Odp: 50/1.4 dziwna przypadłośc Af
Obiektyw wysłany do serwisu (tylko obiektyw) z prośbą o kalibracje do wzorca. Dziś dostałem telefon, że obiektywy tylko kalibrują z body.. Jak to u was wyglądało ? Body oczywiście doślę bo mam nadzieję, że będę miał celną 50 z fajnym obrazkiem której ostrość jest tam gdzie być powinna :)
Obiecałem że coś napiszę. Dzisiaj wróciłem z serwisu, ponad 300 km zrobione tylko po to, żeby spędzić 9H w serwisie i usłyszeć że ten obiektyw to tak ma! I Panu ustawia dobrze na 2.5 metra i mam się bujać z przyciskiem do papieru! Jak to ugryźć? obiektyw jest ewidentnie kopnięty. Albo ostrzy na bliskich albo na dalekich .. ;/ Macie jakieś pomysły? Dzisiaj był 5 razy kalibrowany
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Obiecałem że coś napiszę. Dzisiaj wróciłem z serwisu, ponad 300 km zrobione tylko po to, żeby spędzić 9H w serwisie i usłyszeć że ten obiektyw to tak ma! I Panu ustawia dobrze na 2.5 metra i mam się bujać z przyciskiem do papieru! Jak to ugryźć? obiektyw jest ewidentnie kopnięty. Albo ostrzy na bliskich albo na dalekich .. ;/ Macie jakieś pomysły? Dzisiaj był 5 razy kalibrowany
Coś mi tu nie pasuje. Tylko nei wiem czy po Twojej stronie czy szkła. To szkło faktycznie najcelniejsze nie jest ale imo można je wyczuć i opanować. Faktycznie masz tyle nietrafionych strzałów? Mógłbyś pokazać jakieś nietrafione sample wraz z opisem którym punktem AFa było ostrzone? U mnie ten obiektyw też trafia w punkt na 1,4 tak powiedzmy w 70% ale spokojnie mógłbym ten wynik podnieść o jakieś 15-20% bo w większości to moja wina jest - niedopatrzenie/przekadrowywanie. Na f/2,2 w zasadzie 100% celności.
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
Coś mi tu nie pasuje. Tylko nei wiem czy po Twojej stronie czy szkła. To szkło faktycznie najcelniejsze nie jest ale imo można je wyczuć i opanować. Faktycznie masz tyle nietrafionych strzałów? Mógłbyś pokazać jakieś nietrafione sample wraz z opisem którym punktem AFa było ostrzone? U mnie ten obiektyw też trafia w punkt na 1,4 tak powiedzmy w 70% ale spokojnie mógłbym ten wynik podnieść o jakieś 15-20% bo w większości to moja wina jest - niedopatrzenie/przekadrowywanie. Na f/2,2 w zasadzie 100% celności.
Początkowo brałem pod uwagę swoje błędy, ale statyw+ kontrastowa scena i centralny to już chyba przesada. Dzisiaj podczas serwisowania obiektyw był kalibrowany 5 razy. 2 pierwsze kalibracje były ustawione, że obiektyw ostrzył dobrze z bliska, a późniejsze, że z daleka. Sam facet w recepcji stwierdził, że Ma fronta na dalszych odległościach. Przy 5 zwróceniu aparatu przyszedł serwisant i stwierdził że takie są prawa optyki, że ostrzy dobrze albo tu albo tu i on ustawił wg wytycznych Canona ( na prośbę, żeby mi napisał to na piśmie burknął coś i poszedł. Zabawne, ze reszta moich stałek doskonale przełamuje te prawa.. i weź tu człowieku bujaj się z przyciskiem papieru za 1,5K.
Jutro zadzwonię do Canona i rzecznika praw konsumentów, bo obiektyw ewidentnie jest strzelony tylko nikt nie chce go uznać bo by musieli wymienić na nowy. A co do zdjęć to jest to powtarzalne i wrzuciłbym ale nie mam czytnika przy sobie
Przykto mi ale ten typ tak ma :( o canonowskiej 50 1.4 możesz wiele zarówno dobrego (obrazek) jak i złego (AF) na tym forum poczytać. Traktuj to szkło jako szkło do strzałów z bliskiego dystansu wtedy będzie OK.
Zdawałem sobie sprawę, że ma inny Af niż USM ale bez przesady! Nie wywaliłem pieniędzy tylko po to, żeby robić strzały z bliska.
Dzięki za odpowiedzi. jutro może coś się wyklaruje odnośnie naprawy.
Cytat:
Zdawałem sobie sprawę, że ma inny Af niż USM ale bez przesady! Nie wywaliłem pieniędzy tylko po to, żeby robić strzały z bliska.
Ale 50/1.4 NIE jest celne na dalszych dystansach - powyżej 3-4metrów trzeba już brać to pod uwagę i nic nie pomoże to że "wywaliłeś" pieniądze.