Witajcie,
Szukam jak najmocniejszej i dobrej lampy, jak na tę cenę, której nie strach podłączyć do aparatu. Zastanawiam sie nad Polaroidem i YongNuo. Co polecacie?![]()
Witajcie,
Szukam jak najmocniejszej i dobrej lampy, jak na tę cenę, której nie strach podłączyć do aparatu. Zastanawiam sie nad Polaroidem i YongNuo. Co polecacie?![]()
aparat za min. 6 kola i oszczedzanie na lampie? [hahaha]
Zadnej lampy systemowej nie strach podlaczac... pytanie za ile pojawi sie pytanie o HSSa, czy o awaryjnosc lampy :]
PS Polaroid to Tumax, tylko logo inne jest na lampie nadrukowane![]()
właśnie jak się wydało 13 tys na aparat i obiektyw to już na lampe nie starczyło, logiczne:P
wlasnie tez słyszałem z tym polaroidem i tumaxem, chociaż jednak nazwa Polaroid bardziej do mnie przemawia niż ta chińszczyzna![]()
rzecz w tym, że boję się chińszczyzny że zepsuje mi styki w aparacie, a łatwiej wyegzekwować cokolwiek od takiej firmy jak polaroid niż YongNuo raczej
70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG
nie kupuje sprzętu po to żeby nim przyszpanować i o ile kupienie dobrego aparatu to wydatek konieczny do mojej pracy, o tyle lampa błyskowa canona nie jest niezastąpiona. Oczywiste, że dopłacamy za markę, nie zależy mi na znaczku Canona, ale na sprzęcie, który będzie działał prawidłowo i współpracował bezawaryjnie z aparatem. Dziękuję za wypowiedzi sprzętowym onanistom, tak, tak, wiem, ze kazdy tu ma sprzęt profesjonalny a zapewne większość tak naprawde nie umie robić zdjęć.
Tak samo na forach komputerowych o pytanie o najlepszego laptopa każdy będzie mówił że tylko McBook nic innego się nie nadaje. Oczywiście jakby ktoś mial na tego Maka to by się nie pytał i żadne rady nie były mu potrzebne.
Odpowiadajmy na pytania z sensem, jeśli jest pytanie o dobrą lampe do około 600zł to oczekuję, że ktoś napisze o swoich doświadczeniach z takimi lampami, za rady typu kup najdroższą lampe jest najlepsza, dziękuję
O wypowiedź proszę ludzi, którzy korzystają z tych lamp, a nie tych, którzy żadnego z tych sprzętów w ręku nie mieli.
Dzięki za uwagę![]()
Dostales naprawde dobra rade: kup systemowa od producenta aparatu - to uznales ja za smieszna...
Twoja argumentacja sie nie klei, bo piszesz, ze Polaroid jest lepszy od Tumaxa, bo ma inna naklejke (jak dojdziesz do tego ze ten POLAROID to nie jest ta sama firma co x lat temu to bedzie dobrze - warto wiedziec, ze ktos wykupil sam znak towarowy).
Chinczyki sa zle, bo sa chinczykami (ale polaroid jest dobry, bo ma inna naklejke na tym samym chinczyku).
Drozsza lampa systemowa jest zla, bo jest zastepowalna tanszymi odpowiednikami (taa... jasne... tylko diabel tkwi w szczegolach i wcale te tansze odpowiedniki zwykle nie zapewniaja odpowiedniej funkcjonalnosci, ale o tym dowiesz sie dopiero, jak bedziesz potrzebowal zejsc z czasem). Albo kupisz inne (nowe) body, z ktorym tansze zamienniki lampy Canona nie beda chcialy 'gadac'...
Bo taki szczegolik... co jakis czas (czyli praktycznie z kazdym nowym Digitem) Canon zmienia odrobine sposob komunikacji z lampa/obiektywami... zmienia na tyle malo, ze orginalne lampy dzialaja (bo te przeciez testuja) ale niekoniecznie prawidlowo dzialaja lampy od dostawcow alternatywnych...
Nie zamierzam zmieniąc body przez najblizsze kilka lat skoro dopiero je kupiłem. Pytam ludzi o ich WŁASNE doświadczenia, bo rady - kup lampe Canona moge sobie udzielić sam. Wierzę, że nie kazdy korzysta z lamp canona dlatego wlasnie tych prosze o opinie.
Nie rzecz w tym, że Polaroid lepszy a jednak mniej anonimowy niż Tumax. Mylę się?