Abstrahując od kwestii technicznych IMHO ten aparat jest nabrzydszy, że wszystkich bezlusterkowców.
Odnoszę wrażenie, że Nikon zrobił go niejako "na siłę" ,to talnie od niechcenia, bo chyba po prosty wypadało... ;)
Wersja do druku
Abstrahując od kwestii technicznych IMHO ten aparat jest nabrzydszy, że wszystkich bezlusterkowców.
Odnoszę wrażenie, że Nikon zrobił go niejako "na siłę" ,to talnie od niechcenia, bo chyba po prosty wypadało... ;)
No niestety, wydaje mi się, że jedynego bezlusterkowca dla Pro będzie tłukła dość długo tylko Leica. Siłą rzeczy w tym roku nie będzie następcy M9 (bo po co, akoro konkurencja nie ma nic), a nie jestem pewien, czy i za rok się pokuszą...
Wynalazki typu tego Nikona należy uznać jako ciekawostkę fotograficzną, bo przecież skoro i tak trzeba kupować do tego nową szklarnię, to każdy rozsądny człowiek sięgnie po produkty konkurencji o dużo większych możliwościach.
Żeby robić średnie trzeba mieć technologię średnich matryc.
Mając DSLR wystarczy wywalić lustro i przy tej samej matrycy mamy bezlusterkowca. Reszta to szczegóły do dopracowania (AF, ale DSLR mają już AF w trybie LiveView), EVF (choć niekoniecznie, bo większość bezlusterkowców go nie ma). Cała reszta już jest, R&D nie musi wymyślać dynamitu, tylko dopracować know-how który już ma.
Rynek DSLR już się nasycił i albo firma się rozwija (i wchodzi w nowe, obiecujące sektory) albo zwija. Oczywiście, może być tak że wszyscy robią bezlusterkowce, a Canon zamyka oczy i udaje, że tego rynku nie ma.
Choć teoretycznie, teraz ma Canon wszystkie informacje o tym rynku.
Może popatrzyć jakie są systemy:
- Ricoh - modułowy
- Pentax Q - matryca 1/2.5''z kompaktów
- Nikon CX - crop x2,7
- Pentax i Olympus - micro43 - crop x2
- Samsung NX - crop x1,5
- Sony NEX - crop x1,5
- Fuji - X100
Widzi jaką optykę każdy wypuścił, jaka jest sprzedaż, jakie zainteresowanie i komentarze. Jakie wynalazki, jakie akcesoria.
Ma pełne informacje by podjąć sensowną (lub nie) decyzję.
Tylko na rynku robi się już ciasno, a 3 systemy (Sony, Samsung, m43) już nieźle się rozpędziły. Takie micro43 ma już prawie kompletny system.
Cóż, były już firmy giganty produkujące komputery, w których szefowie twierdzili że nie ma żadnego powodu by ktoś chciał mieć w domu komputer. Albo że na rynku jest miejsce tylko dla kilku komputerów.
Co nie przeszkadza temu by taki ultra żółty talib zakupił sobie go na wycieczki lub podczas serwisu swoich D3x.
Imho na obecną chwilę brakuje tego samego co wszędzie (oprócz FF):
- jasnych ekwiwalentów 24, 50, 100, 24-70 i megazuma (to już mają).
Super sprzęt nie wstyd dla kogoś kogo bierze na wymioty jak patrzy na obecne jotpegi z kompaktów klasy $300 i/lub BSI. Oczywiście taki systemik na razie tylko obok FX bo brak szkieł, potem może być jako główny dla WSZYSTKICH nie zarabiających na foto fanów marki. Nie mam złudzeń, że odstawią matrycą i/lub postprocesem (jpg) mikro, pytanie tylko jak daleko? Około 2 EV od jest przecież imho kosmiczny (jak na cenę patrzymy) D5100.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kiedyś Panas tak myślał o LX3, później o całym mikro. Teraz LX5 kosztuje $150 więcej niż LX3 na samiutkim początku, jest S90..., EX500?, XZ-1 i Fuji cośtam.
To teraz panowie z mikro puszczają czym prędzej 45/1.8 czy 25/1.4
O jakiej konkurencji (jak myślę szklanej) piszesz, chyba nie Sony?
Chyba nie wszędzie. M43 startowało pierwsze i ma już do wyboru z optyki:
- Olympus 12mm f/2 (ekw. 24mm)
- Panasonic 20mm f/1.7 (ekw. 40mm)
- Leica-Panasonic 25mm f/1.4 (ekw. 50mm)
- Olympus 45mm f/1.8 (ekw. 90mm)
- Panasonic 12-35mm f/2 (ekw. 24-70mm)
A megazoomów tam jest chyba kilka.
Samsung NX też się powoli dorabia zestawu jasnych stałek.
Nikon startował tak jak wszyscy - dwa podstawowe (ciemne) kity, megazoom i jeden nieco jaśniejszy naleśnik. Za kilka lat dorobi się pewnie i zestawu jasnych stałek. W 2015?
http://www.youtube.com/watch?v=sC2ICGrfs_U
Z pewnością wielu amatorów ten sprzet zadowoli. My patrzymy na to trochę inaczej, ale tak naprawdę to użytkownicy specjalistycznych forów to jaki to jest odsetek użytkowników aparatów?
Kompakt w wymienną optyką?
Ale brzydal...:confused:
Ja myślę że po tej premierze Canon może spać spokojnie :lol:.