Kolejny forumowy mit :)
Kwestia trwałości to bardzo ważna rzecz, ale i canony siadają. Najsmutniejsze jest, że wszystkie lampy (jakiegokolwiek producenta by nie były) wypalają się akurat jak młodzi zakładają obrączki.
Wersja do druku
Kup zatem coś co ma TTL, nie jest drogie i najlepiej działa bezprzewodowo z Canonem (TTL). Z czasem dokupisz C580 i będziesz miał mastera dla tej co teraz.
Szukaj np. używana 430 Canona, nowa Metza albo możesz nawet kupić Nissina MarkII (ja takiego mam). Generalnie chinczyki raczej jako druga lampa, gdyz awaryjność jest wyższa a i obsługa post-sprzedażowa trudniejsza.
Rozumiem, że majac taki sprzęt zajmujesz się tym zawodowa, zatem doradzał bym z czasem pomyśleć nad C580 a i warto mieć conajmniej 2 lampy tak na wszelki...
kup metz 48 i po krzyku
Chyba za niewielką dopłatą znajdzie się Metz 50 :)
Wg mnie minimum to 430, nie baw sie w zamienniki, po co idac na wesele chcesz sie zastanawiac - bedzie dziala czy nie ;)
Wiadomo kazdy sprzet moze nawalic, ale psychika tez robi swoje ;)
Jak nie ma kasy to może jednak Yongnuo YN-460II jest to manual, ale jeśli zamierzasz odbijać światło od ścian/sufitu to praktycznie wystarczy raz ustawić i nie mam problemu.
Przerabiałem też Tumaxa, ale tam był problem z korektą mocy lampy w ettl, więc najłatwiej też było na manualu. Dlatego go nie polecam.
Yongnuo to bardzo dobre rozwiązanie tymczasowe, a zaoszczędzoną kasę odłóż na EX lub Metza.
Jak kupisz już właściwą to będziesz tą mógł używać jako dodatkowe źródło światła.
Gdybyś kupił C 550EX w dobrym stanie tez był byś zadowolony! Wiem bo mam!
Polecalbym YN565ex. Mam takie dwie i o ile nie ma potrzeby hss, uzywam ich czesciej niz canonowych 430ex. Kupiona z Chin, nawet z clem - wyjdzie mniej niz 600zl
też właśnie kupuję tą lampę, tylko ja nie mam jakoś przekonania do zamawiania z Chin... ale może ja mało nowoczesna jestem :D ...no bo rozumiem, że jak się coś popsuje to człowiek sam zostaje z problemem? Albo wysyła do Chin?? Pomijam koszty, ale to chyba trochę trwa co?
Tutaj mają za 680zł http://fripers.pl/product_info.php/i...-do-Canon.html a teraz na koniec marca będą mieli promocje do 15% na sprzęt więc może się okazać, że wyjdzie podobnie do ściągania tego z Chin, a przynajmniej mam gwarancje na 2 lata na miejscu.
Z tą promocją to pewne? Jakieś szczegóły mógłbym prosić?