Goomis w sumie dobrze gada, taki zestaw jest uniwersalny. Choc tak naprawde jw. Nie kombinowalbym zbytnio.
Wersja do druku
Goomis w sumie dobrze gada, taki zestaw jest uniwersalny. Choc tak naprawde jw. Nie kombinowalbym zbytnio.
Kilka słów o 70-200.
1. Do portretów - boskie
2. Na śluby - jak najbardziej, choć wiadomo, że w ciasnym kościele czy kaplicy nie zaszalejesz.
3. Sport
- byłem na siatkówce - za krótko na 400D
- na żużlu nie miałem okazji, ale na motocross idealne szkło (choć czasami brakło na dole)
- na zlotach samochodowych nie odpinam w ogóle
- piłka nożna - czuję, że może być za krótko
4. Reportaż i koncerty - Zależy od odległości. Jeśli strzelasz z daleka (relatywnie), to OK. Inaczej zaopatrz się w szeroki kąt - min 35 mm
Dzięki wielkie za pomoc :)
ja zdecydowanie kupiłbym 70-200 4L i 85 1,8 szkoda kasy na jasny tele, stałka da ci inna jakość zdjec... do slubow i tak nie bedziesz uzywal az tak duzo tele, przyda sie bardziej 85 1,8
Powiedz może co wybrałeś :p
:shock: Szczególnie szkoda do sportu, ciemnych koncertów itd.?
Gratuluję...
z 4 podanych punktów jeden z nich to "czasem jakiś ślub"
faktycznie powinien to być główny wyznacznik...
Goomis - wybrałem 70-200 2.8 + 85 1.8, aktualnie zbieram fundusze, wkrótce zakupy :)
Podepnę się pod temat bo też aktualnie kupuję obiektyw.
Przetestowałem w sklepie 85 1.8 oraz 70-200 f4 is. Zarówno jeden jak i drugi obiektyw sprawiają super wrażenie ale pancerność i wielkość 70-200 jak i leżenie w ręce jest genialne. Odrobinę martwi mnie że jest dość ciemny ale fajnie daje radę stabilizacja. W pierwszym podejściu jednak chciałem kupić 85 1.8 bo jest tańszy i mniej zaboli - jednak po teście w sklepie ostygły moje zapędy ze względu na aberrację - chciałem zapytać czy taka jak na poniższych zdjęciach aberracja w 85 to coś normalnego cy też moja wybujała wyobraźnia ?
Crop 70-200 f4 is test w sklepie
Crop 80 1.8 test w sklepie
Aberacja w 85/1.8 - sprawa znana, niestety normalna (poczytać!). Inna rzecz, że od jakiegoś czasu uwielbiam to szkło nawet z jego wadami...
Dałbym głowę, że powyższe zdjęcia poruszone, no i taka duża Ci wyszła różnica pomiędzy ogniskowymi 70 a 85 mm?!