U Cichego podobno kolejka :) na to szkło
Wersja do druku
U Cichego podobno kolejka :) na to szkło
Pragne jedynie zauwazyc, ze ten pierwszy link jest do innego szkla.Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Sigmy 24-60/2.8 jak i 28-70/2.8 to calkiem przebudowane optycznie konstrukcje.
Mam poprzedni katalog Sigmy i porownujac konstrukcje z tymi jakie Sigma przedstawia na swojej stronie widze, ze oprocz wymienionych, zmieniono calkowiecie jeszcze 17-35/2.8-4. Reszta lacznie z 24-70/2.8 to odgrzane stare kotlety, co mnie dziwi, bo podobno nowa Sigma 24-70 nazwana jeszcze macro jest duzo lepsza od poprzedniej, ktora jak patrze do katalogu ma identyczna konstrukcje i te sama odl. min.
Takze Sigma 28-70/2.8 jest rzeczywiscie nowym szklem i malo jest jej testow. Drugi link pokazuje rzeczywiscie te szklo i widac ze przy 28mm Tamron jest najlepszy, a sigma 28-70 jest lepsza od 24-70.
Ale juz przy 50mm, to Sigma 28-70 jest lepsza od 28-75 czy 24-70.
A podejrzewam ze przy 70mm roznica bedzie jeszcze wieksza, bo Tamron przy 75/2.8 mocno cierpi.
Warto zwrócić uwagę na tą przebudowę, bo sam się ostatnio na tym przewiozłem w dyskusji na stroną mechaniczną (gabaryty, masa, srednica filtra):Cytat:
Zamieszczone przez szwayko
http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=23
Więc tak. Jeśli się spieszy - to kupujcie w innych źródłach. Ja od jutra jestem w rozjazdach do 31 stycznia i dopiero po tym terminie będę zaspokajał potrzeby (:)!).Cytat:
Zamieszczone przez jacab1
Sample, które zapodaję są ze sprzedawanych egzemplarzy, nie tylko z mojego które niczym specjalnym się nie wyróżnia (zresztą jak jest pilny klient to daję mu swojego i biorę innego z nowej partii).
ja mam stara sigmę 24-70/2,8 i przy 24 mm przy pelnej dziurze jest przecietnie
zrobilem male porownanie (moje pierwsze i chyba ostatnie ;) )
ogniskowa 24mm
http://www.yggdrassill.com/testowe/sigma24-70.jpg
Miałem ten sam dylemat i wybrałem Sigmę. Widziałem wiele porównań i tyle samo było na korzyść Sigmy co Tamrona. Mogę powiedzieć jedynie o jakości wykonania - Sigma pod tym względem jest na pewno lepsza.Cytat:
Zamieszczone przez margo7355
Jak patrze na twój test to słowo przeciętnie jest mocno przesadzone. Na f2,8 jest tragediaCytat:
Zamieszczone przez yggdrassill
No to ekstra. Przeczytałem 3 strony OT i nadal nie ma odpowiedzi na pytanie.
Czy ktoś miał w ręce i porównał te szkła (TE KONKRETNE A NIE CAŁĄ OFERTE SIGMY< TOKINY< TAMRONA I CZEGUŚTAM). Wszyscy podają linki, wspaniałe sugestie (tyn jest lepściejszy) ale nikt nie pisze na temat.
Szkoda...