Zamieszczone przez
Goomis
Jak rozumiem panie akademickie potencjalne miss biegały po wybiegu, tak samo muzycy po scenie? Porównywanie statycznych zdjęć do sportu to trochę nieporozumienie. Mi też się udawało zrobić nieporuszone zdjęcie na 1/30@200mm ale obiektu STATYCZNEGO... To zasadnicza różnica...
Co do pytania autora wątku.
20D fajna puszka ale wg. mnie nie do hali. Jeszcze zostaje opcja jaka hala bo hala hali nie równa.
Ja bym celował raczej w 40D który ma poprawiony AF zarówno w trybie AIServo jak i w trudnych warunkach sprawuje się lepiej niż ten z 20/30D + w 20D ISO800 to maks w 40D 1600 czyli dodatkowo 1działka EV.
Poza tym 20D jest o wiele starszy niż 40D - dostać mało wyeksploatowany egzemplarz może być ciężko, a ew. wymiana migawki to ~400-500zł(ponad 50% wartości apratu!!) i musisz to ryzyko wliczyć! W 40D masz gwarantowaną darmową wymianę do 100tys. cykli więc moim zdaniem lepiej dołożyć te 500zł od razu i mieć lepszą puszkę.
Do tego tani kit IS na różne okazje i 85/1.8 - na cropie masz ekwiwalent 140mm więc na kosza w zupełności wystarczy - wiadomo, że większość akcji dzieje się w okolicach kosza więc moim zdaniem zależnie jak blisko podejdziesz to połapiesz bardziej ogólnie i większe zbliżenia.
85-tką to fantastyczne szkło - szybki i precyzyjny AF, bardzo dobry obrazek.
50/1.8 może z czasem tak, ale na pewno nie jako główne szkło do sportu.
Reasumując:
-używane 40D =~1300zł
-używane 85/1.8 =~1000zł
-kit IS (używany?) =~200zł
-karty, torba itd. =~200zł
Razem ~2700zł, na początek możesz zrezygnować z KITa i masz ~2500zł
Moim zdaniem sprzęt naprawdę dobry do sportu i nie tylko, aparat powinien Ci starczyć na dłużej, nie musisz się przejmować wymianą migawki do momentu przekroczenia 100tys. zdjęć.
Naprawdę warte przemyślenia