Odp: Pytanie do posiadaczy C 70-200 L f/4 is usm
Witam,
Cytat:
Zamieszczone przez meeraz
Wow - ale numer... :)
Ściągnąłem plik z serwisu, wczytałem do analizy i zaskoczenie - wszystko (prawie) dobrze, obiektyw niby (w miarę) ostry... - co jest ?
OK - no to dokładna analiza... Zdjęcie testowe w serwisie zostało zrobione aparatem EOS 5D mark I ("staruszek", pełna klatka 36x24mm, matryca 12 Mpix, JPG 4368x2912). Dla tej matrycy (o małej rozdzielczości) obiektyw jest "dobry" i trudno jest stwierdzić wadę (choć jak się szczegółowo przyjrzeć zdjęciu na poziomie pikseli, to całkiem dobrze nie jest - widać różnice na krawędziach i brązowe przebarwienia (ale minimalne, bo mała rozdzielczość matrycy - tylko 12 MPix).
Twoje zdjęcia są robione aparatem 60D z matrycą 18 Mpix, rozdzielczości 5184x3456 i wymiarach 22x15mm, więc piksele matrycy są znacznie mniejsze i wszystkie ew. wady obiektywu od razu widać :) Przejście czerń-biel w 5D z Twoim obiektywem wynosi 5 pikseli, a w 60D 10 pikseli, więc obraz na 60D jest bardziej "mydlany" (bo piksele w 60D są mniejsze i wady wyraźniej widać).
Wnioski:
- testy obiektywu (optyki) MUSZĄ być robione na dobrej matrycy o dużej rozdzielczości, aby wychwycić ew. uszkodzenia obiektywu (a nie na jakimś starym body - załamałem się... :) - nie stać ich na coś nowszego ?)
- jeśli ten serwis robi testy na 5D, to ja się nie dziwię, że dla nich wszystkie obiektywy są dobre i nie mogą prawidłowo zestroić optyki
- wyślij Twój obiektyw+body do innego serwisu ale zastrzeż, że zdjęcia testowe MUSZĄ być zrobione Twoim aparatem (lub z matrycą o podobnej do 60D rozdzielczości) i w RAWie na trzech ogniskowych: 70mm, 100mm, 200mm - wtedy dopiero będzie można coś powiedzieć o "mydleniu".
Pozdrawiam, Alex
A to trochę RAW'ow z dzisiaj, jakby ktoś chciał się przyjżeć.
pudełko,czasy wykluczające poruszenie, AF około 200mm ISO100 f4: https://www.dropbox.com/s/eq7ovpztpo...%20191mmf4.CR2
i dla porównania f 5.6: https://www.dropbox.com/s/pny88ls32f...0191mmf5.6.CR2
krajobraz 70mm f4 (problem z ostrzeniem od 10-do nieskończoności przy f4, pojawił się po 2-giej wizycie w serwisie): https://www.dropbox.com/s/45fw3ifkv2...%20obiekty.CR2
ogłoszenie przy 200mm f4: https://www.dropbox.com/s/xu0t52vccu...%20200mmf4.CR2
i 200mm f5.6: https://www.dropbox.com/s/a4ym6ejc4c...0200mmf5.6.CR2
Pozdrawiam.
W uzupełnieniu...
Cytat:
Zamieszczone przez meeraz
A to trochę RAW'ow z dzisiaj, jakby ktoś chciał się przyjżeć.
Ściągnąłem pliki, zrobiłem własny test "pudełkowy" (EOS 550D, matryca ta sama co w 60D) i porównałem - u Ciebie krawędź przejścia ma 10 pikseli, u mnie 5 pikseli... - Twój obiektyw ewidentnie ma znacznie mniejszą rozdzielczość ("mydli") na tej przysłonie...
Wymuś w serwisie sprawdzenie na 60D (lub podobnym) - krawędź przejścia czerń-biel (w teście "pudełkowym") ma mieć szerokość ok. 5 pikseli (im mniej tym lepiej - większy MTF) - inaczej będzie "mydlić"...
Pozdrawiam, Alex
A z czego może wynikać niemożliwość ustawienia ostrości na odległe obiekty przy 70mm f4?
Ze zbyt niskiej rozdzielczości optycznej obiektywu (lub dodatkowo jakiegoś uszkodzenia lub rozstrojenia mechanizmu AF, ale osobiście stawiałbym na niską rozdzielczość). Okna w budynkach na Twym zdjęciu mają szerokość 8 pikseli, a przejście na krawędziach ma 10 pikseli, więc jak tu ma być ostro i wyraźnie ? (jest to powyżej rozdzielczości tego uszkodzonego obiektywu). Dodatkowo, system autofokusa będzie miał duże problemy z prawidłowym obliczeniem odległości przy takim "rozmyciu" obrazu i może nie trafić... Ale główną "winę" za taki obrazek ponosi zbyt niska rozdzielczość optyczna twego obiektywu (uszkodzenie toru optycznego).
Pozdrawiam, Alex
PS: Jak przepróbkujesz (resize) zdjęcie do 50% (lub 25%) rozmiaru i wyostrzysz, to "ujdzie w tłumie" - otrzymasz podobny efekt jak zdjęcie z serwisu, które niby jest dobre (9MPix na APS-C to około 12 MPix na FF) - ale to nie uchodzi przy L-ce...
EDIT: Możesz jeszcze zrobić zdjęcie testowe bilbordu/reklamy (z dużymi czarnymi literami na białym tle) z odległości 20...30m i porównać szerokość przejścia czerń-biel z tymi robionymi z bliska. Jak tak samo, to winna jest rozdzielczość, jak wyraźnie gorzej, to coś nie tak z autofokusem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Aleximov
PS: Jak przepróbkujesz (resize) zdjęcie do 50% (lub 25%) rozmiaru i wyostrzysz, to "ujdzie w tłumie" - otrzymasz podobny efekt jak zdjęcie z serwisu, które niby jest dobre (9MPix na APS-C to około 12 MPix na FF) - ale to nie uchodzi przy L-ce...
No tak, jest to jakieś wyjście ale nie po to człowiek wywala 10000 żeby później zdjęcia "uchodziły w tłumie" i też czasami trzeba porządnie wykadrować, zrobić powiększenie, wydrukować na dużym formacie a wtedy rozdzielczość ma bardzo duże znaczenie.
Następny obiektyw jak już będę kupował to chyba pójdę z całym sprzętem plus laptop do sklepu, hehehe... Za bardzo chyba zaufałem firmie CANON. Dla żółtodzioba w foceniu to chyba zbyt droga nauczka, taki sprzęt się kupuje jak się wie co i jak sprawdzić żeby potem nie płakać na forum :(
Wysłałem prośbę do pomocy technicznej Canon'a o analizę zdjęć pod kątem rozdzielczości obrazu dla poprzednio umieszczonych tu rawów: motor f/4 i wodowskaz -obiektyw wadliwy f/4.
a oto odpowiedź:
dziękujemy za zapytanie i kontakt z Canon.
Dokonaliśmy analizy Pana zdjęć. Po sprawdzeniu informacji Exif. możemy stwierdzić, iż brak jest jakichkolwiek nieścisłości. Zdjęcia są ostre poprawne po kątem rozdzielczości obrazu.
Z poważaniem,
K. Jeck
Canon Services & Support
Zgadzacie się z tym?
Witam,
Cytat:
Zdjęcia są ostre poprawne po kątem rozdzielczości obrazu.
Ja tego nie rozumiem. Od profesjonalnego serwisu czy pomocy technicznej oczekiwałbym raczej odpowiedzi w stylu: "Zmierzona w centrum rozdzielczość przesłanego zdjęcia programem Imatest wynosi xxxx linii na milimetr (przeliczona dla aparatu 60D, którym to zrobiono zdjęcie), natomiast dane techniczne firmy Canon określają minimalną rozdzielczość obiektywu C70-200/4L Is na yyyy linii na milimetr, wiec obiektyw spełnia / nie spełnia wymagań technicznych".
Natomiast odpowiedź "na oko jest dobrze" bez podania konkretnych i zmierzonych wartości rozdzielczości (w liniach na milimetr) jest (delikatnie mówiąc) mocno nieprofesjonalna...
Powtórzę - jak chcesz, to poczytaj o testach MTF (Imatest), wydrukuj sobie tablicę kwadratów, zrób prawidłowe zdjęcie testowe, obliczymy MTFy i wtedy można mówić: rozdzielczość na zdjęciu wynosi xxxx linii, a powinno być yyyy linii, więc obiektyw jest uszkodzony. Inaczej "Pan Ziutek" z serwisu twierdzi "na oko", że "brak jest jakichkolwiek nieścisłości" i obiektyw jest dobry i co Mu zrobisz ?...
Pozdrawiam, Alex
EDIT: Ew. możesz jeszcze raz zapytać w pomocy technicznej Canona lub serwisie, jaka jest według normy Canona minimalna rozdzielczość obiektywu 70-200/4L IS (zmierzona w liniach na milimetr lub cyklach na piksel), poniżej której obiektyw uważany jest za wadliwy. Zrobisz wtedy zdjęcie testowe, obliczymy MTF i rozdzielczość Twego obiektywu i wtedy wyślesz wyniki do serwisu lub pomocy technicznej...
W uzupełnieniu,
Obliczyłem rozdzielczość na Twych zdjęciach (program ImageJ+plugin) - wyniki są szacunkowe, bo aby mieć dokładny wynik, to trzeba zrobić zdjęcie tablicy testowej (ISO lub kwadraty) i przetworzyć programem Imatest (lpmm = par linii na milimetr):
- wodowskaz, Twój obietyw: 24 lpmm
- wodowskaz, dobry obiektyw: 54 lpmm
- tablica testowa serwisu: 32 lpmm
- Twoje zdjęcie pudełka: 24 lpmm
- moje zdjęcie pudełka: 56 lpmm
Wniosek: Twój obiektyw: 25..30 lpmm, dobry obiektyw: około 50...55 lpmm... (mierzone programem ImageJ+generateMTF)
Pozdrawiam, Alex
PS: Wyniki należy potwierdzić na tablicy testowej + Imatest (powyższe są jedynie orientacyjne, ale i tak pokazują 2-krotnie gorszą rozdzielczość Twego obiektywu).
Napisałem drugiego maila do Canona posiłkując się pierwszą analizą Aleximov i podając linki do wodowskazów (RAW).
Dzisiaj zadzwoniła do mnie miła Pani z hotline canon informując mnie:
"po analizie zdjęć do których dostaliśmy linki od Pana i analizie danych EXIF muszę Panu powiedzieć że rozdzielczość obiektywu mieści się w granicach tolerancji założonej przez Canon"
Na podstawowe pytanie jakie to są granice tolerancji i jakie odstępstwa od podanego w katalogu wykresu MTF przewidują, Miła Pani powiedziała:" Niestety ze względu na tajemnicę firmy nie mogę udzielić Panu takiej informacji." Następnie zaczęła się gadka na temat kalibracji body z wadliwym obiektywem. Mówię spokojnie kobiecie że kalibracja była wykonana w autoryzowanym serwisie, jedynym w Polsce zresztą, to Pani mi na to że drugi obiektyw - ten dobry, nie był kalibrowany!? I poradziła mi że jak mam problem to mogę wysłać na własny koszt cały sprzęt do Berlina. Powiedziałem Miłej Pani że jutro idę do sklepu, biorę z półki dwa obiektywy cykam zdjęcia i jeżeli między moim obiektywem a pozostałymi sztukami będą takie duże różnice w rozdzielczości to jeszcze się skontaktuje. Zobaczymy co wyjdzie z tego zamieszania bo sam już nie wiem czy Canon robi ze mnie balona czy takie różnice pomiędzy sztukami faktycznie są normą. :(