ma to w ogóle sens? Jest realna możliwość żeby wyszły jakieś przyjemne klatki? Z manualnem jestem obeznany bardziej martwi mnie brak sprzętu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Mateusz. Zobacz posta
    powinienem użyć trybu All Silvero (tak to się chyba zwie)? J
    Gdybyś ustawił na MF to byłby chyba lepszy efekt Żebyś przypadkiem nie wpadł na pomysł robić w jpg - tylko RAW.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Gdybyś ustawił na MF to byłby chyba lepszy efekt Żebyś przypadkiem nie wpadł na pomysł robić w jpg - tylko RAW.
    Oczywiście - tylko w rawach pstrykam Ciężko będzie bawić się obiektywem w takich warunkach dlatego zdecydowałem się na AF. Wstępnie postawiłem osobę na scenie i kazałem się poruszać... Powiem że AF nawet dał radę Tylko wiadomo podczas koncertu będzie zupełnie inne oświetlenie.

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

heh, mialem 50 1.8 na koncercie - szkoda brac aparatu z tym szklem , za wolne na koncert , chyba ze bedziesz focil stojacy chórek
    Canon

Początki nałogu
    Miasto
    022

podpowiem - nie bierz zlecenia tylko potraktuj to jako naukę
    50 1.8 na f2.0 jest słabe i często pudłuje
    rób 2.8 wzwyż jeżeli światło pozwoli
    ustaw priorytet przysłony i sprawdzaj jakie są czasy
    trudno Ci będzie trafić coś z czasem poniżej 100 - to nie koncert jazzowy tylko disco polo, czyli będzie raczej dużo ruchu
    zrób sobie parę prób i sprawdź jakie ISO będzie dla Ciebie użyteczne w tych warunkach

możesz też pożyczyć jakieś jasne szkło

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

koncert czasami z lampą ,aczkolwiek czasami bez również . Ja tam jestem zwolennikiem robienia wszystkiego przy świetle koncertowym padającym bezpośrednio na scenę , wtedy trzeba liczyć się z tym ,że albo coś wyjdzie - albo po prostu trzeba uzbroić się w cierpliwość.. Lecz patrząc na twój zestaw hmm 50 1.8 zdecydowanie za wolne na koncertowe wojaże. Spróbuj od kogoś pożyczyć coś jasnego albo bardziej przyzwoitego co pracuje o wiele szybciej niż plastik fantastic .

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów