to jeszcze wrzuce porownanie 350d 20d 5d
http://www.dpreview.com/reviews/comp...eos5d&show=all
Wersja do druku
to jeszcze wrzuce porownanie 350d 20d 5d
http://www.dpreview.com/reviews/comp...eos5d&show=all
Trudno mi powiedziec jak działa 5d we współpracy akurat z tym konkretnym szkłem. Po prostu tego nie wiem. Wiem jedynie, że wydruki A2 z 20d - bez względu na to jak wspaniały obiektyw podepniesz - będą kiepskiej jakości. Tutaj zaważy niestety kwestia ilości Mpix i wielkości matrycy. I w tym momencie rozmawiamy bardziej o wydajności body, nie jakości szkieł.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
to jednak 5D
wydrukow A2 nie oglada sie z 10 cm dla szerokosci 84cm i odleglosci 1m od odbitki wystarczy 87dpi czyli 5.6 MPix... do tego mozna podciagnas w genuinefractalsCytat:
Zamieszczone przez chuckyy
5D +24-105 to jest ~16kpln odejmujac 5Kpln na 20d zostaje 11Kpln na szkla, mozna kupic calkiem przyzwoity zestaw stalek i jednego zooma i jeszcze na monopod zostanie ;-)
link do kalkulatora
jac przekonałeś mnie dzięki,dzięki wszystkim.Pozdrowienia
Nie no, powiedzmy ze w druga strone tez nie mozna przesadzac :) Jednak jakis zapas na kadrowanie itp... 8MPix powinno byc OK zakladajac ze ludzie nie ogladaja tych zdjec z lupa, ale to raczej rozsadne minimum. I w sumie rzeczywiscie, najlepiej: teraz 20D i dobre szkla, docelowo kiedys wymiana body na ~16MP+Cytat:
Zamieszczone przez Jac
OK!muflon Dzięki!!!
alez oczywiscie ze to 5,6 Mpix to byla prowokacja :twisted: , ale po to zeby pokazc jakie sa realia, rozsadnie jest miec zapas (z 20d wychodzi okolo 100dpi) i w/g mnie rozsadniej jest kupic super szkla niz super body.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
jeszce sobie pozwole zacytowac na zakonczenie
Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
A ja podejdę do sprawy z drugiej strony. Pytający fotografuje nie od dziś i na pewno jutro się tym sportem nie znudzi.
Teraz przemyślcie jedną rzecz: obiektywy zmienia się dużo łatwiej niż aparaty.
Jakby kupił 5d, to ma puszkę na lata. A skoro fotografuje od lat, to na pewno wie, że w ten sport trzeba ciągle inwestować ;) Czyli chciał - nie chciał kasę na coś długiego znajdzie na pewno ;)