Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: 50/1.4 dziwna przypadłośc Af

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie 50/1.4 dziwna przypadłośc Af

Witam.
    W czerwcu kupiłem 50/1.4 od Canona przestrzeliłem sobie w sklepie było bardzo fajnie z celnością. Pierwsza sesja w plenerze dzień po zakupie- bliskie portrety w 80% w punkt na przysłonach do 2,0 dalsze plany (max sylwetka w pionie) na 2,0-2,2 też bardzo dobrze- czasami przestrzeliło ale to sporadycznie a poza tym nowe szkło więc tłumaczyłem sobie że trzeba wyczuć. Od tamtej pory szkło więcej leżało niż robiło, a jak robiło to w domu- i tu też było sympatycznie, aż do momentu jak ostatnio nie wziąłem szkła na spacer w ładny słoneczny dzień- większość zdjęć było przestrzelonych :O Zgłupiałem bo zazwyczaj w pozostałych moich szkłach bywało odwrotnie. Z racji że szkło ma kilka miesięcy to poszedłem do sklepu na rękojmie. Ze szkłem wziąłem body i tu kolejne zaskoczenie- w sklepie na może 30 zdjęć przestrzelił ale był to napis na szybie więc maił prawo. Sprzedawca podpinał pod body też drugie szkło i tak samo było wszystko w punkt. Cóż wyszedłem trochę zszokowany ze sklepu i w domu zacząłem strzelać do klamek, kubków- w punkt. Dziś miałem chwile pies się bawił i stwierdziłem że zrobię mu zdjęcie. Chyba domyślacie się jaki był efekt. Postrzelałem trochę do kwiatków i innych dziwactw w ogrodzie i niestety w większości mydło. Wyjątek stanowią naprawdę silnie kontrastowe rzeczy- dosłownie połączenie białego i czarnego. Po powrocie do domu, nawet w słabych warunkach jest w punkt. Ja zgłupiałem i nie potrafię sobie tego wytłumaczyć
    Jedyne co mi przychodzi namyśl to aberacja która myli system af? Macie jakieś pomysły?

ps. body to 50D

Domyślnie Odp: 50/1.4 dziwna przypadłośc Af

Wpływ na działanie układu af ma m.in temperatura barwowa światła, w jakiej robimy zdjęcia. Z tego co kojarzę serwis kalibruje szkła na wzorzec około 5000k, więc ja bym słał na żytnią do skalibrowania, może coś się rozjechało.
    pozdr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Dzięki za szybką odpowiedź. Nie orientujesz się ile to trwa?

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Pewnie Cię to nie pocieszy, ale wczoraj doszedłem do wniosku, że Canon nie jest w stanie poradzić sobie z AF. U mnie stara 350ka zachowuje się w podobny sposób zarówno z C 1,8/50 jak i z T 2,8 17-50. We wnętrzach OK - oba trafiają w punkt, żadnych tendencji do BF czy FF. Z lampą nawet w ciemnicy ( wzorek) też jest dobrze - przejechania są sporadyczne. W plenerze, przy dobrym świetle na krótkich dystansach do przyjęcia, ale od ok 3 m w górę - totalna loteria - ok 40% fotek DD. Na dodatek żadnej regularności. Ostrzę wyłącznie na środkowym punkcie, przeostrzam na krawędziach i blada D...Efekt wczorajszego plenerowego portretu wyglądał tak jakbym miał aparat pierwszy raz w ręku. Szlag mnie trafia, bo miałem kiedyś prymitywnego Nikona 401 z jednym punktem pomiaru i nie robił mi żadnych niespodzianek. Można zwalać na temperaturę barwową, ale z tego tytułu odchyłki mogą być minimalne. Rady dla Ciebie niestety nie mam, a mój wniosek z wczorajszej eskapady - wywalić badziewie i kupić APARAT FOTOGRAFICZNY i tak zapewne zrobię, a Canon niech dalej się uczy...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Tego obiektywu akurat nie posiadam ale posiadam też 350D. U mnie dziwne kłopoty z nietrafianiem AF zawsze dało się usunąć przez podniesienie lustra (używając mirror lockup) i przedmuchanie spodu komory lustra, gdzie umieszczone są czujniki AF. Może w Twoim wypadku też to pomoże.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Kurde ale dlaczego akurat to szkło ma taka przypadłość? inne pracują normalnie.
    Jest sens wysyłać do kalibracji sam obiektyw ?

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Kurde ale dlaczego akurat to szkło ma taka przypadłość? inne pracują normalnie.
    Jest sens wysyłać do kalibracji sam obiektyw ?
    Może dlatego że ma mikro-USM i jest grymaśne bo po 19 latach chętnie przeszłoby na emeryturę ;-) Do kalibracji jest sens wysyłać jak się notorycznie myli w sposób mniej więcej powtarzalny. W przeciwnym razie kalibracja pomoże jedynie na zaistnienie w Twojej głowie autosugestii, że przecież musi być lepiej bo skalibrowali. I strata kasy.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Na zewnątrz jest zawsze frontfocus także można powiedzieć, że powtarzalne..:P A płacić nic nie zapłacę bo jest Gwarancja.

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Z moich informacji wynika że za darmo jest tylko wtedy gdy aparat i obiektyw jest na gwarancji, w innym wypadku trzeba płacić. Taka informacje dostałem od panów z żytniej gdy telefonowałem.

Wysłane przez Tapatalk
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Dziwne skoro, to obiektyw kaszani sprawę. Wyślę do serwisu ale zanim to zrobię pójdę jeszcze na jakąś portretową sesje i do serwisu załączę zdjęcia

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów